Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΚόντρα ΣΥΡΙΖΑ – Υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση παιδιών (άνω των 16 ετών) σε ξενοδοχεία
Τουρισμός και απασχόληση

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – Υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση παιδιών (άνω των 16 ετών) σε ξενοδοχεία

Οι επιλογές της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μαρτυρούν την απουσία γνώσης του πεδίου της κοινωνικής πρόνοιας, της φροντίδας των ευάλωτων ανήλικων παιδιών και της ομαλής ένταξής τους στον κοινωνικό σύνολο, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι έφηβοι 16-18 ετών που ζουν σε ιδρύματα δεν απορροφούνται από τους θεσμούς υιοθεσίας και αναδοχής και η δημιουργία προγραμμάτων για την ένταξή τους στην κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό είναι απαραίτητη, απαντά το υπουργείο.

Τα Τμημάτα Τουρισμού, Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης και Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση σχετικά με τη σχεδιαζόμενη συνεργασία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνέργειες που εστιάζονται στα εξής:
“Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.
Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας”
.

“Αποτελεί γεγονός ότι οι επιλογές της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Μιχαηλίδου μαρτυρούν την απουσία γνώσης του πεδίου της κοινωνικής πρόνοιας, της φροντίδας των ευάλωτων ανήλικων παιδιών και της ομαλής ένταξής τους στον κοινωνικό σύνολο. Δείγματα για την απουσία  της αρετής της ενσυναίσθησης έχει δώσει και στο παρελθόν η κα υφυπουργός ωστόσο έως σήμερα δεν είχε φτάσει στο σημείο να περιγράφει την εκτός νομικού πλαισίου ανήλικη εργασία ως ‘ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας’. Μια κυβέρνηση που έχει ως βασικό ενδιαφέρον, κατά δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού, την επικοινωνία, δίνει νέα νοήματα στις λέξεις: ‘Όσοι άνω των 18 διαμένουν σε ορφανοτροφεία θα βρουν καλές δουλειές και οι έφηβοι 16-18 θα βρουν καλοκαιρινές θέσεις μαθητείας που τους ενδιαφέρουν'”, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Οι καλές θέσεις εργασίας –αλλά και οι κακές αρκετά συχνά- έχουν ως προαπαιτούμενο τις βασικές ικανότητες και δεξιότητες που οι έφηβοι λαμβάνουν στη σχολική τους εκπαίδευση. Επιπλέον το σχολείο αποτελεί τόπο κοινωνικοποίησης, διαμόρφωσης της ταυτότητας, αναζήτησης και διεκδίκησης των ονείρων των εφήβων. Κάθε πολιτεία οφείλει να παρέχει στην νέα γενιά τα απαραίτητα εφόδια, ερεθίσματα και να κατοχυρώνει το δικαίωμα σε μια ζωή καλύτερη από εκείνη των προηγούμενων γενεών. Πολύ περισσότερο στους νέους και τις νέες που έχουν έρθει αντιμέτωποι από νωρίς με όλες τις αντιξοότητες που προκαλεί η απουσία οικογενειακού περιβάλλοντος. Στοιχειώδη ζητήματα που θα θεωρούσε κανείς λυμένα στον 21ο αιώνα σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε.

Με την απαράδεκτη ανακοίνωσή της, που αποτελεί ένα νέο και πολύ μεγαλύτερης σημασίας ολίσθημα και ατόπημα, η κα υφυπουργός αποκαλύπτει τη στοχευμένη πολιτική της Κυβέρνησης. Μια πολιτική που επιδιώκει να καταδικάσει παιδιά σχολείου σε εργασίες  μειωμένων προσόντων και αμφισβητούμενες αμοιβές, ανεπαρκείς για αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση και αφετέρου να στηρίξει φίλια συμφέροντα στο χώρο του τουριστικού κλάδου ‘προμηθεύοντας’ φτηνά εργατικά χέρια.

Πολιτική που συνάδει απόλυτα και με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο κ. Μητσοτάκης τις ανάγκες της κοινωνίας και την  κοινωνική κινητικότητα.

Ποιο νομικό πλαίσιο καλύπτει την προϋπόθεση της ‘έγκρισης γονέα’ για τα (ανήλικα) παιδιά ιδρυμάτων, που στερούνται των γονέων τους και πως αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον οποιονδήποτε; Ποιες είναι οι νομικές συνέπειες από την εφαρμογή ενός τόσο έωλου και αμφισβητούμενου εργασιακού πλαισίου σε επιχειρήσεις διάσπαρτες σχεδόν σε όλη την επικράτεια, καθιστώντας επιπλέον ουσιαστικά αδύνατη κάθε εποπτεία και έλεγχο; Ποιος θα λογοδοτήσει και σε ποια αρχή για κάθε περίπτωση παραβίασης εργατικής νομοθεσίας, παρενόχλησης ή ακόμη και εξαφάνισης των ανηλίκων;”

Και η ανακοίνωση καταλήγει: “Κι επειδή καιροφυλακτεί η σχετικοποίηση ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε αντίθετοι στην συμφωνία όπως περιεγράφηκε. Διότι ακόμη κι αν τροποποιηθεί κάποια νομική διάταξη και καταστεί νόμιμη, είναι ανήθικη, αντίκειται στα εργασιακά και κοινωνικά ήθη της χώρας μας. Το κεκτημένο της σύγχρονης Ελλάδας να δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να φοιτούν στο δημόσιο δωρεάν σχολείο για δώδεκα χρόνια δεν τέθηκε υπό αμφισβήτηση ούτε τα μαύρα χρόνια των μνημονίων. Δε θα εγκαταλειφθεί ούτε σήμερα, ούτε ποτέ. Τα παιδιά χωρίς οικογένεια, θα έχουν πάντα την κοινωνία με τα ευαίσθητα αντανακλαστικά της να υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους. Δεν θα είναι ποτέ μόνα όταν η ‘δήθεν φροντίδα’ τα διαφοροποιεί και τα απομονώνει.

Η θέση των παιδιών είναι στα σχολεία. Όλων των παιδιών. Χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς κατώτερους θεούς”.

Η θέση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
“Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε τα παιδιά να εγκλωβιστούν σε ιδρύματα από την εφηβεία μέχρι και τα 30 τους, τώρα, τολμά με ψέματα και τερατολογίες να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Περνά τώρα σε ανώτατο επίπεδο fake news ισχυριζόμενος ότι δήθεν η κυβέρνηση ‘προωθεί την παιδική εργασία και μάλιστα εις βάρος της εκπαίδευσης ανήλικων παιδιών’.

Ιδού λοιπόν ποια είναι η πραγματικότητα:

  • Όλα τα ιδρύματα εφήβων έχουν παιδιά πέραν της ηλικίας των 18 ετών και αυτό επειδή τόσα χρόνια η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν κατάφερε να τους βρει την κατάλληλη για αυτά οικογένεια. Τι κάνουμε εμείς. Μεταρρυθμίσαμε πλήρως τις διαδικασίες υιοθεσίας/αναδοχής, φτιάχνουμε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για εφήβους 15-18 ετών και τώρα προωθούμε συμφωνίες με οικονομικούς κλάδους υψηλής έντασης ώστε οι ενήλικες αυτής της κατηγορίας να βρουν ενδιαφέρουσες και καλοπληρωμένες δουλειές.
  • Οι έφηβοι 16-18 ετών που ζουν σε ιδρύματα δεν απορροφούνται από τους θεσμούς υιοθεσίας και αναδοχής. Η δημιουργία προγραμμάτων για την ένταξή τους στην κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό είναι απαραίτητη. Γι’αυτό για τα παιδιά της ηλικίας αυτής καταρτίζουμε προγράμματα μαθητείας ώστε να ενταχθούν ομαλά στο χώρο εργασίας που επιθυμούν. Ο στόχος μας είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, όπως λέμε από την αρχή.
  • Υπάρχει ήδη νομικό πλαίσιο αυστηρό το οποίο, ορίζει επακριβώς τη μερική απασχόληση ανηλίκων. Όλοι είναι υποχρεωμένοι να το σεβαστούν. Η δε Πολιτεία με αυτή την κυβέρνηση το σέβεται απολύτως.

Πίσω λοιπόν από την κακεντρεχή αντιπολίτευση και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η ενόχλησή τους διότι η κοινωνική πολιτική τους ήταν αναχρονιστική και εμείς την εκσυγχρονίζουμε. Έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τα παιδιά αυτής της ηλικίας, για τα οποία στο παρελθόν δεν έκανε τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ, να σχεδιάσουν τη ζωή τους και να αποκτήσουν εργασιακή προοπτική. Μπορούν να συνεχίσουν να ενοχλούνται, εμείς όμως εργαζόμαστε συστηματικά για την ομαλή αποϊδρυματοποίηση όλων των παιδιών”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024