Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗγετικός ο ρόλος της Ελλάδος στον θερμαλισμό και τον ιαματικό τουρισμό
Ιαματικός τουρισμός

Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδος στον θερμαλισμό και τον ιαματικό τουρισμό

Ο τουρισμός ευεξίας θεωρείται το ιδανικό όχημα για την αποσυμφόρηση τουριστικών προορισμών που χαρακτηρίζονται από υπερτουρισμό.

“H Ελλάδα καλείται να παίξει τον ηγετικό της ρόλο τον οποίο της αποδίδουν οι ιαματικές λουτροπόλεις της Ευρώπης και του κόσμου και να φωτίσει την παραδοσιακή και ιστορική της γνώση στο θέμα της ιαματικής ιατρικής, βασισμένη στην ολιστική θεώρηση και την Ιπποκρατική επιστήμη”. Αυτό τόνισε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος παρευρέθηκε στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής (11-13 Οκτωβρίου) στα Καμένα Βούρλα, που διεξήχθη με διεθνή συμμετοχή ετησίως από την Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής, για την ανάδειξη του θερμαλισμού και του φυσικού πλούτου της χώρας μας στη διεθνή αγορά του ιαματικού τουρισμού.

Ο περιφερειάρχης Αττικής καταδίκασε τις γραφειοκρατικές πρακτικές και αγκυλώσεις που αναχαιτίζουν απογοητευτικά, όπως είπε, την ανάπτυξη του Θερμαλισμού στη χώρα μας και οι οποίες κατέληξαν σήμερα να απειλούν με λουκέτο τις πηγές Πόζαρ, την ώρα που έχει προγραμματιστεί Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ιαματικών Ιστορικών Λουτροπόλεων το Μάρτιο στις εγκαταστάσεις της πηγής.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι “τα Πόζαρ δεν είναι οι μόνες πηγές που, ενώ βρίσκονταν σε λειτουργία, έχουν κλείσει” (σημειώνεται ότι τελικά έχει δοθεί παράταση λειτουργίας ενός χρόνου από το Υπουργείο Τουρισμού). Ανέφερε  την πηγή του Πολιχνίτου της Λέσβου, τη θερμότερη ευρωπαϊκή πηγή και τα λουτρά στην Απολλωνία της Θεσσαλονίκης. “Οπως επίσης μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Αττικής τα λουτρά Μεθάνων, για τα οποία υπόσχομαι ότι θα ξανανοίξουν” δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Κουσκούκη για την συνεισφορά του στην αξία του Θερμαλισμού και την ανάδειξη της Ιαματικής Ιατρικής ως Συμπληρωματική Ιατρική στη διεθνή και ελληνική επιστημονική κοινότητα. Παράλληλα, επεσήμανε ότι με τις εργασίες του καθηγητή οι μελέτες για τα Μέθανα είναι έτοιμες και σύντομα θα δρομολογηθεί η επανέναρξή τους και τόνισε ότι με το επιστημονικό του έργο, συνέδραμε στην αναγνώριση άλλης μιας ιαματικής πηγής στην Αττική, της Αιξωνής στο Δήμο Γλυφάδας.

Επεσήμανε ακόμη ότι με βάση τις διεθνείς μελέτες, ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο που συνεισφέρει στην ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης των χωρών και των περιφερειών και υπογράμμισε ότι ο τουρισμός ευεξίας, θεωρείται το ιδανικό όχημα για την αποσυμφόρηση τουριστικών προορισμών που χαρακτηρίζονται από υπερτουρισμό, ενώ παράλληλα ευνοεί την ανάπτυξη άλλων θεματικών μορφών τουρισμού.

Ανέφερε χαρακτηριστικά τον αγροτουρισμό, τον γαστρονομικό τουρισμό, τον πολιτιστικό τουρισμό και τον αθλητικό τουρισμό, θεματικές μορφές που, όπως είπε, εγκολπώνει και προωθεί ο τουρισμός ευεξίας.

“Όπως και οι διεθνείς τάσεις αποτυπώνουν, έτσι έχουμε διαμορφώσει και τον σχεδιασμό μας για την ανάπτυξη του τουρισμού και την προώθηση του τουρισμού υγείας και ευεξίας στην Περιφέρεια Αττικής”, είπε ο περιφερειάρχης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και απεύθυναν χαιρετισμό και τις ομιλίες τους, ο καθηγητής Ιαματικής Ιατρικής κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, ο πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, η πρώην υπουργός κα Λούκα Κατσέλη, οι πρώην υπουργοί κ.κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης και Μανώλης Μπεντενιώτης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Θεοφάνης Σπανός, ο δήμαρχος Καμμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ελλήνων Γιατρών κ. Κωσταντίνος Πάντος, ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας και της ΕΛΙΤΟΥΡ κ. Πέτρος Μαμαλάκης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα ιατρικού τουρισμού κ. Γιάννης Κεχρής και πολλοί ειδικοί επιστήμονες της επιστήμης του θερμαλισμού, της ιαματικής ιατρικής και της ευεξίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

31/03/2023
30/03/2023
29/03/2023
28/03/2023
27/03/2023