Τελευταία νέα
ΑρχικήΤεχνολογίαInternet και MobileΊδρυση Κέντρου Πληροφόρησης Οικοτουρισμού και Επιχειρηματικότητας βόρειας Εύβοιας
Περιφερειακό Δίκτυο Οικοτουριστικών Πρωτοβουλιών - Οικοδράσεις

Ίδρυση Κέντρου Πληροφόρησης Οικοτουρισμού και Επιχειρηματικότητας βόρειας Εύβοιας

Tην ίδρυση Κέντρου Πληροφόρησης Οικοτουρισμού και Οικοτουριστικής Επιχειρηματικότητας στην βόρεια Εύβοια ενέκρινε το υπουργείο Εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, με την υπ’ αρ. 201383/22-11-2007 απόφαση του Υπουργού Απασχόλησηςκαι Κοινωνικής Προστασίας εγκρίθηκε το […]

Tην ίδρυση Κέντρου Πληροφόρησης Οικοτουρισμού και Οικοτουριστικής Επιχειρηματικότητας στην βόρεια Εύβοια ενέκρινε το υπουργείο Εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, με την υπ’ αρ. 201383/22-11-2007 απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης<...>και Κοινωνικής Προστασίας εγκρίθηκε το Σχέδιο Δράσης που είχε υποβάλει το “Περιφερειακό Δίκτυο Οικοτουριστικών Πρωτοβουλιών – Οικοδράσεις” στα πλαίσια της Δράσης 1.6 για την υλοποίηση Σχεδίων Δράσης από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις – B΄ Κύκλος. Το εγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης προβλέπει τη δημιουργία ενός κέντρου για την πληροφόρηση σχετικά με τον οικοτουρισμό και την οικοτουριστική επιχειρηματικότητα στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας, με έδρα τον δήμο Ιστιαίας.

Ωφελούμενοι της δράσης θα είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού και ενδιαφερόμενοι αγρότες, βιοτέχνες του τομέα της μεταποίησης για την απόκτηση συμπληρωματικού εισοδήματος, άνεργοι νέοι και μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καθώς και συλλογικές οργανώσεις στην τοπική κοινωνία και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην περιοχή υπάρχουν αξιόλογοι πόροι, φυσικό πεδινό, ημιορεινό και ορεινό τοπίο που προσφέρεται για οικοδιαδρομές, αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί πόροι, καθώς και αγροτικό κεφάλαιο, που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, καθώς μέσω της εναλλακτικής επιχειρηματικότητας μπορεί να δημιουργηθεί απασχόληση.

Επίσης ωφελούμενοι της δράσης είναι οι υποψήφιοι μικροεπενδυτές και αυτοαπασχολούμενοι στον οικοτουρισμό και πολιτιστικό τουρισμό. Από τη συμβουλευτική δραστηριότητα του φορέα έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι οι συλλογικοί φορείς μπορούν να υποκινήσουν ένα σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο από την πόλη προς ύπαιθρο για επενδύσεις στον εναλλακτικό τουρισμό.

Τέλος ωφελούμενοι του προτεινόμενου σχεδίου δράσης θα είναι η τοπική κοινωνία, οι τοπικές περιβαλλοντικές και πολιτιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας και οι οποίες θα ενισχυθούν στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν επισκεψιμότητα στην περιοχή.

Σκοπός του σχεδίου δράσης είναι η συστηματική πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και πολιτιστικού τουρισμού. Για αυτό το σκοπό χρειάζεται διάχυση στους φορείς της περιοχής (συλλόγους και εκπαιδευτικά ιδρύματα), που ενδιαφέρονται για τον συνδυασμό οικοτουρισμού και πολιτιστικού τουρισμού. Το κέντρο πληροφόρησης οικοτουρισμού είναι αναγκαίο για την οργάνωση της επικοινωνίας σε αυτό το επίπεδο και τη συμβουλευτική υποστήριξη για την ίδρυση μικρών επιχειρήσεων εναλλακτικού τουρισμού, δεδομένου ότι η περιοχή αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για αυτούς που ενδιαφέρονται για τον εναλλακτικό και πολιτιστικό τουρισμό.

Ο δήμος Ιστιαίας για το σκοπό αυτό θα κληθεί να παραχωρήσει χώρο όπου θα στεγαστεί το κέντρο πληροφόρησης οικοτουρισμού, που θα έχει στόχο την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα φυσικά και πολιτιστικά διαθέσιμα της περιοχής. Στον χώρο θα λειτουργεί έκθεση ερμηνείας των διαθέσιμων της περιοχής όπως στοιχεία για την τοπική αρχιτεκτονική, παραδοσιακές τέχνες και άλλα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, καθώς επίσης για τα φυσικά διαθέσιμα της περιοχής, οικοδιαδρομές, χάρτες κ.τ.λ. Ακόμα προβλέπεται να υπάρχει και χώρος έκθεσης τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (προβολής-συναντήσεων) καθώς και γραφείο.

Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται η σύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος με κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που συντελούνται παραδοσιακά στην περιοχή από τους κατοίκους. Όπως για παράδειγμα η δημιουργία τοπικής αγοράς τοπικών προϊόντων. Η χρήση νέων τεχνολογιών, καθώς και η δημιουργία πρωτότυπων εκθεμάτων θα καθιστά το Κέντρο Πληροφόρησης Οικοτουρισμού ένα από τα πλέον πρωτοποριακά κέντρα ενημέρωσης της περιοχής, αλλά και της Ελλάδας.

Το ψηφιακό περιεχόμενο πληροφόρησης και τα εκθέματα θα προκύψουν μετά από επιστημονική έρευνα όπου θα παρουσιάζονται και θα προβάλλονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Ακόμα τα στοιχεία αυτά θα ψηφιοποιηθούν για να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων και δικτυακή πύλη όπου θα προβάλλονται και θα είναι προσβάσιμα από το διαδίκτυο. Επίσης θα εκτυπωθεί και ένα φυλλάδιο με τα στοιχεία αυτά για τους επισκέπτες και τα τουριστικά πρακτορεία. Οι επισκέπτες του Κέντρου θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα θέματα στα οποία επιθυμούν να εμβαθύνουν και να αλληλεπιδράσουν με τις πληροφορίες που τους παρέχονται.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024