Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΕθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, με πρωτοβουλία ΥΠΕΧΩΔΕ
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση

Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, με πρωτοβουλία ΥΠΕΧΩΔΕ

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου σε ό,τι αφορά στη λίμνη Βιστωνίδα (Πόρτο Λάγος, Θράκη), το ΥΠΕΧΩΔΕ φαίνεται ότι θέλει να προλάβει παρόμοιες δυσάρεστες εξελίξεις σε άλλους […]

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου σε ό,τι αφορά στη λίμνη Βιστωνίδα (Πόρτο Λάγος, Θράκη), το ΥΠΕΧΩΔΕ φαίνεται ότι θέλει<...> να προλάβει παρόμοιες δυσάρεστες εξελίξεις σε άλλους βιοτόπους της χώρας, που, φυσικό, είναι να βρίσκονται στο στόχαστρο επιτηδείων.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς, υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία οι χερσαίες, οι υδάτινες και οι θαλάσσιες περιοχές της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, του δάσους Στροφυλιάς και της ευρύτερης περιοχής τους (όρια Νομών Αχαΐας και Ηλείας) χαρακτηρίζονται ως εθνικό πάρκο, που θα φέρει την ονομασία “Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς”.

Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικότατο εθνικό πάρκο που θεσμοθετείται, το οποίο καλύπτει έκταση 48.000 στρεμμάτων και, επίσης, ορίζεται μια περιφερειακή ζώνη προστασίας του Πάρκου, έκτασης 88.000 στρεμμάτων, στην οποία προβλέπονται περιορισμοί σε ορισμένες δραστηριότητες και χρήσεις, τονίζει ο κ. Σουφλιάς. Η περιοχή του Πάρκου αποτελεί ένα συνολικό βιότοπο διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος, στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Ιδιαίτερης σημασίας δασικό οικοσύστημα είναι το δάσος της Στροφυλιάς, που είναι ένα από τα πιο εκτεταμένα δάση πεδινής ζώνης της Μεσογείου, με κυρίαρχο είδος την κουκουναριά. Επίσης, ξεχωρίζουν οι λιμνοθάλασσες Κοτυχίου, Προκόπου και Καλογριάς, που
αποτελούν υγροτόπους υψίστης σημασίας με oικολογική συνέχεια μεταξύ τους. Ιδιαίτερα η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου αποτελεί σημαντικό υγρότοπο, ο οποίος λειτουργεί ως φυσικό ιχθυοτροφείο, ενώ τα παράλια Κοτυχίου αποτελούν σημαντικό τόπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα. Στην περιοχή απαντώνται περίπου 60 είδη πτηνών, 5 είδη θηλαστικών και 7 είδη αμφίβιων ερπετών.

“Με τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου επιδιώκουμε την αποτελεσματικότερη προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου”, τονίζει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και διευκρινίζει ότι με την απόφαση χωρίζεται η ευρύτερη περιοχή σε τρεις κύριες ζώνες προστασίας και επιμέρους ζώνες, στις οποίες ορίζονται ρητά και περιοριστικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες.

Τέλος, ο κ. Σουφλιάς σημειώνει ότι για τη σύσταση του Εθνικού Πάρκου έχει προηγηθεί ευρεία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και η σημερινή Απόφαση έχει στηριχθεί στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) που εκπόνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024