Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚάτι δεν πάει καλά με τις εξηγήσεις της ΕΤΑ για το «ξεπούλημα του Αστέρα»

Κάτι δεν πάει καλά με τις εξηγήσεις της ΕΤΑ για το «ξεπούλημα του Αστέρα»

Με ανακοίνωση της η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ (ΕΤΑ) επιχειρεί να απαντήσει σε κατηγορίες περί “ξεπουλήματος” 120 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του ΕΟΤ (στη Βουλιαγμένη) στην Εθνική Τράπεζα…

Με ανακοίνωση της η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ (ΕΤΑ) επιχειρεί να απαντήσει σε κατηγορίες του Μιλτιάδη Έβερτ και ημερήσιας εφημερίδας περί “ξεπουλήματος”<...>, λόγω του χαμηλού τιμήματος της συναλλαγής, 120 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του ΕΟΤ (στη Βουλιαγμένη) στην Εθνική Τράπεζα και συγκεκριμένα στην εταιρία που διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία Αστήρ Παλάς αντί του ποσού των 45 εκατ. το στρέμμα.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της ΕΤΑ, η επικαρπία των 110 στρεμμάτων του ΕΟΤ έχει παραχωρηθεί δωρεάν μέχρι το 2030 στον “Αστέρα” ήδη από το 1976 με σύμβαση μεταξύ του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ και του προέδρου του “Αστέρα”, πράξη που επικυρώθηκε και νομοθετικά. Η σύμβαση αυτή παρείχε στην Εθνική Τράπεζα προτιμησιακό δικαίωμα αγοράς σε περίπτωση πώλησης της έκτασης από το κράτος.

Η κυβέρνηση με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν οι Ν. Χριστοδουλάκης και Α. Τσοχατζόπουλος, αποφάσισε την πώληση αυτού ακριβώς που παρέμεινε στο Δημόσιο: της ψιλής κυριότητας.

Όσον αφορά στην αποτίμηση της ψιλής κυριότητας, την οποία το δημοσίευμα θεωρεί χαμηλή (κάνει λόγο για “ξεπούλημα”), τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΤΑ ότι η αξία των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων που κατασκευάζονται με έξοδα της Εθνικής στην έκταση του ΕΟΤ, αποτιμάται σε 80 εκατ. ευρώ. Στη συγκεκριμένη περιοχή εξάλλου δεν υπάρχει δυνατότητα επιπλέον δόμησης σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα για το Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Η αξία της ψιλής κυριότητας που παρέμεινε στον ΕΟΤ μετά την παραχώρηση του 1976, δεν υπερβαίνει το 20% της συνολικής αποτίμησης της έκτασης, καθώς κατά την ΕΤΑ, όπως συμβαίνει γενικά στις περιπτώσεις των ακινήτων, η αξία τους βρίσκεται στην επικαρπία, η οποία όμως είχε ήδη παραχωρηθεί στον “Αστέρα”.

Όλα αυτά φαντάζουν λογικά και βάσιμα, εάν αποδεχθεί κανείς το χρονικό κατακερματισμό της ιστορίας αυτής και εξετάσει ξεχωριστά τα στάδια της. Αυτό που δεν πάει καλά με την όλη ιστορία είναι η τελική κατάληξη. Ότι δηλαδή εν τέλει η ψιλή κυριότητα και η επικαρπία των 110 στρεμμάτων του ΕΟΤ μεταβιβάζονται αντί ευτελούς αντιτίμου. Αυτή είναι η ουσία του θέματος, που σε πρώτη φάση μας αφορά όλους ως πρώην ιδιοκτήτες, αυτή φαίνεται ότι προσπαθεί να καλύψει η ΕΤΑ στην δήλωση της, ανεξάρτητα από το πραγματικό μέγεθος της ευθύνης που φέρει στην όλη ιστορία.

Καλά θα κάνει λοιπόν η ΕΤΑ να αποφεύγει να εμπλέκεται σε θέματα που ακόμα και αν δεν την αφορούν άμεσα μπορούν να της κάνουν κακό στην εικόνα της. Μια εικόνα που της είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να κρατήσει καθαρή ενόψει μάλιστα της εισαγωγής της στο ΧΑΑ.

Όσο για το θέμα του «Αστέρα» περιμένουμε τις απαντήσεις στην ερώτησή που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ και ζητά από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη να κατατεθεί το συμβόλαιο πώλησης της συγκεκριμένης περιουσίας του Δημοσίου και να απαντηθούν ερωτήματα όπως το κατά πόσο ανταποκρίνεται στην αντικειμενική αξία της περιοχής η τιμή πώλησης της συγκεκριμένης έκτασης, καθώς επίσης, εάν το Ελληνικό Δημόσιο έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε η συγκεκριμένη έκταση να μην μεταπωληθεί στη συνέχεια σε ιδιώτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Έβερτ αναφέρει ότι έχει ήδη εκδηλωθεί ιδιωτικό ενδιαφέρον για αγορά του “Αστέρα” από την Εθνική Τράπεζα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024