Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ Σαντορίνη οφείλει να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο για την ικανοποίηση τουριστών
`Αρης Σπηλιωτόπουλος

Η Σαντορίνη οφείλει να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο για την ικανοποίηση τουριστών

“Η Σαντορίνη είναι ένας ιδιαίτερος τουριστικός τόπος, με ξεχωριστή πολιτισμική ταυτότητα ως προς τα μνημεία της αρχαιότητας, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα αγροτικά προϊόντα του, την οινοποιεία. Ολόκληρο το νησί είναι ανακηρυγμένο ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, όλοι οι οικισμοί του είναι χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί και η γεωλογική μορφολογία του…

“Η Σαντορίνη είναι ένας ιδιαίτερος τουριστικός τόπος, με ξεχωριστή πολιτισμική ταυτότητα ως προς τα μνημεία της αρχαιότητας, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα αγροτικά προϊόντα του, την οινοποιεία. Ολόκληρο το νησί<...>είναι ανακηρυγμένο ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, όλοι οι οικισμοί του είναι χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί και η γεωλογική μορφολογία του είναι εξαιρετική. Παράλληλα, έχει διαμορφώσει εδώ και δεκαετίες τουριστική παράδοση. Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ασία, η Σαντορίνη κερδίζει διεθνή βραβεία και αναγνωρίζεται ως ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο. Από το γεγονός αυτό απορρέουν ευθύνες και υποχρεώσεις. Η Σαντορίνη οφείλει να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να ικανοποιήσει τις ανάγκες και των πλέον απαιτητικών επισκεπτών”. Ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας την Μεγάλη Τετάρτη, στους φορείς της Σαντορίνης.

Η ποιότητα, κατά τον κ. Υπουργό πρέπει να διέπει όλες τις παραμέτρους του ελληνικού τουρισμού γενικότερα και του νησιού της Σαντορίνης ειδικότερα. Ποιότητα στις υποδομές, ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών, ποιότητα στην τουριστική συμπεριφορά. Η ποιότητα είναι το εργαλείο, είναι ο μοναδικός δρόμος, η μοναδική επένδυση για το τουριστικό μέλλον του νησιού, σε μια εποχή που ο διεθνής ανταγωνισμός έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη”.

Ο τουρισμός οδηγεί στην ενίσχυση της οικονομία της περιφέρειας. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ευημερία των τοπικών κοινωνιών, κοινωνική συνοχή, αποφυγή της εσωτερικής μετανάστευσης. Η Σαντορίνη αποτελεί παράδειγμα στο πλαίσιο της Νέας Στρατηγικής που ακολουθεί το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Ανταποκρίνεται στο τρίπτυχο Ποιότητα – Πολυμορφία – Βιώσιμη Ανάπτυξη σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

“Tο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που ακολούθησε η χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια αναμφίβολα προσέφερε πολλά και προσφέρει ακόμη” επεσήμανε ο κ. Σπηλιωτόπουλος. “Όμως, σήμερα”, συνέχισε, ο τουρισμός δεν μπορεί να προχωρά με αυτόματο πιλότο. Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο τουριστικό μοντέλο, που περιλαμβάνει την εξειδίκευση, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ποιότητα, ως συγκριτικό οικονομικό πλεονέκτημα. Έχω πει πολλές φορές ότι θέλουμε να καταρρίψουμε το στερεότυπο ότι η τουριστική ανάπτυξη έρχεται σε αντίθεση με την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Η Σαντορίνη αποτελεί την πιο χαρακτηριστική απόδειξη για το αντίθετο.

Η τουριστική ανάπτυξη συνέβαλε στη διατήρηση των παραδοσιακών οικισμών, ήδη αρκετές δεκαετίες πριν από τον ΕΟΤ. Συνέβαλε στη διατήρηση των παραδοσιακών επαγγελμάτων, στην καλλιέργεια και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, στην ανάπτυξη της οινοποιίας. Ο τουρισμός μπορεί να γίνει η αφορμή για να αναδειχθούν οι φυσικές ομορφιές και η πολιτιστική παράδοση μια περιοχής, προσφέροντας την οικονομική δυνατότητα για συνεχή προβολή και δημιουργική συντήρηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο επισκέπτης επιλέγει τη Σαντορίνη ακριβώς για τη μοναδικότητά της. Επιλέγει τη Σαντορίνη γιατί δεν μοιάζει με κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Επιλέγει τη Σαντορίνη επειδή προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Και για αυτό η Σαντορίνη πρέπει να διατηρήσει την αυθεντικότητά της. Μην ξεχνάτε ότι η αισθητική, η καθημερινή προσπάθεια για ένα καθαρό και φιλικό περιβάλλον δεν είναι μόνο υπόθεση της Πολιτείας. Είναι ευθύνη της Αυτοδιοίκησης, των φορέων του τουρισμού, όλων των κατοίκων του νησιού”.

“Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τη διασφάλιση της ποιότητας στον ελληνικό τουρισμό”, συμπλήρωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, “λάβαμε την πολιτική απόφαση για την επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα του τουριστικού κλάδου. Αυτό της λειτουργικής τακτοποίησης. Μια πρωτοβουλία η οποία είχε την θετικότερη υποδοχή από το σύνολο των φορέων του τουρισμού. Με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, επιλύεται το πρόβλημα της νόμιμης λειτουργίας σημαντικότατου αριθμού τουριστικών καταλυμάτων, που λειτουργούν χωρίς το νόμιμο ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ. Η ρύθμιση επιβάλλει σε όλα τα τουριστικά καταλύματα να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας και να υπάγονται στον συνεχή τακτικό έλεγχο των αρμοδίων Αρχών. Η ρύθμιση αυτή θα είναι η τελευταία μεταβατικού χαρακτήρα. Μετά τη λήξη της προθεσμίας για την εφαρμογή της, θα σφραγισθεί κάθε τουριστικό κατάλυμα, που λειτουργεί χωρίς Ειδικό Σήμα Λειτουργίας. Η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για κάθε επισκέπτη – Έλληνα και ξένο- αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους, αποτελεί προτεραιότητά μας. Είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε αψεγάδιαστη την εικόνα της Ελλάδας, προσφέροντας υποδομές και υπηρεσίες με ποιότητα και ασφάλεια”.

Στο πλαίσιο του ΓΆ κοινοτικού πλαισίου στήριξης το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ενέταξε προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ) 53 επενδυτικά σχέδια, που αφορούν στον ποιοτικό εκσυγχρονισμό Ξενοδοχείων, κάμπινγκ και ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων που δεν υπάγονται στον Αναπτυξιακό νόμο, ενίσχυση ΜΜΕ όλων των τουριστικών κλάδων, διάδοση και καθιέρωση ελληνικής κουζίνας και δράσεις για ανάπτυξη του οικοτουρισμού. Επίσης, έχουν ενταχθεί Δράσεις συμπληρωματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης γευσιγνωσίας – οινογνωσίας, χρήση πακέτων πληροφορικής για τουριστικές επιχειρήσεις, μάρκετινγκ τουριστικών γραφείων, τουριστικό μάρκετινγκ σε 20 εργαζομένους, επιχειρηματίες και εποχιακά ανέργους του τομέα του Τουρισμού. Σήμερα υλοποιούνται και ολοκληρώνονται 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 4.017 εκατ.¤ που επιδοτούνται με Δημόσια Δαπάνη (ευρωπαϊκούς και κοινοτικούς πόρους) σε ποσοστό από 30-50%, κατά περίπτωση.

Για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013

Το Υπουργείο, στο πλαίσιο του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» προγραμματίζει έργα υποδομών και ενίσχυσης επιχειρηματικότητας στον τομέα του Τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στις υποδομές, το Υπουργείο σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει:

  • Ζώνη Τουριστικών Σκαφών (Συνολικός Προϋπολογισμός 5,5 εκατ. ευρώ), ένα έργο που στοχεύει στην πύκνωση γραμμών πλεύσης στις Κυκλάδες, δεδομένου ότι η Σαντορίνη δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών υψηλών προδιαγραφών.
  • Παραδοσιακούς Μύλους (Συνολικός Προϋπολογισμός 1,6 εκατ. ευρώ). Το έργο αφορά στην ανάδειξη τεσσάρων παραδοσιακών μύλων στην Σαντορίνη και την μετατροπή τους σε γραφεία πληροφόρησης και διακίνησης επισκεπτών. Πρόκειται για ένα έργο προβολής της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων.
    • “Πιστεύω πως η χώρα μας διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να εδραιωθεί στην κορυφή της διεθνούς τουριστικής κατάταξης. Η πολιτική βούληση υπάρχει, οι δυνατότητες υπάρχουν, καθώς και η τεχνογνωσία. Είναι στο χέρι μας” κατέληξε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

      Περιήγηση στο μονοπάτι Φηρών-Οίας

      Αμέσως μετά την συνάντηση του με τουριστικούς φορείς του νησιού, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης περιηγήθηκε στο μονοπάτι Φηρών-Οίας από όπου και προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

      «Η Σαντορίνη είναι για άλλη μια φορά πανέτοιμη να υποδεχτεί, και αυτή τη σεζόν που εγκαινιάζουμε, τους χιλιάδες φίλους της από όλο τον κόσμο. Η Σαντορίνη είναι μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, μια περιοχή που έχει καταφέρει να αναδείξει τις ομορφιές της μέσα από την παράδοση και μέσα από την αρχιτεκτονική της. Οι παραδοσιακοί οικισμοί, όπως αυτός της Οίας, και παράλληλα το φυσικό κάλλος της περιοχής δημιουργούν μοναδική ελκυστικότητα σε όλον τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Σαντορίνη είναι σε όλες τις παγκόσμιες κατατάξεις πρώτος ή δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη βαθιά Ασία, η Σαντορίνη διαρκώς κερδίζει το πρώτο βραβείο ενδιαφέροντος και σίγουρα έχει κερδίσει την καρδιά και την αισθητική μας. Για αυτό και χρειάζεται να προσέξουμε ιδιαίτερα τα έργα υποδομής, όπως αυτό το μονοπάτι που μας συνδέει από το υψηλότερο σημείο της Σαντορίνης μέχρι την Οία. Είναι ένα μονοπάτι το οποίο φτιάχνεται από τον ΕΟΤ, είναι και αυτό εντασσόμενο σε κοινοτικούς πόρους και υπάρχουν βασικά έργα υποδομής τα οποία πρέπει να ολοκληρώσουμε, αν θέλουμε η Σαντορίνη να είναι το στολίδι μας και τις επόμενες δεκαετίες».

      Επίσκεψη στον Πρότυπο Παραδοσιακό Οικισμό της Οίας

      Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, στα πλαίσια της περιοδείας του στη Σαντορίνη, επισκέφθηκε χτες τον Πρότυπο Παραδοσιακό Οικισμό της Οίας. «Η Οία” δήλωσε “είναι ίσως ο σημαντικότερος οικισμός που υπάρχει σήμερα και τελικά, εξαιτίας του τοπίου, χαρίζει μεγάλη επισκεψιμότητα και τρομερή ελκυστικότητα στο νησί της Σαντορίνης. Πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα τις προσπάθειες έτσι ώστε και η Οία, όπως και άλλα σημεία του νησιού, να μπουν στα παγκόσμια μνημεία της UNESCO. Είναι ένας σχεδιασμός που απαιτεί από όλους μας συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών, καλό συντονισμό και πάνω από όλα αποτελεσματικότητα. Πιστεύω ότι, αν δουλέψουμε όλοι μαζί, θα το καταφέρουμε και σίγουρα θα δούμε την UNESCO να προσθέτει στον κατάλογο μνημείων της και την Οία».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024