Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίFedHATTA: Επιτακτική ανάγκη για μέτρα στήριξης στον κλάδο των τουριστικών γραφείων
Τουριστικά γραφεία

FedHATTA: Επιτακτική ανάγκη για μέτρα στήριξης στον κλάδο των τουριστικών γραφείων

Την επέκταση 8 μέτρων μέχρι τον Ιούνιο του 2022 ζητά η Ομοσπονδία.

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, με επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία, υπενθύμισε για μία ακόμη φορά -μετά από αντίστοιχη πρωτοβουλία της στις 30 Νοεμβρίου- την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος των τουριστικών γραφείων, ως ο πιο πληγείς -και ακόμη πληττόμενος- κλάδος παγκοσμίως, μετά από τόσες τουριστικές περιόδους χωρίς καθόλου έργο ή με οριακή λειτουργία και με την πρόσφατη περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μηδενική, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε και πάλι στον τουρισμό η παραλλαγή Όμικρον του COVID-19.
 
Η Ομοσπονδία ζήτησε το αυτονόητο: Με όλο τον σεβασμό που αρμόζει σε άλλες επαγγελματικές ομάδες που επίσης επλήγησαν και πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, να τεθούν τα τουριστικά γραφεία σε προτεραιότητα για την απολύτως απαραίτητη στήριξή τους από την Πολιτεία, χωρίς την οποία θα κινδυνέψει σοβαρά η ίδια η ύπαρξη και η συνέχιση της λειτουργίας τους, ενόψει μάλιστα της ήδη ανακοινωθείσας αναστολής των σχολικών εκδρομών και της ολοκληρωτικής καθήλωσης του οργανωμένου τουρισμού εξαιτίας της πορείας της πανδημίας.
 
Πρόκειται για έναν κλάδο ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομία της χώρας μας, ο οποίος δεν πρέπει για κανένα λόγο να αφεθεί να πληγεί ανεπανόρθωτα από την πρωτοφανή συγκυρία που ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζει σήμερα.
 
Η FedHATTA ζητά να επεκταθεί ένας αριθμός μέτρων στήριξης για τα τουριστικά γραφεία μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2022, και συγκεκριμένα η επέκταση αυτή να αφορά:

  • στο πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”
  • την επιδότηση ενοικίων
  • την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων σχετικών ρυθμίσεων)
  • την αναβολή (μετά το τέλος Ιουνίου 2022) της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών
  • την άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των ποσών που οφείλονται στα τουριστικά γραφεία από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων)
  • την άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή για τις επιχειρήσεις των τουριστικών γραφείων από οποιοδήποτε πρόγραμμα στήριξης μπορεί να παρουσιάζει ακόμη καθυστέρηση
  • την παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ
  • κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να βοηθήσει τον κλάδο να περάσει, χωρίς περαιτέρω σοβαρές βλάβες, την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που έχει ακόμη μπροστά του.

Επιπλέον, η FedHATTA θεωρεί ότι η Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τα ακόλουθα θέματα:

  • Την πιθανότητα επαναφοράς της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στα τουριστικά γραφεία μέχρι το τέλος Ιουνίου 2022, έτσι ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που, λόγω έλλειψης έργου, δεν έχει αντικειμενικά την δυνατότητα αυτή τη στιγμή -και δε θα την έχει στο επόμενο χρονικό διάστημα- να τις υποστηρίξει.
  • Την πιθανότητα καθιέρωσης ενός νέου καθεστώτος voucher όσον αφορά τις επιστροφές χρημάτων για οργανωμένα ταξίδια που έχουν ήδη ακυρωθεί ή πρόκειται να ακυρωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα λόγω του COVID-19.
  • Τη διευθέτηση των δόσεων δανείων και λοιπών χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων που έχουν λήξη κατά το άμεσο προσεχές χρονικό διάστημα.
  • Την περίπτωση μιας ενίσχυσης της ρευστότητας των τουριστικών γραφείων που αποδεδειγμένα δεν είχαν έργο λόγω των παραλλαγών του Covid-19, και των οποίων τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν εξαντληθεί, είτε μέσω επιστρεπτέων προκαταβολών είτε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
  • Τέλος, δεδομένου ότι πάρα πολλές μικρές και πολύ μικρές οικογενειακές και προσωπικές επιχειρήσεις, με πολύ μικρό αριθμό προσωπικού, δεν έχουν τύχει κανενός μέτρου στήριξης από την Πολιτεία μέχρι σήμερα, την απόλυτη ανάγκη να ληφθεί ιδιαίτερη μνεία για τις επιχειρήσεις αυτές και να στηριχθούν με έναν πρόσφορο τρόπο, καθώς όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα αγωνίζονται αβοήθητες, σε πολύ αντίξοες συνθήκες, για την ίδια την επιβίωσή τους.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024