Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕρώτηση Παπαγιαννάκη για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικών Πάρκων
Βουλευτής Β` Αθηνών ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ερώτηση Παπαγιαννάκη για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικών Πάρκων

Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΕΝΑΝΠ) στην Ημερίδα Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Κατάδυσης, στο πλαίσιο της 22ης έκθεσης Κυνήγι Ψάρεμα Κατάδυση Κάμπινγκ (NATEX 2008, 4 Μαρτίου 2008) επεσήμανε ότι η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μας έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη δημιουργία Καταδυτικών Πάρκων

Ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΕΝΑΝΠ) στην Ημερίδα Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Κατάδυσης, στο πλαίσιο της 22ης έκθεσης Κυνήγι Ψάρεμα Κατάδυση Κάμπινγκ (NATEX 2008, 4 Μαρτίου 2008) επεσήμανε<...>ότι η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μας έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη δημιουργία Καταδυτικών Πάρκων και στόχος του Υπουργείου είναι η έκδοση των πρώτων αδειών να γίνει πριν το καλοκαίρι του 2008. Επιπλέον, τόνισε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για τη λειτουργία του Καταδυτικού Πάρκου Σιγρίου στη Λέσβο και γι` αυτό το σκοπό το ΥΕΝΑΝΠ έχει επενδύσει σε υλικό από 22 νησιωτικούς καταδυτικούς τόπους, που δημιούργησε ο σύλλογος εκπαιδευτών αυτοδυτών, ενώ παράλληλα δημιουργείται μια μεγάλη καμπάνια σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

“Η αειφορική όμως τουριστική ανάπτυξη” όπως επεσήμανε ο βουλευτής Β` Αθηνών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Μιχάλης Παπαγιαννάκης, σε σχετική ερώτηση του προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, “απαιτεί στρατηγική χωροθέτησης με αναφορά ακριβούς θέσης ίδρυσης των ΠΟΑΚΠ, με λεπτομερή επιχειρηματολογία στήριξης και φυσικά έναν αριθμό ικανό να απευθύνεται στα 3.000.000 Ευρωπαίων αυτοδυτών”.

Στο κείμενο διαβούλευσης του ειδικού χωροταξικού για τον Τουρισμό (σελ 30, Ε1.3 Καταδυτικός Τουρισμός) αναφέρεται ότι ο καταδυτικός τουρισμός προτείνεται να προωθηθεί για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος σε περιοχές όπου ο τουρισμός είναι ήδη αναπτυγμένος και διαθέτουν τους απαιτούμενους προς τούτο πόρους (υποθαλάσσιοι γεωλογικοί σχηματισμοί και οικοσυστήματα, ναυάγια, ενάλιες αρχαιότητες κ.λπ). Ως τέτοιες περιοχές καταρχήν προτείνονται η Κάλυμνος, η Λέρος, ο Παγασητικός Κόλπος, ο Νότιος Ευβοϊκός Κόλπος, η Πύλος κ.λπ, και ότι προωθείται η δημιουργία «θεματικών υποθαλάσσιων πάρκων» με την προϋπόθεση της διαφύλαξης των στοιχείων του περιβάλλοντος γενικά.

“Αν ο στόχος είναι η προσέλκυση των 3.000.000 Ευρωπαίων αυτοδυτών με ότι αυτό συνεπάγεται, θεωρούμε ότι η επιλογή προϋποθέτει προσεκτικότερη μελέτη και οπωσδήποτε πιλοτική εφαρμογή” τόνισε ο κ. Παπαγιαννάκης, θέτοντας στους αρμόδιους Υπουργούς τα ακόλουθα ερωτήματα:


  • Έχει εκδοθεί Υπουργική Απόφαση καθορισμού των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την υποβολή αιτήσεων ίδρυσης καταδυτικών πάρκων από το ΥΠΕΧΩΔΕ;

  • Προβλέπεται έλεγχος παρακολούθησης επιπτώσεων και ανάπτυξη αντισταθμιστικών μέτρων για τις θιγόμενες δραστηριότητες;

  • Είναι δυνατόν να αφήσουμε στα χέρια ιδιωτών τη διαχείριση υποβρύχιων αρχαιολογικών πάρκων;
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

21/06/2024
20/06/2024
19/06/2024
18/06/2024
17/06/2024
14/06/2024