Ο υπουργός Ανάπτυξης Aκης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του συνεδρίου της Διεθνούς Οργάνωσης Επιστημόνων Εμπειρογνωμόνων Τουρισμού (AISET) που πραγματοποιείται στην χώρα μας με θέμα `Αθλητισμός και Τουρισμός`, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει φιλοδοξία η Ελλάδα να γίνει κέντρο αθλητικού τουρισμού διεθνώς….
Ο υπουργός Ανάπτυξης Aκης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του συνεδρίου της Διεθνούς Οργάνωσης Επιστημόνων Εμπειρογνωμόνων Τουρισμού (AISET)<...> που πραγματοποιείται στην χώρα μας με θέμα `Αθλητισμός και Τουρισμός`, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει φιλοδοξία η Ελλάδα να γίνει κέντρο αθλητικού τουρισμού διεθνώς.
Ο υπουργός έκανε λόγο για μια νέα οικονομική-επιχειρηματική δραστηριότητα στη λειτουργία του αθλητισμού και την οποία, όπως είπε, την έχει ανάγκη η τουριστική αγορά. Όπως τόνισε το υπουργείο μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα `Ανταγωνιστικότητα` προχωρά σε μια σειρά από προγράμματα επιδότησης της αθλητικής δραστηριότητας συνδεδεμένης με την παραγωγή του τουριστικού προϊόντος.
Σημαντική επίσης βοήθεια για την αξιοποίηση της νέας δραστηριότητας θα παράσχει η δημιουργία ενός Ινστιτούτου Τουριστικής Οικονομίας, για την υλοποίηση του οποίου ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την ευχή να πραγματοποιηθεί άμεσα.
Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές που παρουσίασε στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Πολιτισμού Γεώργιος Λιάνης, οι ιδιωτικές αθλητικές επενδύσεις στη δεκαετία του `90 ανέρχονται στην Ευρώπη σε 20 δισ. δολάρια και στις ΗΠΑ σε 23 δισ. δολ., ενώ οι ρυθμοί επενδύσεων σε σύγκριση με την δεκαετία του `80 ξεπερνούν το 800%.
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, εκτός από τις ολυμπιακές και τα ολυμπιακά προπονητήρια που ήδη κατασκευάζονται και παραδίδονται σταδιακά για χρήση ανέρχονται σε:
- Γήπεδα ποδοσφαίρου 2.000
- Στάδια κλασσικού αθλητισμού 167
- Κλειστά γυμναστήρια 244
- Υπαίθρια γήπεδα 1.186
- Κολυμβητήρια 90
- Χιονοδρομικά κέντρα 15
- Ναυταθλητικές εγκαταστάσεις 16
- Σκοπευτήρια 12
- Ιππικές εγκαταστάσεις 10
- Κωπηλατοδρόμια 7
- Εγκαταστάσεις γκολφ 2
- Αίθουσες προπόνησης 167
Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι ιδιωτικές αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά όσα εποπτεύονται από την ΓΓΑ και τους ΟΤΑ.
Σημαντική ωστόσο είναι και η υποδομή που διαμορφώνεται σταδιακά στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της Ελλάδας λόγω της αυξανόμενης ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού:
- Γήπεδα Μπάσκετ, υπάρχουν σε 325 ξενοδοχεία
- Γήπεδα βόλεϊ, υπάρχουν σε 479 ξενοδοχεία
- Θαλάσσια σπορ, υπάρχουν σε 753 ξενοδοχεία
- Fitness Centers, υπάρχουν σε 171 ξενοδοχεία
- Κέντρα υγείας, υπάρχουν σε 54 ξενοδοχεία
- Γυμναστήριο, υπάρχουν σε 159 ξενοδοχεία
- Δωμάτιο παιχνιδιών, υπάρχουν σε 242 ξενοδοχεία
- Γήπεδα τένις, υπάρχουν σε 660 ξενοδοχεία
- Μίνι Γκολφ, υπάρχουν σε 172 ξενοδοχεία
ο κ. Λιάνης τόνισε επίσης τη σημασία που έχουν για την εθνική οικονομία αθλητικές εκδηλώσεις όπως του μηχανοκίνητου αθλητισμού κυρίως το Ράλλυ Ακρόπολις που συμπλήρωσε 50 χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα, καθώς και ιστιοπλοϊκές εκδηλώσεις και αγώνες όπως η Ρεγγάτα του Αιγαίου, οι αγώνες σκαφών Formula 1 που γίνονται στην Κέρκυρα και Λευκάδα κ.ά.
Καταλήγοντας ο υφυπουργός Πολιτισμού παρατήρησε ότι ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί μια σύγχρονη πραγματικότητα καθώς οι απαιτήσεις των επισκεπτών κάθε χρόνο αυξάνονται. Η διαμόρφωση νέων και υψηλών προδιαγραφών αθλητικών εγκαταστάσεων τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί πλέον συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση τουριστών.
Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.