Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΙκανοποιημένος από την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2008 ο Σπηλιωτόπουλος
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Ικανοποιημένος από την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2008 ο Σπηλιωτόπουλος

Παρά τη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία, η οποία απασχολεί όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και κατά συνέπεια και την Ελλάδα, ο ελληνικός τουρισμός συγκράτησε τις δυνάμεις του, παρουσιάζοντας αυξητική τάση στις νέες αγορές, σε σχέση με το 2007, που ήταν και χρονιά-ρεκόρ για ελληνικά τουριστικά δεδομένα, όπως ανέφερε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε χτες στους τουριστικούς συντάκτες, εκφράζοντας παράλληλα…

Παρά τη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία, η οποία απασχολεί όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και κατά συνέπεια και την Ελλάδα, ο ελληνικός τουρισμός συγκράτησε τις δυνάμεις του, παρουσιάζοντας αυξητική τάση στις νέες αγορές, σε σχέση<...>με το 2007, που ήταν και χρονιά-ρεκόρ για ελληνικά τουριστικά δεδομένα, όπως ανέφερε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε χτες στους τουριστικούς συντάκτες, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για την πορεία του τουρισμού τη φετινή περίοδο.

Αν και δεν καταγράφηκαν διαρροές Ελλήνων προς το εξωτερικό, υπήρξε, εν τούτοις, μείωση του χρόνου των διακοπών τους, εξέλιξη αναμενόμενη, με βάση τα οικονομικά δεδομένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της TGI, βάσει έρευνας σε δείγμα 11.000 ερωτηθέντων, κατά την τελευταία τετραετία, σε ετήσιο επίπεδο (όχι μόνο καλοκαίρι), οι Έλληνες που κάνουν διακοπές εμφανίζουν γραμμική αύξηση, κινούμενοι από το 69% στο 72%.

Μέρος της αύξησης προέρχεται από την ανώτερη κοινωνικοοικονομική τάξη. Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι η υπόλοιπη αύξηση προέρχεται από την αντίστοιχη κατώτερη κοινωνικοοικονομική τάξη. Φαινόμενο το οποίο εξηγείται από την επιλογή του μέσου μετάβασης στο τόπο των διακοπών. Έτσι, διαπιστώνεται μείωση 4% στα ταξίδια με αεροπλάνο και 6% αντίστοιχα με πλοίο, αφήνοντας χώρο για αύξηση χρήσης σε άλλα φθηνότερα μέσα μετακίνησης, όπως το τραίνο ή το αυτοκίνητο.

Επιπλέον, καταγράφονται αλλαγές και ως προς τον τύπο διαμονής των Ελλήνων παραθεριστών, με σαφή ενίσχυση των προορισμών με το χαρακτηρισμό «σπίτι στο χωριό». Αντίστοιχα, πτώση της τάξης του 5% σημειώνουν οι διακοπές του Σαββατοκύριακου, καθΆ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με προφανή στόχο να εξοικονομηθούν πόροι για τις κύριες διακοπές.

Βάσει των στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του τουρισμού στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2008, εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 8,5%, απόρροια των προσπαθειών για αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, της διαρκούς έμφασης στην ποιότητα αλλά και του εντατικού ανοίγματος σε νέες, αναδυόμενες αγορές.

Τα στοιχεία από την ΕΣΥΕ, στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2008, στο σύνολο των αφίξεων στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, δείχνουν αύξηση της τάξης του 3%. Για τον μήνα Ιούλιο, τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν –σε σχέση με τον Ιούλιο του 2007- στασιμότητα, γεγονός που αποδίδεται στις επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times (22 Αυγούστου), η Ισπανία, δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, σημειώνει ετήσια πτώση της τάξης του 6% στους ξένους επισκέπτες για τον Ιούλιο. Ο αριθμός τουριστών από την Μεγάλη Βρετανία, τη σημαντικότερη χώρα προέλευσης επισκεπτών, μειώθηκε κατά 3,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο. Στην Ιταλία, προβλέπεται μείωση της τουριστικής κίνησης κατά 6% στα ξενοδοχεία και μείωση 25% στην κίνηση από Ιάπωνες και Αμερικάνους λόγω του φτηνού δολαρίου. Στην Κροατία, την τουριστική αγορά με την μεγαλύτερη δυναμική, εμφανίζεται πτώση της τουριστικής κίνησης για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Στον αντίποδα, οι αναδυόμενες αγορές, οι οποίες αποτέλεσαν κομβικό στόχο της στρατηγικής του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, παρουσιάζουν αξιόλογη αυξητική τάση. Τόσο η Χαλκιδική και η Κρήτη, όσο και τα παράλια της Βορείου Ελλάδας και της Ηπείρου, παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 10% λόγω των επισκεπτών από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με κυριότερες τη Ρωσία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Οι αφίξεις από τις αναδυόμενες αγορές ξεπέρασαν το 1.000.000 επισκέπτες ενώ, μόνο από τη Ρωσία, βάσει των στοιχείων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, σημειώνεται αύξηση που φτάνει το 40%.

Ενίσχυση υπάρχει και στα ποσοστά της κρουαζιέρας, με τις προσεγγίσεις ξένων κρουαζιερόπλοιων να αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν το 10%. Αντίστοιχα, στον θαλάσσιο τουρισμό, η αύξηση φτάνει στο 10%.

Από την κωδικοποίηση των παραπόνων που φτάνουν στο 1572, τα βασικότερα αφορούν σε:

  • Παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικά με κρατήσεις δωματίων
  • Ελλιπή Παροχή Υπηρεσιών και κακή συμπεριφορά
  • Παραπλανητική διαφήμιση
  • Μη παροχή αποδείξεων
  • Έλλειψη καθαριότητας – Υγιεινής
  • Τουριστικά γραφεία και γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων
  • Οργανωμένα ταξίδια
  • Αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρίες
  • Υπερκοστολογήσεις (π.χ. στα ταξί)
  • Κακομεταχείριση ζώων


Τέλος, η εφαρμογή στρατηγικής με τη διεύρυνση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε με 9 διαφορετικούς τομείς τουρισμού, διαμορφώνει σταδιακά τη νέα εικόνα του ελληνικού τουρισμού, προσδίδοντάς της ποικιλομορφία και βιωσιμότητα και διαχέοντας την τουριστική δραστηριότητα σε όλη την ελληνική περιφέρεια, δημιουργώντας προϋποθέσεις συνολικής περιφερειακής ανάπτυξης.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024