Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜ. Κόνσολας: 'Μεγάλες προοπτικές για τα νησιά και το Νότιο Αιγαίο με το νέο αναπτυξιακό νόμο'
Τουρισμός και οικονομία

Μ. Κόνσολας: 'Μεγάλες προοπτικές για τα νησιά και το Νότιο Αιγαίο με το νέο αναπτυξιακό νόμο'

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου επεσήμανε ότι η δημιουργία νέου δημοσιονομικού χώρου, θα πρέπει να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση νέων φορολογικών ελαφρύνσεων, με προτεραιότητα, μεταξύ άλλων, τη μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, αλλά και στις μεταφορές, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού.

Σημαντικές και θετικές εξελίξεις για τα Δωδεκάνησα και την τοπική οικονομία προοιωνίζει η συνάντηση εργασίας του αναπλ. υπουργού Ανάπτυξης, κ. Νίκου Παπαθανάση, με τον βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, για τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο και βάση συζήτησης τις προτάσεις που είχε καταθέσει ο κ. Κόνσολας για τον αναπτυξιακό νόμο, όπως:

  • Η αύξηση των ποσοστών ενίσχυσης και επιχορήγησης του Αναπτυξιακού Νόμου για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
  • Η ένταξη των τουριστικών επιχειρήσεων στο ρυθμιστικό πλαίσιο που προβλέπει επιχορήγηση 100% των επενδυτικών σχεδίων.
  • Η αύξηση του ορίου ενίσχυσης για τις μικρές επιχειρήσεις στα 10 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο.
  • Η αντικατάσταση του κινήτρου της φοροαπαλλαγής με το κίνητρο της επιδότησης για τις μικρές επιχειρήσεις.
  • Η αύξηση του ορίου προκαταβολής της επιδότησης για τις προτάσεις που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο.
  • Ο καθορισμός χρονικού ορίου 45 ημερών για την έκδοση απόφασης υπαγωγής ενός επενδυτικού σχεδίου στον αναπτυξιακό νόμο.

Η συζήτηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, με κοινό άξονα ενδιαφέροντος την αναπτυξιακή δυναμική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας τονίζει: “Ανοίγουν μεγάλες προοπτικές για τα Δωδεκάνησα μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο. Πέρα από την αύξηση των ποσοστών επιδότησης για το Νότιο Αιγαίο, διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο που ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη στα νησιά μας. Σε αυτή τη συγκυρία, είμαστε τυχεροί γιατί στο Υπουργείο Ανάπτυξης βρήκαμε έναν άνθρωπο της αγοράς, που γνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα προβλήματα της νησιωτικής οικονομίας και επεξεργάστηκε τις προτάσεις που είχα καταθέσει. Οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια τον κ. Παπαθανάση”.

Η ανάπτυξη είναι αυτή που οδηγεί σε νέες μειώσεις φόρων
Ακόμη, κ. Κόνσολας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής προέβη στην εκτίμηση ότι η υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής αποτελεί το κλειδί για να περάσει η χώρα σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Παράλληλα, έθεσε τρεις προτεραιότητες στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και η επανεξέταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές.

“Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η ανάπτυξη έρχεται μέσα από τη δημιουργία ενός κλίματος που προσελκύει επενδύσεις, αξιοποιεί παραγωγικά και όχι παρασιτικά τους ευρωπαϊκούς πόρους, δημιουργεί συνθήκες διευκόλυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Η χώρα δεν έχει στόχο να επιστρέψει στην κανονικότητα όπως την ξέραμε. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες, μια νέα κανονικότητα στην οποία θα κυριαρχούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, οι νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, η αλλαγή του αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής”, τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο για:

  • Την παραγωγική αξιοποίηση 70 δισ, ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τους ευρωπαϊκούς πόρους.
  • Την κινητοποίηση 100 δισ, ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια.
  • Την αύξηση των επενδύσεων κατά 30% το 2022, κατά 12,3% το 2023, κατά 10,8% το 2024 και κατά 7,4% το 2025.
  • Τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας που θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας στο 11,1% το 2025.
  • Τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που υπολογίζονται σε 6,2% για το 2022, 4,1% για το 2023, 4,4% για το 2024 και 3,3% για το 2025.

Ο κ. Κόνσολας επεσήμανε ότι η δημιουργία νέου δημοσιονομικού χώρου, θα πρέπει να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση νέων φορολογικών ελαφρύνσεων, με προτεραιότητα:

  1. Την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ.
  2. Τη μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο αλλά και στις μεταφορές για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού.
  3. Την επανεξέταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, κάτω από το πρίσμα μιας νέας πολιτικής περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024