Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕρωτηματικά για τις αποζημιώσεις των τουριστών
ΓΕΠΟΕΤ

Ερωτηματικά για τις αποζημιώσεις των τουριστών

“Στον αέρα” προς ώρας βρίσκεται η πρόθεση της κυβέρνησης για καταβολή αποζημιώσεων για την κάλυψη του κόστους διαβίωσης και διαμονής σε ξένους τουρίστες, οι οποίοι παρέμειναν στη χώρα μας λόγω […]

“Στον αέρα” προς ώρας βρίσκεται η πρόθεση της κυβέρνησης για καταβολή αποζημιώσεων για την κάλυψη του κόστους διαβίωσης και διαμονής σε ξένους τουρίστες, οι<...> οποίοι παρέμειναν στη χώρα μας λόγω έκτακτων γεγονότων όπως φυσικές καταστροφές, απεργίες ή αποκλεισμούς λιμανιών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διευκρινίσεις από πλευράς Πολιτείας για τη μορφή ενίσχυσης των πληγέντων τουριστών γεγονός, που δεν βοηθά την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, ενώ ακόμη υπάρχουν ερωτηματικά για το ποια υπηρεσία θα αναλάβει την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης.

Η ΓΕΠΟΕΤ με επιστολή της προς τον υπουργό Πολιτισμού Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο ζητά την επίσπευση εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου το οποίο και θεωρεί εξαιρετικά θετικό. Στο πλαίσιο της επιστολής η Ομοσπονδία εκφράζει τους προβληματισμούς της αναφορικά με την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης, σχετικά με τους τρόπους υλοποίησης αυτής προκειμένου να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα για τον κλάδο.

Ειδικότερα όπως επισημαίνεται αρχικά η πολιτεία οφείλει να αποζημιώσει τους τουρίστες για όλες τις υπηρεσίες τις οποίες έχουν προπληρώσει στο πακέτο που έχουν αποκτήσει αλλά δεν έχουν «απολαύσει», άλλως θα στραφούν προς τα ελληνικά τουριστικά γραφεία και τους tour operator τους οποίους αντιπροσωπεύουν, λόγω μη τήρησης των όρων των συμβολαίων-πακέτων όπως είχαν αρχικώς συμφωνηθεί, π.χ. προγραμματισμένες εκδρομές, κρουαζιέρες, επισκέψεις σε μουσεία κτλ.

Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί αποζημίωση προς τα τουριστικά γραφεία για το κόστος σίτισης όλων αυτών των τουριστών το οποίο αναλαμβάνουν εξΆολοκλήρου.

Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στην αποζημίωση προς τους τουρίστες που ήδη έχει δοθεί, έχει περιληφθεί και το κόστος των δραστηριοτήτων υπό μορφή υπηρεσιών που δεν παρασχέθηκαν από την εταιρία κρουαζιερόπλοιων αφού δεν επετράπη η επιβίβαση των τουριστών και οι οποίες αναγκαστικά διοργανώθηκαν προς απασχόληση-ικανοποίηση των τουριστών από τα τουριστικά γραφεία κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής παραμονής τους στην Ελλάδα. Για παράδειγμα οι τουρίστες οι οποίοι παρέμειναν στην Αθήνα λόγω μη αναχώρησης των κρουαζιερόπλοιών τους ξεναγήθηκαν στην Αθήνα με την χρήση τουριστικών λεωφορείων, ξεναγών και συμμετείχαν σε διάφορες εκδρομές με την παροχή γευμάτων καθώς και με διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία αντί στα κρουαζιερόπλοια όπως ήταν το προγραμματισμένο, χωρίς φυσικά οποιαδήποτε επιβάρυνσή τους.

Αλόγιστη αύξηση τιμολογίων
Την ίδια ώρα σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς έκπληξη προκαλεί η απόφαση της διοίκησης του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης” να επιβάλλει τέλη χρήσης των οικίσκων που εξυπηρετούν το Σύνδεσμο Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης (ACTTA). Η ΓΕΠΟΕΤ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της προς τη διοίκηση της ΥΠΑ για την επιβολή ενός ακόμη εισπρακτικού μέτρου από την πλευρά της Πολιτείας, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου.

Ειδικότερα, ενώ το πλήρες κόστος ανακατασκευής των οικίσκων που βρίσκονται εκτός του αεροδρομίου καλύφθηκε εξ ολοκλήρου με δαπάνες του συνδέσμου, μετά την έναρξη της σεζόν ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου ζητά την καταβολή του ποσού των 33.600 ευρώ (πλέον χαρτοσήμου) από το σύνδεσμο, δηλαδή επιβάλλει χρέωση ύψους 14 ευρώ το τ.μ. Υπογραμμίζεται ότι η εν λόγω απόφαση της ΥΠΑ καταστρατηγεί προηγούμενη συμφωνία, βάσει τη οποίας στην περίπτωση που ο σύνδεσμος θα αναλάμβανε το κόστος ανακατασκευής των οικίσκων τότε -αν ποτέ ζητείτο μίσθωση από την ΥΠΑ (η οποία αδυνατούσε να καλύψει την δαπάνη)- το κόστος δεν θα υπερέβαινε το 1 ευρώ ανά τ.μ. Σημειώνεται τέλος ότι η χρήση των περί ου λόγος οικίσκων δεν είναι εμπορική, αλλά εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο το ελλιπέστατο επίπεδο service του αεροδρομίου για τα εκατομμύρια των πελατών που διακινεί ετησίως.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
30/05/2023
29/05/2023
26/05/2023
25/05/2023
24/05/2023
23/05/2023