Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Γ.Σ. της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης
Περιφέρεια

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Γ.Σ. της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης

Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου και των Βαλκανίων, ο ρόλος των Τουριστικών Διαδρομών στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης ενώ διερευνήθηκαν και οι προοπτικές δημιουργίας διακρατικών προϊόντων θεματικού τουρισμού που μπορούν να αξιοποιηθούν ως μέσα τουριστικής ανάπτυξης.

Στη 44η Γενική Συνέλευση του Δικτύου της Διάσκεψης των Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 4 Νοεμβρίου 2016 στην περιοχή Ponta Delgada στις Αζόρες της Πορτογαλίας, συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο της φετινής Γενικής Συνέλευσης του φορέα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των θεματικών ομάδων εργασίας της Περιφερειακής Επιτροπής Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας (BBSC), στους τομείς του Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν συντονιστής και επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τον τουρισμό και εκπροσωπήθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Αλέξανδρο Θάνο και υπηρεσιακούς παράγοντες.

“Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε δυναμικά στις συσκέψεις των ομάδων εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου της Διάσκεψης των Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης. Πραγματοποιήσαμε εποικοδομητικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων εταίρων στις ομάδες εργασίας στους τομείς θαλάσσιας πολιτικής και μακρο-περιφερειακής ανάπτυξης, ενώ ήμασταν οι επικεφαλής και οι συντονιστές της ομάδας εργασίας στον τομέα του τουρισμού. Συζητήσαμε διεξοδικά σχετικά με τις δυνατότητες συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου και των Βαλκανίων, για το ρόλο των Τουριστικών Διαδρομών στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης ενώ διερευνήσαμε και τις προοπτικές δημιουργίας διακρατικών προϊόντων θεματικού τουρισμού που μπορούν να αξιοποιηθούν ως μέσα τουριστικής ανάπτυξης. Μέσα από τις επαφές μας, τονίστηκε η ανάγκη για την προώθηση των συμφερόντων της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου Πόντου, για την αποτελεσματική δικτύωση και για στενότερη συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου και άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και με τις υπόλοιπες Γεωγραφικές Επιτροπές της CPMR.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη και τις διαδρομές οινοτουρισμού στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας. Σχεδιάσαμε  στοχευμένα τα  επόμενα βήματα για τη δημιουργία των σχετικών εταιρικών σχημάτων και την υποβολή των προτάσεων αυτών στο Πρόγραμμα ‘ENI CBC Black Sea Basin’. Τέλος, παρουσιάσαμε το νέο Σχέδιο Δράσης της oμάδας για τα επόμενα δύο  έτη και συμφωνήθηκε η εφαρμογή του από την αρχή του νέου έτους” δήλωσε σχετικά ο κ. Θάνος.

Στη Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης και στη συνεδρίαση του πολιτικού της γραφείου παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες όλων των γεωγραφικών επιτροπών για το έτος 2016, συζητήθηκαν προτάσεις για την ομαλή σύγκλιση των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις πολιτικές ανάπτυξης των παραθαλάσσιων περιφερειών, καθώς και για τις πολιτικές ενέργειας και περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι έγινε παρουσίαση των νέων μελών του CPMR (Περιφέρειες από το Μαρόκο και τη Γερμανία).

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024