Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΛοϊζίδης: Να δώσουμε κίνηση και στους τέσσερις τροχούς του τουρισμού
Ετήσια Γενική Συνέλευση ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ.

Λοϊζίδης: Να δώσουμε κίνηση και στους τέσσερις τροχούς του τουρισμού

Τέσσερις άξονες πολιτικής για ανάκαμψη και ποιοτική αναβάθμιση του κυπριακού τουρισμού ανέπτυξε κατά την ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων – ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ. ο Πρόεδρος του Συνδέσμου,κ. […]

Τέσσερις άξονες πολιτικής για ανάκαμψη και ποιοτική αναβάθμιση του κυπριακού τουρισμού ανέπτυξε κατά την ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων – ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ. ο Πρόεδρος του Συνδέσμου,<...>κ. Χάρης Λοϊζίδης. Θέλοντας μάλιστα να τονίσει τη σημασία οι τέσσερις αυτοί άξονες να κινηθούν με τρόπο παράλληλο και δυναμικό, ο κ. Λοϊζίδης σημείωσε ότι πρέπει να δώσουμε κίνηση και στους τέσσερις τροχούς του οχήματος που λέγεται τουρισμός.

Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ. παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για τις αφίξεις και τα έσοδα από τον τουρισμό, τονίζοντας ότι αντί να πηγαίνουμε μπροστά αγωνιζόμαστε να φτάσουμε εκεί που ήμασταν το 2000 και το 2001. Δεν είναι μόνο ότι είμαστε μακριά από τις επιδόσεις του χθες, είμαστε εξίσου μακριά από τους ίδιους τους στόχους που τέθηκαν στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Τουρισμό“. “Ούτε πανικοβαλλόμαστε”, είπε ο κ. Λοϊζίδης, “ούτε δραματοποιούμε καταστάσεις και πάνω απ` όλα δεν επιδιώκουμε να ξεκινήσουμε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Η προσέγγιση μας είναι εποικοδομητική, διακατέχεται από καλή βούληση και στοχεύει στο να εγκαινιάσει ένα σοβαρό διάλογο, που δεν θα πρέπει όμως να μείνει στα λόγια. Θα πρέπει άμεσα να περάσει στα έργα, γιατί αυτό απαιτεί η κατάσταση”.

Οι τέσσερις τροχοί του τουρισμού:

  • Ο πρώτος τροχός περιγράφεται άριστα από το καινούργιο σλόγκαν του ΚΟΤ: Κύπρος, το νησί για όλο το χρόνο. Πρέπει να καταπολεμήσουμε την εποχικότητα που πλήττει τον τουρισμό μας και προκαλεί διάβρωση στο σύνολο των αφίξεων του έτους. Το 2006, αποτέλεσε έτος περαιτέρω συρρίκνωσης των τουριστικών αφίξεων τους χειμερινούς μήνες, με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στους πρώτους μήνες της καλοκαιρινής περιόδου.
  • Ο δεύτερος τροχός που πρέπει να τεθεί σε κίνηση είναι ο εμπλουτισμός της υποδομής: Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνοκύπριων Τουριστικών Πρακτόρων Ηνωμένου Βασιλείου Νόελ Ιωσηφίδης, μιλώντας στο 29ο σεμινάριο του ΠΑΣΥΞΕ μας σόκαρε όταν μας είπε ότι “ο τουρισμός είναι μόδα και η Κύπρος είναι τόσο ντεμοντέ”. Δυστυχώς έχει δίκιο.
  • Ο τρίτος τροχός που πρέπει να τεθεί σε κίνηση αφορά στις ξένες επενδύσεις. Η ένταξη μας στην ευρωζώνη, πρέπει να λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός που θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις στην τουριστική βιομηχανία. Επενδύσεις δημιουργικές και έξυπνες, που προσθέτουν αξία στο τουριστικό μας προϊόν.
  • Ο τέταρτος τροχός αφορά στη συμμαχία κράτους και ιδιωτικού τομέα. Ούτε μόνο του το κράτος ούτε μόνοι τους οι ιδιώτες μπορούμε να πετύχουμε. Είναι τέτοιο το μέγεθος της κυπριακής αγοράς, αλλά συνάμα είναι τόσο εξειδικευμένη πλέον η τεχνογνωσία που απαιτείται στον τουρισμό, που μαζί μπορούμε πολλά και ξεχωριστά μπορούμε ελάχιστα.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Λοϊζίδης παρουσίασε στοιχεία που αφορούν στην πορεία του τουρισμού και κινήσεις ανταγωνιστικών προορισμών, τονίζοντας ότι οι αφίξεις σε Αίγυπτο και Τουρκία γνώρισαν αλματώδη αύξηση την τελευταία πενταετία, ενώ η Ελλάδα, έχει φέρει πραγματική επανάσταση στην τουριστική βιομηχανία. Αναφέρθηκε επίσης στην εντεινόμενη παράνομη τουριστική ανάπτυξη στα κατεχόμενα με την ανέγερση εκατοντάδων παραθεριστικών κατοικιών και με τον προβλεπόμενο υπερδιπλασιασμό της δυναμικότητας, αλλά και της ποιότητας των ξενοδοχείων.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ. τόνισε ότι τα τελευταία 30 χρόνια η τουριστική Κύπρος πέτυχε πολλά, αποτέλεσε παγκόσμιο παράδειγμα. Ξέρουμε και μπορούμε να ανατρέψουμε τα δεδομένα ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης.

Την Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ. τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Υπουργοί, Πρόεδροι και Αρχηγοί Κομμάτων, Εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πρέσβεις και Μέλη του Διπλωματικού Σώματος, Βουλευτές, Δήμαρχοι, πρώην Υπουργοί, Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων, Πρόεδροι και Ανώτατα Διευθυντικά Στελέχη Ημικρατικών Οργανισμών, Ομοσπονδιών, Επιμελητηρίων, Συνδέσμων και Οργανώσεων, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ και άλλοι επίσημοι, καθώς και Μέλη του Συνδέσμου.

Κατά το επίσημο μέρος της Συνέλευσης, απηύθυναν χαιρετισμό ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Τ. Παπαδόπουλος, και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Π. Εγγλέζος.

Οι εργασίες του επίσημου μέρους της Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με την απόδοση τιμής στον τέως Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Σώτο Ζακχαίο, για την προσφορά του στον τουρισμό της Κύπρου.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024