Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕρώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα του ΚΤΕΛ
Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη - Βουλευτής Συνασπισμού

Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα του ΚΤΕΛ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών, ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, σχετικά με τα προβλήματα βιωσιμότητας του ΚΤΕΛ κατέθεσε στη Βουλή την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2006, η βουλευτής Β` Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη, αναφερόμενη σε αναγκαστικές περικοπές…

Ερώτηση προς τους υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών, ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, σχετικά με τα προβλήματα βιωσιμότητας του ΚΤΕΛ κατέθεσε στη Βουλή την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2006, η βουλευτής<...>Β` Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη, αναφερόμενη σε αναγκαστικές περικοπές δρομολογίων, με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς συγκοινωνίες.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης, το πρόβλημα, κατά την κυρία Ξηροτύρη – Αικατερινάρη, παρουσιάζεται οξύτερο, καθώς σε εννιά δήμους της επαρχίας Λαγκαδά τα ΚΤΕΛ έχουν ήδη περικόψει δρομολόγια, ενώ υπάρχουν χωριά και οικισμοί που εξυπηρετούνται με ένα μόνο δρομολόγια ημερησίως.

Όπως ανέφερε:

“Τα προβλήματα με τα ΚΤΕΛ στο Νομό Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν με την επέκταση των αστικών συγκοινωνιών σε μεγάλο μέρος του Νομού και μάλιστα σε δρομολόγια υψηλής πληρότητας. Επρόκειτο, όπως ήταν φυσικό, για δρομολόγια τα οποία κάλυπταν τα έξοδα και των υπολοίπων που παρουσίαζαν χαμηλή πληρότητα. Σήμερα όμως, με τις αστικές συγκοινωνίες να έχουν πάρει τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά το επιβατικό κοινό τα ΚΤΕΛ δεν μπορούν να συντηρούν δρομολόγια ζημιογόνα κι έτσι εξωθούνται σε περικοπές τους σε βάρος του επιβατικού κοινού των εν λόγω περιοχών. Είναι αναγκαίο λοιπόν να ληφθεί μέριμνα για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και αυτών των περιοχών είτε με την επιδότηση δρομολογίων των ΚΤΕΛ είτε με την ένταξή τους στις αστικές συγκοινωνίες.

Σε ό,τι αφορά το γενικότερο πρόβλημα με την περικοπή δρομολογίων στη Β. Ελλάδα η διοίκηση των ΚΤΕΛ επισημαίνει ότι αιτία είναι από τη μια η χαμηλή πληρότητα κι απ’ την άλλη η συνεχής αύξηση της τιμής των καυσίμων ενώ προτείνει ως λύση είτε τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης είτε την επιδότηση των ΚΤΕΛ από την πολιτεία.

Με δεδομένη την αυξητική τάση των διεθνών τιμών πετρελαίου αλλά και την τάση μείωσης του πληθυσμού σε πολλές περιοχές της Β. Ελλάδας και όχι μόνο, η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος καθίσταται άμεσα αναγκαία”.

Τα ερωτήματα που έθεσε προς τους κ.κ. υπουργούς είναι τα ακόλουθα:

  1. Ποια λύση προτίθενται να δώσουν στο σημαντικό αυτό πρόβλημα μεταφοράς που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι δυσπρόσιτων περιοχών και όχι μόνο.
  2. Ποια είναι η θέση τους στις προτεινόμενες από τα ΚΤΕΛ λύσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος;
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
02/06/2023
01/06/2023
31/05/2023
30/05/2023
29/05/2023
26/05/2023