Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού έχει πλέον διαβρωθεί επικίνδυνα

Η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού έχει πλέον διαβρωθεί επικίνδυνα

Για τρίτη συνεχή χρονιά η διεθνής τουριστική αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά αρνητικών συγκυριών που περιορίζουν την τουριστική ζήτηση, δηλώνει η Πανελλήνια Oμοσπονδία Ξενοδόχων…

Για τρίτη συνεχή χρονιά η διεθνής τουριστική αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά αρνητικών συγκυριών που περιορίζουν την τουριστική ζήτηση, δηλώνει η Πανελλήνια Oμοσπονδία Ξενοδόχων<…> (ΠΟΞ) και τονίζει ότι η οικονομική κρίση που πλήττει το σύνολο των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις και ο πόλεμος στο Ιράκ, όπως και η διεθνής ανησυχία για την εξάπλωση του ιού της άτυπης πνευμονίας, έχουν εξουθενώσει οικονομικά τους ξενοδόχους.

Επίσης, πρόβλημα δημιουργεί και η προσπάθεια να περιορισθεί το κόστος του τουριστικού πακέτου που καταβάλουν οι αεροπορικές εταιρίες και οι tour operators, ζητώντας συνεχώς μειώσεις τιμών από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Η ΠΟΞ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι αρμόδιοι φορείς άσκησης οικονομικής πολιτικής οφείλουν να καταλάβουν έγκαιρα ότι σε συνθήκες χαμηλής ζήτησης, μείωσης των εσόδων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και συνεχούς υπερτίμησης του ευρώ έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, δεν είναι δυνατό να επιβαρύνεται το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων με μέτρα που συνιστούν έμμεση φορολογική επιβάρυνση. Παράδειγμα τέτοιων μέτρων είναι η αύξηση των τελών χρήσης αιγιαλού και παραλίας, των δημοτικών τελών, η μείωση των συντελεστών απόσβεσης, η κατάργηση των ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών, και η επιβολή επιπρόσθετων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

H ΠOΞ υπογραμμίζει ότι η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού έχει πλέον διαβρωθεί επικίνδυνα και ο ξενοδοχειακός κλάδος, που στηρίζει το περιφερειακό εισόδημα και την απασχόληση, βιώνει μια έντονη κρίση δομικού χαρακτήρα.

Για την οικονομική επιβίωση και στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου (και κατ’ επέκταση της απασχόλησης), η ΠOΞ προτείνει τα ακόλουθα πέντε μέτρα:

  • Mείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του τουριστικού πακέτου.
  • Bελτίωση των όρων επιχορηγήσεων στις επενδύσεις εκσυγχρονισμού.
  • Λήψη μέτρων για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση της απασχόλησης στη διάρκεια της κρίσης.
  • Περιορισμό των γραφειοκρατικών διατυπώσεων, που αποτελούν δυσβάστακτο κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Eξασφάλιση επαρκών μέτρων για προβολή, διαφήμιση και συνδιαφήμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024