Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚίνδυνος αλλοίωσης της παλαιάς πόλης της Κυπαρισσίας

Κίνδυνος αλλοίωσης της παλαιάς πόλης της Κυπαρισσίας

Τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης αλλοίωσης της παλιάς πόλης της Κυπαρισσίας επισημαίνει η πρόεδρος του συλλόγου για την προστασία και αναβίωση της παλιάς πόλης κυρία Τζίμα Ιμιρζιάδη, μιλώντας στο TravelDailyNews. «Η παλιά […]

Τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης αλλοίωσης της παλιάς πόλης της Κυπαρισσίας επισημαίνει η πρόεδρος του συλλόγου για την προστασία και αναβίωση<...> της παλιάς πόλης κυρία Τζίμα Ιμιρζιάδη, μιλώντας στο TravelDailyNews. «Η παλιά πόλη της Κυπαρισσίας κινδυνεύει να αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα, αν δεν υπάρξει κρατικό ενδιαφέρον. Μια παλιά και μεγάλη σε έκταση πόλη δεν είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα και, αν κρίνουμε από παρόμοιες καταστάσεις στην Ευρώπη, οι προοπτικές αναστήλωσης είναι τεράστιες τόσο ιστορικά όσο αναπτυξιακά και οικονομικά», αναφέρει η κυρία Ιμιρζιάση και συνεχίζει: «…παρά το γεγονός ότι έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός και αρχαιολογικός χώρος, οι αλλοιώσεις και οι φθορές είναι παντού ορατές καθώς μόνο οι φιλότιμες προσπάθειες και παρεμβάσεις της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας (26η ΕΒΑ Καλαμάτας) στις νεόδμητες ή επισκευασμένες οικίες δεν αρκούν».

Αναφερόμενη στη παλιά πόλη και στην απαιτούμενη κρατική παρέμβαση αναφέρεται: « Η παλιά πόλη χρειάζεται όραμα και κρατική παρέμβαση. Τα καλντερίμια, οι παλιοί λιθόστρωτοι δρόμοι που αποτελούν μοναδικό σε μέγεθος (περίπου 3 χιλ.) για την Ελλάδα δίκτυο δρόμων, οι ένδεκα παλιές κρήνες, οι γραφικές γειτονιές, τα δείγματα της βυζαντινής και ενετικής κυριαρχίας, ο μεσαιωνικός πολεοδομικός ιστός και τα συμπλέγματα των ερειπωμένων σπιτιών, τα παλιά αρχοντικά και το ενετικό κάστρο χρειάζονται σχεδιασμό και κρατικό η κοινοτικό προϋπολογισμό για μια πόλη , πόλο έλξης και τουριστικό προορισμό με πανελλήνια εμβέλεια».

Όσο αφορά στις δραστηριότητες του συλλόγου, με την υποστήριξη του δήμου αλλά και με τη στενή συνεργασία του συλλόγου η «Αρκαδιά» πρόεδρος του οποίου είναι ο δικηγόρος κ. Ηλίας Γιαννόπουλος, αυτές αφορούν σε δράσεις και προσπάθειες για την προστασία και αναβίωση της παλιάς πόλης. «Γίνεται προσπάθεια να αλλάξουν οι προτεραιότητες και να ανατρέψει την επερχόμενη φθορά. Ιδιώτες έχουν χρηματοδοτήσει την αναστήλωση μιας βρύσης της προεπαναστατικής περιόδου στο κάστρο, ενώ μια άλλη ανάλογη ενέργεια θα ξεκινήσει άμεσα με ιδιωτική πρωτοβουλία. Aλλες δραστηριότητες σχετίζονται με την ανάδειξη και τον καθαρισμό μνημείων και καλντεριμιών, πλακοστρώσεις χώρων με την καθοδήγηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, το μοναδικό στην Ελλάδα υπαίθριο παζάρι αντικών και παλαιών αντικειμένων στο Μεγάλο Καλντερίμι κ.ά.».

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε την φιλότιμη προσπάθεια που γίνεται και εκ μέρους του συλλόγου η «Αρκαδιά» για την τουριστική προώθηση της περιοχής, με ισορροπημένη τουριστική ανάπτυξη.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024