Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΓΕΠΟΕΤ: Η κατάσταση στον τουρισμό εξελίσσεται από τραγική σε καταστροφική
Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού

ΓΕΠΟΕΤ: Η κατάσταση στον τουρισμό εξελίσσεται από τραγική σε καταστροφική

Η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), σε χθεσινή της ανακοίνωση, τονίζει ότι η διεθνής οικονομική κρίση μοιάζει με παρανυχίδα στην πτώση του τουρισμού σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν κυρίως φέτος στη χώρα. “Δυστυχώς, η φετινή χρονιά…

Η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), σε χθεσινή της ανακοίνωση, τονίζει ότι η διεθνής οικονομική κρίση<...> μοιάζει με παρανυχίδα στην πτώση του τουρισμού σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν κυρίως φέτος στη χώρα. “Δυστυχώς, η φετινή χρονιά ξεκίνησε άσχημα με το φαινόμενο της τέφρας και την παρεμπόδιση των εναέριων μεταφορών. Ακολούθως, οι συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, τα τραγικά γεγονότα του Μαΐου με τους τρεις νεκρούς στην Marfin που είχαν σαν συνέπεια την μεγάλη δυσφήμιση από τα ΜΜΕ και τις πολλαπλές ακυρώσεις κρατήσεων των τουριστών. Ο αποκλεισμός των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Πειραιά είχε ως αποτέλεσμα η πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου `Ζενίθ` να ανακοινώσει πως θα διακόψει όλες τις κρουαζιέρες που είχε προγραμματίσει για την Ελλάδα. Σήμερα βέβαια το `Ζενίθ` ξαναγύρισε, η ζημιά όμως με την δυσφήμιση της χώρας παρέμεινε. Οι πρόσφατες απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας αλλά και των οδηγών των φορτηγών και βυτιοφόρων οδηγούν την οικονομία της χώρας και τον τουρισμό καθημερινά σε μαρασμό. Τι άλλο χειρότερο θα πρέπει να γίνει για να μην μείνει τίποτα πλέον όρθιο στον τουρισμό; Και όλα αυτά πολλαπλασιάζονται με δημοσιεύσεις στο εξωτερικό”.

Η ομοσπονδία αναλύοντας τα στοιχεία, σχολιάζει: “Το 2008 είχαμε 13 εκατ. τουρίστες με 13 δις ευρώ έσοδα. Το 2009 η τουριστική κίνηση μειώθηκε στα 10,5 εκατ τουρίστες με 10 δισ. ευρώ έσοδα, παρά τις εκπτώσεις που κάναμε όταν η Τουρκία αύξησε το 2009 τα αντίστοιχα μεγέθη της σε 24 εκατ τουρίστες (από 21 εκατ. και χωρίς εκπτώσεις) και φέτος αναμένεται εκεί μεγαλύτερη αύξηση. Μας έχει πιάσει η μανία της αυτοκαταστροφής και δυστυχώς δεν είναι μόνο η εικόνα της κλειστής από απεργούς Ακρόπολης, του Πειραιά όταν διώχνουμε τον τουρισμό με όλους τους τρόπους και που όλα αυτά κάνουν τον γύρο του κόσμου με τον διασυρμό της χώρας αλλά και ο πόλεμος που υφίσταται ο τουρισμός από την ίδια την κυβέρνηση με τις συνεχείς αυξήσεις του ΦΠΑ. Τα τουριστικά γραφεία έχοντας κλειδώσει τις τιμές των πακέτων στο εξωτερικό εδώ και ένα χρόνο καλούνται να απορροφήσουν εξ ολοκλήρου δύο διαδοχικές αυξήσεις μέσα σε διάστημα ενός εξαμήνου του μειωμένου συντελεστή για αγαθά και υπηρεσίες του Παραρτήματος III του Κώδικα ΦΠΑ από 9% σε 10% και από 01/07/2010 από 10% σε 11%, που αυτό αφορά και τα τουριστικά λεωφορεία, και του κανονικού συντελεστή από 19% σε 21% και από 21% σε 23% προκειμένου να μην φανούν ασυνεπείς στους ξένους Tour Operators, αφού δεν μπορούν βάσει συμβολαίων και σεβόμενοι την υπογραφή τους να μετακυλήσουν την αύξηση στον καταναλωτή.

Εάν και εμείς τα τουριστικά γραφεία, τα ξενοδοχεία που τυγχάνουμε της εμπιστοσύνης των ξένων πράξουμε αυτό που πράττει, έτσι χωρίς να υπολογίζει το κόστος, η κυβέρνηση τότε κρινόμαστε εμείς οι Έλληνες επιχειρηματίες ως αφερέγγυοι, μας διώχνουν οι αγορές οι οποίες στέλνουν τους τουρίστες τους σε όσες χώρες είναι φερέγγυες. Επισημαίνεται ότι ήδη τα περιθώρια κέρδους είναι εξαιρετικά χαμηλά λόγω των μεγάλων εκπτώσεων που προσφέρονται στους T.Os και στα ξένα τουριστικά γραφεία με αποτέλεσμα να απειλείται πλέον άμεσα η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Χθες, ο κύριος Ρέππας δήλωσε ότι κάνει ότι και οι άλλες χώρες τις ΕΕ στο θέμα της απελευθέρωσης των μεταφορών. Παροτρύνουμε τον κύριο Υπουργό Οικονομικών να κάνει και αυτός το ίδιο, να δει πως φορολογείται ο τουρισμός στις άλλες χώρες. Η Ελλάδα διατηρεί τον υψηλότερο συντελεστή φορολογίας στον τουρισμό σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες στον ΦΠΑ: Βέλγιο 6%, Ολλανδία 6%, Γαλλία 7%, Ισπανία 8%, Ιταλία 10% και η Κύπρος τον μείωσε φέτος στο 5% από 7%”.

Και καταλήγει: “Εάν δεν εισακουστούμε από την Κυβέρνηση, θα απευθυνθούμε στην τρόικα που γνωρίζουν καλά τα στοιχεία ΦΠΑ για τον τουρισμό των χωρών τους και να μας πουν γιατί επιτρέπουν στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών να βλάπτει τον ελληνικό τουρισμό σε τέτοιο βαθμό όταν ο στόχος τους είναι μεγαλύτερος αριθμός τουριστών επισκεπτών, λιγότερη ανεργία, μεγαλύτερα έσοδα για να εισπράξουν τις οφειλές της Ελλάδος.

Τα ωράρια, η γενικότερη λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε όλη την ελληνική επικράτεια έχουν πρόβλημα. Ως γνωστό τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι κλείνουν στις 15.00 από αρχές Οκτωβρίου έως τέλη Μαρτίου, πρωτάκουστο για μία χώρα κατ’ εξοχήν τουριστική όπου τα τουριστικά προγράμματα `τρέχουν` και τους χειμερινούς μήνες (ο Μάρτιος και ο Οκτώβριος στην Ελλάδα δεν είναι χειμώνας) ή ακόμη και όταν τα μουσεία παραμένουν κλειστά, όπως το Μουσείο Ηρακλείου, που έχει περιοριστεί σε έναν πολύ μικρό χώρο που δεν προσφέρεται για επίσκεψη”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
21/06/2024
20/06/2024
19/06/2024
18/06/2024
17/06/2024
14/06/2024