Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚατσιφάρας: Προσλήψεις με τις ειδικές διατάξεις του Υπ. Πολιτισμού και στο Υπ. Τουρισμού
Βουλευτής Αχαΐας ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Κατσιφάρας: Προσλήψεις με τις ειδικές διατάξεις του Υπ. Πολιτισμού και στο Υπ. Τουρισμού

Στην Ειδική Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη, το Δεκέμβριο του 2006, που αφορά τις εκτός ελέγχου του ΑΣΕΠ διαδικασίες για προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα, υπάρχει ειδική αναφορά στο καθεστώς πρόσληψης εποχικού ή πρόσκαιρου προσωπικού στο Υπουργείο Πολιτισμού, που διέπεται από διατάξεις για προσλήψεις ωρομίσθιου προσωπικού για έκτακτες ανάγκες…

Στην Ειδική Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη, το Δεκέμβριο του 2006, που αφορά τις εκτός ελέγχου του ΑΣΕΠ διαδικασίες για προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα, υπάρχει ειδική αναφορά στο καθεστώς πρόσληψης εποχικού<...>ή πρόσκαιρου προσωπικού στο Υπουργείο Πολιτισμού, που διέπεται από διατάξεις για προσλήψεις ωρομίσθιου προσωπικού για έκτακτες ανάγκες, οι οποίες έχουν προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες στο Συνήγορο, επειδή έχει θεωρηθεί ότι:

  • Ο χρόνος της δημοσιοποίησης της ανακοίνωσης της πρόσληψης είναι υπερβολικά μικρός (η διάταξη προβλέπει τουλάχιστον τρεις ημέρες).

  • Παρέχεται πλήρης διακριτική ευχέρεια, στην υπηρεσία που εκδίδει την προκήρυξη, να εκτιμήσει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων, χωρίς παράλληλα να προβλέπονται κριτήρια ή τρόπος στάθμισης των προσόντων αυτών, κάτι που μπορεί να αποβεί σε βάρος της απαίτησης για αντικειμενική, αξιοκρατική και πλήρως αιτιολογημένη κρίση, η οποία πρέπει με σαφή τρόπο να αναδεικνύει την υπεροχή της τελικής επιλογής έναντι των λοιπών υποψηφίων.

  • Η αδιαφάνεια της διαδικασίας ενισχύεται από την παντελή έλλειψη δυνατότητας άσκησης ένστασης από τον υποψήφιο, που θα μπορούσε να κρίνει σε δεύτερο βαθμό την ορθότητα ή μη της επιλογής.


Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, με τροπολογία που έφερε στη Βουλή στο Νόμο για την Ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού και παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και τις καταγγελίες για εξυπηρέτηση κομματικών – πελατειακών σχέσεων, ενέταξε στις διατάξεις αυτές τις προσλήψεις προσωπικού και για το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τους εποπτευόμενους σε αυτό φορείς και μέσα στο 2007 έκανε τουλάχιστον πέντε προκηρύξεις για προσλήψεις, προκειμένου να στελεχωθούν τα Γραφεία Πληροφοριών και άλλες Υπηρεσίες του Υπουργείου και του Ε.Ο.Τ., προσωπικό που θα μπορούσε να προβλεφθεί και να τηρηθούν διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Ιδιαίτερα προκλητική, όπως επισημαίνει ο βουλευτής Αχαΐας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Απόστολος Κατσιφάρας, σε σχετική ερώτηση του προς τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρη Σπηλιωτόπουλο και τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ήταν η με ΑΠ 501309/15.6.2007 Προκήρυξη του Ε.Ο.Τ. που αφορούσε πρόσληψη 60 υπαλλήλων, της οποίας η ανακοίνωση έγινε στις 15 Ιουνίου 2007, ημέρα Παρασκευή, υπήρχε υποχρέωση να τοιχοκολληθεί μόνο στην Κεντρική Υπηρεσία και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού, η δε προθεσμία υποβολής αίτησης ήταν μόλις τρεις ημέρες, δηλαδή έληγε την Δευτέρα και τη Δευτέρα 18.6.2007, ημέρα λήξης της προθεσμίας, δίνεται διευκρινιστική, που δημιουργεί ερωτηματικά, ότι οι τρεις ημέρες είναι εργάσιμες και όχι ημερολογιακές.

Επειδή στην Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη υπάρχει σχέδιο προτεινόμενου κώδικα για τις προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα, προκειμένου να εξασφαλιστούν η διαφάνεια, η αντικειμενικότητα και η αξιοκρατία που φαίνεται ότι έχουν πλήρως καταστρατηγηθεί από την Κυβέρνηση της Ν.Δ., ο κ. Κατσιφάρας έθεσε στους κ.κ. Υπουργούς τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  1. Πρόκειται να επανεξεταστεί το θέμα της διαδικασίας των προσλήψεων, που πραγματοποιούνται με τις συγκεκριμένες ειδικές διατάξεις, σύμφωνα με τα προτεινόμενα από την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη και να υπάρξει ένα πλήρες κανονιστικό πλαίσιο για τις προσλήψεις, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια, αξιοκρατία και αντικειμενικότητα;

  2. Πόσες προσλήψεις πραγματοποιήθηκαν από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης μέχρι σήμερα στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τους εποπτευόμενους σε αυτό φορείς, ποιες οι προκηρύξεις, πού ανακοινώθηκαν, ποια η διαδικασία επιλογής, ποιες οι αποφάσεις πρόσληψης; Υπήρχε δικαίωμα ένστασης στους υποψήφιους;

  3. Μετά τη συγκεκριμένη Ειδική Έκθεση, θα συνεχιστεί στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης η ίδια διαδικασία για προσλήψεις και το 2008;


Παράλληλα, ζήτησε να κατατεθούν τα έγγραφα και οι αποφάσεις πρόσληψης που σχετίζονται με τα παραπάνω ερωτήματα και τεκμηριώνουν τυχόν απαντήσεις, καθώς και πιθανές δημοσιεύσεις των προκηρύξεων στον ημερήσιο τύπο.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024