Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΓια υποβάθμιση του Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα μιλούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Για υποβάθμιση του Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα μιλούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Σε ανακοίνωσή τους για το Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρουν: “Με πραγματική έκπληξη παρακολουθούν οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, η επιστημονική κοινότητα και οι περιβαλλοντικές και οικολογικές […]

Σε ανακοίνωσή τους για το Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρουν: “Με πραγματική<…> έκπληξη παρακολουθούν οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, η επιστημονική κοινότητα και οι περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις την έκπτωση της περιβαλλοντικής πολιτικής που λαμβάνει χώρα υπό την παρούσα ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Τελευταία σε μια σειρά σοβαρών κρουσμάτων που αφορούν προστατευόμενες -υποτίθεται- περιοχές, είναι η επανακήρυξη της προστατευόμενης περιοχής Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα σε εθνικό πάρκο. Πρόκειται για μια επαναδιατύπωση σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης, χειρότερη από αυτή του 2005, που περιέχει σοβαρές υποχωρήσεις στις προστατευτικές ρυθμίσεις που προβλέπονταν σε προηγούμενες εκδοχές και προκαλεί μια δικαιολογημένη κατακραυγή. Υποκύπτοντας σε τοπικές πιέσεις συμφερόντων, μειώνει την προστασία της γεωργικής ζώνης, επιτρέποντας δραστηριότητες και εγκαταστάσεις βιοτεχνικές, καθετοποίησης γεωργικών προϊόντων, ναυπήγησης αλιευτικών σκαφών, νέες αποθήκες, κατοικίες, ξενοδοχεία και κυνήγι.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να πάψει να εκτίθεται, ασχολούμενος με ένα αντικείμενο που είναι εμφανές ότι δεν το κατέχει και συνεχίζει να προσφέρει τα πολυτιμότερα κομμάτια του ελληνικού περιβάλλοντος στα διάφορα συμφέροντα. Είναι ακόμη πρόσφατες οι αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις που προσπαθούσαν να υπερασπιστούν το ανύπαρκτο έργο για το δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών και εγκαλούσαν τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις απεγνωσμένες εκκλήσεις τους.

Για τη συγκεκριμένη περιοχή, θα πρέπει να πάψει να χαϊδεύει τα αφτιά μερίδας κατοίκων και των κυνηγών και να τους κάνει τα χατίρια για ψηφοθηρικούς λόγους. Και όλα αυτά με την ανοχή της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, ο οποίος είναι εμφανές ότι δεν μπορεί να αρθρώσει μια αυτόνομη και απεξαρτημένη από τα κομματικά και τα τοπικά συμφέροντα πολιτική.

Όμως, αυτό που χρειάζεται είναι ένας λόγος σοβαρότητας και ειλικρίνειας, ο οποίος να εξηγεί στους ντόπιους τις ευθύνες που έχουν για την προστασία ενός εθνικής και διεθνούς σημασίας υγροτόπου, να τους προσφέρει εναλλακτικές διεξόδους και προοπτικές, να προβαίνει σε σωστό οικολογικό σχεδιασμό και να προβλέπει τα απαραίτητα κονδύλια και το προσωπικό για την ολοκληρωμένη και σωστή διαχείριση. Αντ`αυτού, σήμερα ο Φορέας Διαχείρισης παραπαίει, οι περισσότεροι από τους παλαιούς εργαζόμενους αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας (ίσως για να γίνουν `ευνοϊκότερες` προσλήψεις) και ελάχιστοι πλέον λαμβάνουν στα σοβαρά την ύπαρξή του. Οι παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή αυξάνονται μέρα με την ημέρα, απειλώντας σημαντικές περιοχές, όπως οι λιμνοθάλασσες του Καλοχωρίου.

Υπάρχουν εναλλακτικές προοπτικές για τους κατοίκους, που δεν μπορεί όμως να είναι αυτές που θα τους επιτρέψουν να μοσχοπουλήσουν τις εκτάσεις τους μέσα στο Δέλτα ως οικόπεδα σε βιομηχανίες και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024