Τελευταία νέα
HomeΔιαμονή-ΔιατροφήΗ αύξηση του ΦΠΑ είναι 'γκιλοτίνα' πάνω από τις τοπικές οικονομίες των νησιών μας', λένε οι εστιάτορες της Ρόδου
Τουρισμός και οικονομία

Η αύξηση του ΦΠΑ είναι 'γκιλοτίνα' πάνω από τις τοπικές οικονομίες των νησιών μας', λένε οι εστιάτορες της Ρόδου

Η ίδια η Πολιτεία που θέσπισε το μειωμένο ΦΠΑ, προκειμένου να αντισταθμίσει το αυξημένο μεταφορικό κόστος, στις περιορισμένες οικονομίες και να διατηρήσει ισορροπίες στους εθνικούς και κοινωνικούς λόγους ύπαρξης των νησιών και των κατοίκων τους στην παραμεθοριακή Ελλάδα, έρχεται τώρα, σε σύγκρουση με τον εαυτό της, υποστηρίζει το Σωματείο Εστιατόρων Ρόδου 'Η Πρωτοπορία'.

Αναφορικά με την ισχύ της αύξησης του ΦΠΑ στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα στα μικρά νησιά, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου “Η Πρωτοπορία” κ. Γιάννης Κλούβας, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

“Εμείς οι νησιώτες, γνωρίζουμε πολύ καλά  ότι, το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ σε νησιά, δεν αποτελεί προνόμιο ή κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα, αλλά δόθηκε δικαιωματικά, σε αντιστάθμισμα των τεράστιων προβλημάτων της απομάκρυνσης, απομόνωσης  και της έλλειψης ενδιαφέροντος εκ μέρους της πολιτείας και του κεντρικού κράτους.

Η ίδια η Πολιτεία που θέσπισε το μειωμένο ΦΠΑ, προκειμένου να αντισταθμίσει το αυξημένο μεταφορικό κόστος, στις περιορισμένες οικονομίες  και να διατηρήσει ισορροπίες στους εθνικούς και κοινωνικούς λόγους ύπαρξης των νησιών και των κατοίκων τους στην παραμεθοριακή Ελλάδα, έρχεται τώρα, σε σύγκρουση με τον εαυτό της, προσπαθώντας να αιτιολογήσει την αναλγησία και την ανεπάρκειά της, χωρίς να υπολογίσει καν τις συνέπειες της παραβατικότητας και της φοροδιαφυγής, που θα προκύψουν  από τις συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις. Τέτοιου μεγέθους  επιβάρυνση σε τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, δεν συνιστούν απλά φορολογικό υπερκόστος, αλλά ολοκληρωτική καταστροφή και ερήμωση της νησιωτικής Ελλάδας και της κατεξοχήν τουριστικής περιοχής της.

Στην περίπτωση δε των μικρών νησιών, υπάρχουν ιδιαιτερότητες, αφού δεν τηρούνται καν οι ελάχιστες υποχρεώσεις εκ μέρους του κράτους. Τα προβλήματα αυξάνονται, χρονίζουν και τα ελάχιστα κοινωνικά και επιχειρηματικά ζητήματα, ανάγονται σε μείζονα, αφού ακόμα και τα αυτονόητα εκ μέρους του κεντρικού κράτους εκλείπουν. Η ερήμωση αυτών των νησιών, θεωρείται πλέον, η φυσική συνέπεια…

Το Σωματείο Εστιατόρων Ρόδου ‘Η Πρωτοπορία’ ενώνει τη φωνή του σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, που το τελευταίο χρονικό διάστημα βουλιάζει την τοπική οικονομία, λόγω εξαφάνισης της ανταγωνιστικότητας  και υπερβολικού κόστους διαβίωσης. Δεν είναι δυνατόν, η θεσμοθέτηση προνομιακών ΦΠΑ να ισχύει σε πολλές χώρες της Ε.Ε. λόγω νησιωτικότητας, δύσκολης πρόσβασης σε αυτές, ή λόγω ειδικών πολιτικών, που ισχύουν για ιστορικούς, συνοριακούς η πολιτιστικούς λόγους και να καταργείται στα ελληνικά νησιά, όπου ισχύουν όλα τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά. Είναι απαράδεκτες οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην περιοχή μας, με δυο μέτρα και δυο σταθμά”.

19/07/2024
18/07/2024
17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024
12/07/2024