Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΛοϊζίδης: Παγκόσμια πρόκληση η αλλαγή του κλίματος
Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων

Λοϊζίδης: Παγκόσμια πρόκληση η αλλαγή του κλίματος

«Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) να αφιερώσει την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις που έχουν στον τουρισμό, αλλά και στη συνεισφορά που μπορεί […]

«Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) να αφιερώσει την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις που έχουν στον τουρισμό, αλλά και στη συνεισφορά που μπορεί να έχει η τουριστική βιομηχανία<...>στην προστασία του περιβάλλοντος, βρίσκουν την Κύπρο στο αποκορύφωμα μια άνομβρης περιόδου με τον αντίκτυπο του φαινομένου να μην έχει αφήσει ανεπηρέαστη την τουριστική και ξενοδοχειακή μας βιομηχανία”. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ., κ. Χάρης Λοϊζίδης, με αφορμή την προχτεσινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου).

Και το μήνυμα του συνεχίζει ως εξής: Μόλις εξήλθαμε μιας καλοκαιρινής περιόδου κατά την οποία το νησί μας βίωσε τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών όσο σχεδόν κανένα άλλο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η λειψυδρία απείλησε -και συνεχίζει να απειλεί- να αφήσει διψασμένους τόσο τους κατοίκους της Κύπρου, όσο και τις εκατοντάδες χιλιάδες των ξένων επισκεπτών, με κίνδυνο να επιδεινωθεί περαιτέρω η θέση μας ως τουριστικού προορισμού.

Βέβαια, όλοι ξέρουμε ότι ο αντίκτυπος των κλιματικών αλλαγών, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, δεν απειλεί μόνο την Κύπρο. Οι επιπτώσεις του, κλιματικές αλλά και οικονομικές, σε άλλα σημεία του πλανήτη είναι ακόμα μεγαλύτερες και ειδικά σε χώρες -κυρίως νησιά- στις οποίες η επιβίωση των κατοίκων εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τον τουρισμό. Αυτός είναι ο λόγος που ο UNWTO αποφάσισε να εμπλέξει άμεσα τον τουριστικό τομέα στον αγώνα για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Η αλλαγή του κλίματος είναι μια παγκόσμια πρόκληση και η παγκόσμια κοινότητα έχει συμφωνήσει να ανταποκριθεί. Ο τουρισμός θα διαδραματίσει το ρόλο του στην παγκόσμια αυτή κινητοποίηση, σε αλληλεγγύη προς τους άλλους τομείς.

Ο ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ. συμφωνεί με τις θέσεις του UNWTO, ότι πρέπει το συντομότερο να υιοθετηθούν πολιτικές που να προωθούν το βιώσιμο τουρισμό, ο οποίος να αντικατοπτρίζει το σεβασμό και την ευθύνη προς το περιβάλλον. Στηρίζουμε επίσης την άποψη ότι πρέπει να αλλάξουν οι συνήθειες και να τεθούν στην πρώτη γραμμή και της τουριστικής βιομηχανίας οι επιλογές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών για την προστασία του πλανήτη. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούν και οι αρμόδιοι για τον τουρισμό, από τον δημόσιο και κρατικό τομέα, που θα συναντηθούν στις 27 Σεπτεμβρίου 2008, στο Περού”.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που καθορίστηκε το 1970 από τον UNWTO. Κύριος στόχος της Ημέρας είναι η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού διεθνώς. Ο UNWTO απέκτησε πρόσφατα το 145ο μέλος του, που είναι η Νορβηγία, η ένταξη της οποίας αύξησε τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του σε 45, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024