Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕρώτηση στη Βουλή για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Ερώτηση στη Βουλή για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Ερώτηση προς τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, και τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., κ. Γιώργο Σουφλιά, κατέθεσε στη Βουλή, την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005, η βουλευτής κ. Ροδούλα Αθ. Ζήση, σχετικά με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού…

Ερώτηση προς τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, και τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., κ. Γιώργο Σουφλιά, κατέθεσε στη Βουλή,<...>την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005, η βουλευτής κ. Ροδούλα Αθ. Ζήση, σχετικά με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Ειδικότερα, η κ. Ζήση, αναφέρει στην ερώτηση της τα ακόλουθα:

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι η πολιτική της τουριστικής ανάπτυξης που αναδεικνύει και ενισχύει τον ποιοτικό τουρισμό και δημιουργεί τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας και προοπτικής του. Ισχυρές συνιστώσες εναλλακτικού τουρισμού αποτελούν ο θρησκευτικός τουρισμός και ο περιπατητικός τουρισμός, που οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., προώθησαν, με σαφείς πολιτικές και υλοποίησαν με συγκεκριμένα προγράμματα.

Η Μαγνησία και όλη η Θεσσαλία, πλούσια περιοχή σε μνημειακό κεφάλαιο και φυσικές ομορφιές, έχουν καταγράψει τα μονοπάτια και τις διαδρομές που συναντούν την παράδοση και τον πολιτισμό, τα μοναστήρια και τις εκκλησιές, τα θρησκευτικά μνημεία και τους ιστορικούς τόπους.

Με υπουργικές αποφάσεις έχουν κριθεί διατηρητέα τα μονοπάτια του Πηλίου και άλλες διαδρομές στη Μαγνησία και με συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις υλοποιήθηκαν έργα ανάπλασής τους, δίνοντας περιεχόμενο στον χάρτη περιπατητικού τουρισμού στο Νομό Μαγνησίας.

Τα προγράμματα αυτά, εδώ και 19 μήνες έχουν σταματήσει και οι διαδρομές στην Όθρυ και στο Πήλιο απαξιώνονται, απομειώνοντας σιγά – σιγά τη ζήτηση για περιπατητικό τουρισμό στο Νομό μας.

Πρόσφατα, φοιτητές του ελληνογαλλικού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο Τμήμα Χωροταξίας – Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκπόνησαν εργασίες και δημιούργησαν ιστοσελίδα, όπου παρουσιάζονται μονοπάτια του Πηλίου, στο πλαίσιο του περιπατητικού τουρισμού, καθώς και δρομολόγιο, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες, σε τρεις ημέρες, να γνωρίσουν τα μουσουλμανικά μνημεία της Θεσσαλίας.

Τα G.I.S. (Γεωγραφικά συστήματα Πληροφοριών), που έχουν αναπτυχθεί στην Μαγνησία, βοηθούν πολύ στην καταγραφή των στοιχείων – πληροφοριών, αλλά απαιτούνται χρηματοδοτήσεις για την εφαρμογή του site.

Οι εργασίες των Γάλλων και Τυνησίων φοιτητών, αλλά και οι μελέτες του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας και της Αυτοδιοίκησης καταλήγουν ότι ο περιπατητικός τουρισμός ή τουρισμός πεζοπορίας αποτελεί μία τουριστική δραστηριότητα, που μπορεί να προσφέρει εισοδήματα και να δώσει μία ώθηση στην τοπική οικονομία, αφού το Πήλιο και οι φυσικές και πολιτιστικές ομορφιές της Μαγνησίας, διαθέτουν σημαντικά πλεονεκτήματα, ώστε να αναπτυχθεί μία προσελκυστική πολιτική για την ανάπτυξη του τουρισμού.

`Αλλωστε, με το άνοιγμα των συνόρων, την κινητικότητα των πολιτών, σε παγκόσμιο επίπεδο, η πολιτιστική κληρονομιά και η θρησκευτική κληρονομιά της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας μπορούν να αναδειχθούν, ακόμη περισσότερο, φέρνοντας τους κατοίκους, διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών, ακόμα πιο κοντά.

Επειδή, αυτή η προοπτική, απαιτεί πολιτικές και αποφάσεις συγκεκριμένες, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Γιατί έχουν σταματήσει τα προγράμματα περιπατητικού και θρησκευτικού τουρισμού, που είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο;
  2. Ποια είναι τα μέτρα, οι δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιεί η σημερινή Κυβέρνηση, σ΄ αυτή την πολιτική τουριστικής ανάπτυξης;
  3. Ποιες οι μελέτες που εκπονεί το ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για νέες διατηρητέες διαδρομές στη Μαγνησία και στην Θεσσαλία και ποιες χρηματοδοτήσεις έχουν εγκριθεί για τα αντίστοιχα έργα;
  4. Υπάρχει πολιτική απόφαση και σχέδιο για πολιτιστική, περιβαλλοντική και τουριστική διαδρομή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και αν ναι, σε ποιες συγκεκριμένες δράσεις με σαφή χρονοδιαγράμματα και πόρους, εστιάζεται η πολιτική της Κυβέρνησης;
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024