Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΙΤΕΠ και ΞΕΕ σχολιάζουν τον προϋπολογισμό του 2010
Η εξυπηρέτηση του χρέους περιορίζει την χρηματοδότηση για ανάπτυξη

ΙΤΕΠ και ΞΕΕ σχολιάζουν τον προϋπολογισμό του 2010

Ο προϋπολογισμός του 2010 καταρτίστηκε κάτω από ένα αβέβαιο και ανασφαλές περιβάλλον με το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού να εκτινάσσονται σε πρωτοφανή ύψη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας να κατρακυλά με μεγάλη ταχύτητα…

Ο προϋπολογισμός του 2010 καταρτίστηκε κάτω από ένα αβέβαιο και ανασφαλές περιβάλλον με το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα του<...> κρατικού προϋπολογισμού να εκτινάσσονται σε πρωτοφανή ύψη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας να κατρακυλά με μεγάλη ταχύτητα. Ο προϋπολογισμός λοιπόν, του 2010 καλείται να αντιμετωπίσει τόσο τα προβλήματα που έχει ήδη να δημιουργήσει η διεθνής οικονομική κρίση όσο και τα διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ο προϋπολογισμός του 2010 θέτει ως στόχο την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7%. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να ανέλθει στο 9,4% του ΑΕΠ, ενώ αυτό της Κεντρικής Κυβέρνησης στο 9,5% του ΑΕΠ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης στο 133,0% του ΑΕΠ, αυξημένο σε απόλυτο μέγεθος κατά 25479 εκατ. ευρώ. Η εξυπηρέτηση του χρέους (πληρωμών τόκων) θα συνεχίσει να απορροφά σημαντικό μέρος των φορολογικών εσόδων (24%), γεγονός που περιορίζει την χρηματοδότηση για ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική.

Τα παραπάνω αποτελέσματα είναι απόρροια της αύξησης των δημοσίων εσόδων κατά 7,6%, ενώ τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,2%, παρά την ουσιαστική στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας που προβλέπεται για το 2010. Τα έσοδα από τους άμεσους φόρους προβλέπεται να αυξηθούν κατά 8,9%, ενώ αυτά από τους έμμεσους φόρους κατά 6,0%. Η αύξηση των φόρων θα προέλθει, εκτός των άλλων, από πρόσθετη επιβάρυνση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων, την έκτακτη αύξηση του συντελεστή του ΕΤΑΚ, την επιβολή έκτακτης εφάπαξ εισφοράς στις επιχειρήσεις και στην αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Από την άλλη πλευρά, οι δημόσιες δαπάνες προβλέπεται να μειωθούν κατά 1,4%, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες αποτελούν δείγμα της προσπάθειας “νοικοκυρέματος” των δημοσίων οικονομικών θα μειωθούν κατά 2,7%. Η αύξηση κατά 8,4% των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχει θετικό χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι οι δαπάνες αυτές θα χρηματοδοτήσουν υποδομές που θα βελτιώσουν μακροπρόθεσμα την παραγωγική δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας και δε θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένες καταναλωτικές δαπάνες π.χ. μισθοδοσία εποχικών υπαλλήλων κ.λπ. Οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους θα αυξηθούν κατά 4,9%.

Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού φανερώνουν τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με “αχίλλειο πτέρνα” το δημόσιο χρέος, το οποίο θέτει σε κίνδυνο την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, οδηγεί σε υψηλότερα επιτόκια δανεισμού και περιορίζει την άσκηση αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής, που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Ο Έλληνας πολίτης εύχεται η ελληνική Πολιτεία να υιοθετήσει νέους τρόπους σύλληψης της φορολογητέας ύλης, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν δίκαιη διανομή των βαρών μεταξύ των πολιτών και ορθολογικής διαχείρισης των φορολογικών εσόδων.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024