Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ Διυπουργική Επιτροπή Τουρισμού δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα αυτόνομο υπουργείο Τουρισμού

Η Διυπουργική Επιτροπή Τουρισμού δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα αυτόνομο υπουργείο Τουρισμού

Με ανακοίνωση της η ΠΟΕΤ χαιρετίζει τις θέσεις και τις προτάσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη που ανακοίνωσε σε πρόσφατη εκδήλωση του ΣΕΤΕ…

Με ανακοίνωση της η ΠΟΕΤ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού, δήλωσε ότι χαιρετίζει τις θέσεις και τις προτάσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη όπως<...>αυτές ανακοινώθηκαν από τον ίδιο σε εκδήλωση που πραγματοποίησε πρόσφατα ο ΣΕΤΕ, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Αναλυτικά, η ΠΟΕΤ τόνισε τα ακόλουθα:


  • Εκτιμούμε ως ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Πολιτεία έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται την εξαιρετική σημασία του τουρισμού για την χώρα μας.

  • Χαιρετίζουμε την δέσμευση του πρωθυπουργού για την δημιουργία μεικτής εταιρείας, Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, για το marketing και την προβολή του ελληνικού τουρισμού, η οποία όμως για να είναι αποτελεσματική πρέπει να λειτουργήσει με κριτήρια της αγοράς και να μην έχει τα χαρακτηριστικά του Δημοσίου. Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι παρόμοια ιδέα υπό τον τίτλο «ενιαίος φορέας διαφήμισης» έχει κατατεθεί προ πολλού από στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, πλην όμως η υπόθεση φαίνεται ή να έχει ξεχασθεί ή να έχει τελματωθεί.

  • Θεωρούμε, επίσης, ως θετική την δημιουργία Διυπουργικής Επιτροπής Τουρισμού, για τον συντονισμό των δράσεων που αφορούν στον τουρισμό και ανήκουν σε διαφορετικά υπουργεία. Πιστεύουμε, όμως, ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα αυτόνομο υπουργείο Τουρισμού, το οποίο θα βοηθήσει στην καλλίτερη λειτουργία του τουριστικού τομέα της χώρας μας και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή του. Πέραν της συζήτησης αυτής, οφείλουμε να σημειώσουμε, ότι ο προβληματισμός της διυπουργικής συνεργασίας, που αποτελεί παλαιά διαπίστωση και αναγκαιότητα, οδήγησε εδώ και χρόνια στη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού με τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων των συναρμόδιων υπουργείων. Ο σκοπός ήταν, ακριβώς, η άμεση επίλυση εκκρεμοτήτων που ταλαιπωρούν την τουριστική βιομηχανία. Δυστυχώς, τίποτα το ουσιαστικό δεν απέφερε αυτό το μέτρο και ήδη σημειώνεται ότι η συμμετοχή των κορυφαίων παραγόντων των συναρμόδιων υπουργείων καταργήθηκε.
  • Ο καλλίτερος συντονισμός και η συνεργασία του Ιδιωτικού τομέα στον τουρισμό παραμένει ακόμη ζητούμενο για την χώρα μας, ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι πολύ συχνά αποδίδονται ευθύνες στους Φορείς του Τουρισμού για πολυδιάσπαση, προκειμένου να μην καταλογίζεται η ανεπάρκεια και οι αδυναμίες των Δημόσιων Φορέων. Σε άλλες χώρες, που επίσης προσβλέπουν στον τουρισμό, η επίλυση θεμάτων συναρμοδιότητας διαφόρων αρχών, όχι μόνον είναι άμεση, αλλά ο κυβερνητικός μηχανισμός έχει τον πρώτο λόγο στο σχεδιασμό και την στρατηγική της τουριστικής ανάπτυξης με την ενεργοποίηση άξιων τεχνοκρατών. Όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, του οποίου η λειτουργία πρέπει να αναβαθμισθεί, μπορεί να υπάρξει συνεννόηση όλων, Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα και να παίρνονται οι αποφάσεις για την χάραξη μιας Ενιαίας Στρατηγικής για τον τουρισμό μας. Αναμφιβόλως, εδώ, τίθεται ως προαπαιτούμενο η άμεση άρση των αδυναμιών που έχουν επισημανθεί, όπως η επαναφορά της εκπροσώπησης των συναρμόδιων υπουργείων, η ενίσχυση του ρόλου και της σημασίας των αποφάσεων του οργάνου, η προσεκτική επιλογή των εκπροσώπων των επί μέρους κλάδων του ιδιωτικού τομέα με βάση κριτήρια αντιπροσωπευτικότητας.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024