Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΚατέρρευσαν οι εταιρίες Golden Sun Holidays και Airglobe Holidays

Κατέρρευσαν οι εταιρίες Golden Sun Holidays και Airglobe Holidays

Οι Αρχές Πολιτικής Υπηρεσίας, της Μεγάλης Βρετανίας(CAA) πήραν πίσω τις εγγυήσεις ATOL από τις εταιρίες Golden Sun Holidays Limited και Airglobe Holidays Limited, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι οι παραπάνω εταιρίες έχουν χρεοκοπήσει…

Οι Αρχές Πολιτικής Υπηρεσίας, της Μεγάλης Βρετανίας(CAA) πήραν πίσω τις εγγυήσεις ATOL από τις εταιρίες<...> Golden Sun Holidays Limited και Airglobe Holidays Limited, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι οι παραπάνω εταιρίες έχουν χρεοκοπήσει.

Οι δύο εταιρίες, που είχαν τη βάση τους στο Νοτιοανατολικό Λονδίνο, ειδικεύονταν σε πακέτα διακοπών στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, έχοντας πουλήσει πάνω από 200.000 πακέτα διακοπών αυτό το χρόνο, ποσοστό που φθάνει στο 10% των Βρετανών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, είχαν φέρει στην Ελλάδα το 2003 250.000 Βρετανούς τουρίστες και 150.000 το 2004.

Ειδικότερα, στην Κρήτη, η οποία και `κτυπήθηκε` περισσότερο από τις παραπάνω χρεοκοπίες υπολογίζεται ότι 40-50 ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων, που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, θα χάσουν περίπου 9 εκατ. ευρώ, μιας και ιδίως η Golden Sun Holidays χρωστούσε χρήματα εδώ και αρκετά χρόνια. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες που έχασαν χρήματα βρίσκονται στην Ανατολική Κρήτη και στα Μάλια, όπου είχε επεκταθεί ο Golden Sun Holidays, μετά τα μεγάλα `φέσια` που είχε βάλει στην Δυτική Κρήτη.

Η ανησυχία είναι μεγάλη στη Χερσόνησο, τα Μάλια, τις Γούβες, όπου εκτιμάται ότι έπεσαν θύματα δεκάδες ξενοδόχοι. Ορισμένοι ξενοδόχοι είχαν καταφέρει να πάρουν κάποια χρήματα με απειλές ότι θα διώξουν τουρίστες, προσφυγές στις αρμόδιες αρχές της Κύπρου, (αφού η εταιρία είναι κυπριακών συμφερόντων), ακόμη και αγωγές. Όμως είχαν εισπράξει υποσχέσεις και ακάλυπτες επιταγές. “Δυστυχώς οι βρετανικές επιταγές είναι σαν υποσχετικές επιστολές χωρίς καμιά νομική επίπτωση” τονίζει ο κ. Κριτσωτάκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου των ξενοδόχων νομού Χανίων Γιώργο Βουγιουκλάκη, οι οφειλές στα Χανιά είναι μικρότερες και εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή του Πλατανιά.

Το έγγραφο του ΕΟΤ

Σύμφωνα με το ενημερωτικό έγγραφο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, οι πελάτες του γραφείου που κάνουν αυτή την περίοδο διακοπές στη χώρα μας και στην Κρήτη, δεν θα πρέπει να ενοχληθούν, αλλά πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την παραμονή τους στα ξενοδοχεία. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι “οι επιχειρήσεις που έχουν συμβληθεί με το Golden Sun Holidays υποχρεούνται να εγγραφούν στον κατάλογο των πτωχευτικών πιστωτών, όσον αφορά στις οφειλές του προς αυτά, μέχρι τη στιγμή της πτώχευσης».

Ακόμη, όπως αναφέρεται, “να αποδεχθούν την αναμενόμενη εντός της ημέρας διαβεβαίωση του εγγυητή του Τ.Ο όσον αφορά στην εκ μέρους του κάλυψη των υποχρεώσεων του Τ.Ο που προκύπτουν από τη στιγμή της πτώχευσης δηλ. όσον αφορά στην κάλυψη των δαπανών των τουριστών που βρίσκονται στη χώρα μας και μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων διακοπών τους και τον επαναπατρισμό τους με δαπάνες του εγγυητή. Οι ανωτέρω υποχρεώσεις προκύπτουν από την οδηγία 314/90/ΕΟΚ η οποία έχει ενσωματωθεί σε όλες τις εθνικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες”.

“Παράκληση να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι – ως συνέπεια των ανωτέρω – οι τουρίστες πελάτες του Τ.Ο που ευρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, δεν θα πρέπει, σύμφωνα με τα παραπάνω, να οχληθούν κατά κανένα τρόπο αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις διακοπές τους, αναφέρει το έγγραφο.

Η θέση του ATOL

Το τμήμα προστασίας καταναλωτών των Αρχών Πολιτικής Υπηρεσίας, CAA, της Μεγάλης Βρετανίας αυτή τη στιγμή δουλεύει για να εξασφαλίσει την ολοκλήρωση των διακοπών των Βρετανών τουριστών και την επιστροφή στο τόπο τους με βάση τη πλήρη προστασία, που παρέχεται από τις εγγυήσεις ATOL. Τα άτομα, που έχουν ήδη κάνει κρατήσεις μέσω αυτών των γραφείων δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν, αλλά θα τους επιστραφούν τα χρήματα από την ATOL, και συνεπώς δεν πρέπει καν να πάνε στο αεροδρόμιο για αναχώρηση της υποτιθέμενης προγραμματισμένης πτήσης τους.

Τέλος, οι Αρχές Πολιτικής Προστασίας(CAA) αναμένουν να λάβουν πολλές εκκλήσεις πελατών, που έχουν ήδη κάνει κάποια κράτηση, να επικοινωνήσουν με το πράκτορα τους, ο οποίος ίσως μπορέσει να τους κλείσει κάποιο εναλλακτικό πακέτο διακοπών.

Η κατάσταση στην Κρήτη

Η νέα αυτή εξέλιξη `έπεσε σαν βόμβα` στους συνεργάτες-ξενοδόχους του πρακτορείου στην Κρήτη, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν λάβει δεκάδες υποσχέσεις από τους Aγγλους, ότι θα τους καταβάλουν τα χρήματα που τους οφείλουν. Πολλοί από αυτούς τα είχαν ξεγράψει και τώρα με την πτώχευση, όπως λένε, δεν υπάρχει περίπτωση να λάβουν ούτε ευρώ, παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά των Βρετανών. Ποιος άλλωστε θα προλάβει να ικανοποιηθεί με τόσες αγωγές για υπέρογκες οφειλές που αναμένεται να γίνουν εναντίον του πρακτορείου, αναρωτιούνται οι τουριστικοί επαγγελματίες του νησιού.

Τα τοπικά δημοσιεύματα τονίζουν ότι σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αντιμετωπίζει ο κλάδος των ενοικιαζόμενων τουριστικών καταλυμάτων, που εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στην επιτροπή ανταγωνισμού, με αφορμή την τακτική που ακολουθούν μεγάλα ξενοδοχεία και στην Κρήτη και προσφέρουν “all inclusive” υπηρεσίες σε εξευτελιστικές τιμές. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες τους, καταβάλλοντας πολύ μικρά ποσά, ακόμη και από 12 ευρώ το άτομο, κλείνουν τουριστικά πακέτα, για διαμονή και πλήρη διατροφή στα ξενοδοχεία.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων διαμερισμάτων στο Ηράκλειο Μανόλης Χατζάκης, είπε ότι οι ιδιοκτήτες μικρών μονάδων, δεν έχουν καμιά δυνατότητα να τους ανταγωνιστούν. “Οι tour operators δεν κλείνουν καν συμβόλαια με μας, αφού συνεργάζονται με τα μεγάλα ξενοδοχεία”.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών, να μην έχουν καν ανοίξει τις επιχειρήσεις τους. Σήμερα στην Κρήτη, λειτουργούν περίπου 5.500 ενοικιαζόμενα, από τα οποία τα 1.100 βρίσκονται στο Ν. Ηρακλείου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024