Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚοινό υπόμνημα Ενώσεων Ξενοδόχων Πυρόπληκτων Περιοχών
Στόχος η αναστροφή του αρνητικού τουριστικού κλίματος

Κοινό υπόμνημα Ενώσεων Ξενοδόχων Πυρόπληκτων Περιοχών

Οι Ξενοδοχειακές Ενώσεις των πυρόπληκτων Νομών, της Πελοποννήσου (Λακωνίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ηλείας) και Εύβοιας, ύστερα από σχετικές συζητήσεις στα διοικητικά τους συμβούλια και την συνάντηση των προεδρείων τους με τα δευτεροβάθμια όργανα τους (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων), αποφάσισαν να συντονίσουν από κοινού τις ενέργειες τους, για τη διεκδίκηση μέτρων…

Οι Ξενοδοχειακές Ενώσεις των πυρόπληκτων Νομών, της Πελοποννήσου (Λακωνίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ηλείας) και Εύβοιας, ύστερα από σχετικές συζητήσεις στα διοικητικά τους συμβούλια και την συνάντηση των προεδρείων τους με τα δευτεροβάθμια<...>όργανα τους (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων), αποφάσισαν να συντονίσουν από κοινού τις ενέργειες τους, για τη διεκδίκηση μέτρων, που σκοπό έχουν να αναστρέψουν το αρνητικό τουριστικό κλίμα, αλλά και την οικονομική ανακούφιση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, από τις συνέπειες που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Για το σκοπό αυτό συνέταξαν και απέστειλαν το παρακάτω υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Πρόεδρο της Βουλης, τους υπουργούς Τουριστικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, τον πρόεδρο και Γ.Γ. του ΕΟΤ, τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των Κομμάτων, τους Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και ΤΕΔΚ πυρόπληκτων Νομών Λακωνίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Εύβοιας, τους Προέδρους και Δ.Σ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αλλά και τους Προέδρους Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων Νομών, ζητώντας τους να εξετάσουν τις προτάσεις τους με θετικό πνεύμα, ευαισθησία και αμεσότητα.

Στο υπόμνημα, οι Ενώσεις Ξενοδόχων των Πυρόπληκτων Περιοχών, επισημαίνουν:

“Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, που εκδηλώθηκαν σε Πελοπόννησο και Εύβοια, προκάλεσαν κρίσιμα προβλήματα και δραματικές άμεσες – μεσοπρόθεσμες συνέπειες στο τουρισμό. Στην περιοχή του Νέου Οιτύλου Λακωνίας, ο κλάδος μας για πρώτη φορά θρήνησε ανθρώπινα θύματα, δύο συναδέλφους ξενοδόχους, στη προσπάθεια εκπλήρωσης του καθήκοντος τους.

Σημαντικά στοιχεία της τουριστικής υποδομής, όπως αυτά του φυσικού περιβάλλοντος, υπέστησαν σοβαρή και ανεπανόρθωτη οικολογική ζημιά.

Οι πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων μέχρι την 23η Αυγούστου 2007, άγγιζαν πρωτοφανή υψηλά για την εποχή ποσοστά, με δυναμική διατήρησης αυτών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2007. Μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς οι πληρότητες στα ξενοδοχεία έπεσαν σε μηδενικά επίπεδα, αφού παρατηρήθηκε αθρόα αποχώρηση επισκεπτών, αλλά και μαζικές ακυρώσεις οργανωμένων αλλά και μεμονωμένων προγραμματισμένων κρατήσεων. Ως εκ τούτου η οικονομική βλάβη που προκλήθηκε στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι ανυπολόγιστη.

Να σημειωθεί ότι τα ξενοδοχεία των πυρόπληκτων Νομών, στη συντριπτική του πλειοψηφία, είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες με μεγάλη προσπάθεια αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Παρά τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση, τα οποία αν και θετικά δεν είναι επαρκή, και επειδή βιώνουμε τις βαριές συντεχνιακές συνέπειες των προαναφερόμενων, αλλά και ανησυχούμε πολύ για το μέλλον του Ελληνικού Τουρισμού, προτείνουμε και αξιώνουμε τα ακόλουθα μέτρα:


  1. Να υλοποιηθεί άμεσα η επίσημη δέσμευση της κυβέρνησης (δια της πρώην Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και του πρώην Γ.Γ. του ΕΟΤ και σημερινού Προέδρου του κ. Αθανασίου Οικονόμου), για οικονομική ενίσχυση των Ξενοδοχειακών Ενώσεών των πυρόπληκτων Νομών, ώστε να αναπτύξουν δραστηριότητες αφενός υποστήριξης, ενημέρωσης και κινητοποίησης του ξενοδοχειακού δυναμικού (μεταξύ άλλων και για να αξιοποιήσουν τα μέχρι τώρα θετικά μέτρα της κυβέρνησης) και αφετέρου άμεσης και μεσοπρόθεσμης προβολής των περιοχών στις τουριστικές αγορές, καθώς έχει πληγεί η εικόνα των περιοχών μας.
  2. Αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης των Ν.Ε.Τ.Π. των πυρόπληκτων Νομών, για την ενδυνάμωση της τουριστικής προβολής των δυο επόμενων ετών.
  3. Ενισχυμένη προβολή των περιοχών μας κατά τις κεντρικές πρωτοβουλίες και προγράμματα προβολής από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης στο εξωτερικό αλλά και στην εσωτερική αγορά.
  4. Απαλλαγή των ξενοδοχειακών μονάδων των πυρόπληκτων περιοχών από την καταβολή του τέλους παρεπιδημούντων (2%) για τα έτη 2007 και 2008.
  5. Αναστολή καταβολής Φ.Π.Α. για ένα έτος.
  6. Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών (εργοδοτικών) εισφορών για ένα έτος.
  7. Αναστολή καταβολής φόρου εισοδήματος για ένα έτος.
  8. Τα τιμολόγια του νερού για τα ξενοδοχεία να οριστούν στην πρώτη κλίμακα.
  9. Καταβολή αποζημίωσης ανά κλίνη στα ξενοδοχεία των πυρόπληκτων περιοχών σε ύψος που θα καλύπτει ένα τουλάχιστο μέρος της οικονομικής ζημίας που υπέστησαν.
  10. Αύξηση προγραμμάτων του Ο.Ε.Ε. για τις περιοχές μας και παράταση της ενίσχυσης του Κοινωνικού Τουρισμού και για το 2008.
  11. Να δίνεται προτεραιότητα στην αξιολόγηση και ειδικό «μπόνους» βαθμολογίας στις προτάσεις – αιτήσεις ξενοδοχειακών και τουριστικών επενδύσεων στις πυρόπληκτες περιοχές.
  12. Να υποστηρίζονται άμεσα, με ευαισθησία και ουσιαστικά από την κυβέρνηση και τους φορείς της Πολιτείας, οι πρωτοβουλίες που θα αναπτύσσουν οι ξενοδοχειακοί φορείς των πυρόπληκτων περιοχών για τα δυο επόμενα χρόνια.
  13. Αύξηση των κονδυλίων και των ποσοστών ενίσχυσης των προγραμμάτων της 4ης Προγραμματικής Περιόδου (ΕΠΑΝ – ΠΕΠ) και άμεση προκήρυξη αυτών.
  14. `Αμεσος καθαρισμός των πληγέντων από την πυρκαγιά περιοχών με ταυτόχρονη φυσική αναγέννηση του περιβάλλοντος”.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024