Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜεγάλες οι δυνατότητες της Αττικής για τουριστική ευημερία

Μεγάλες οι δυνατότητες της Αττικής για τουριστική ευημερία

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής (ΕΞΑ) πραγματοποίησε χτες, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2004, την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της στο ξενοδοχείο `Μεγάλη Βρετανία`, όπου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημ. Αβραμόπουλος

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής (ΕΞΑ) πραγματοποίησε χτες, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2004, την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της<...> στο ξενοδοχείο `Μεγάλη Βρετανία`, όπου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημ. Αβραμόπουλος, βουλευτές του νομού Αττικής και πολλοί επικεφαλείς και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων τουριστικού ενδιαφέροντος.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης έγινε παρουσίαση της νέας δικτυακής πύλης της ΕΞΑ και στη συνέχεια ο πρόεδρος της κ. Γιώργος Τσακίρης και ο Γεν. Γραμματέας της κ. Γιάννης Ρέτσος αναφέρθηκαν στις επιδόσεις της Αθηναϊκής Ξενοδοχίας μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου των Ολυμπιακών Αγώνων και του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την ΕΞΑ, η δυναμικότητα των ξενοδοχείων της Αττικής ανέρχεται σε περίπου 60.000 κλίνες. Εξ αυτών οι 12.000 κλίνες είναι ξενοδοχεία 5*, οι 12.500 4*, οι 13.000 3* και οι 21.500 2* και 1*. Το δυναμικό της Αττικής σε σχέση με την προ-ολυμπιακή περίοδο παρουσιάζεται ενισχυμένο με 6.000 νέες κλίνες. Παράλληλα 12000 περίπου κλίνες ξενοδοχείων οι οποίες βρίσκονταν, λόγω επιπέδου παρεχομένων υπηρεσιών, εκτός τουριστικής παραγωγικής διαδικασίας, εκσυγχρονίστηκαν ριζικά και εντάχθηκαν ανταγωνιστικά στο δυναμικό της Αττικής. Για εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων δαπανήθηκαν πλέον του ενός δισ. ευρώ και πλέον των 400 εκατ. ευρώ για νέα ξενοδοχεία. Τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν σε ποσοστό 97% προέρχονται αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό χωρίς την καταβολή επιδοτήσεων και ενισχύσεων.

Πλέον, το ξενοδοχειακό δυναμικό της Αττικής είναι ίσως το καλύτερο της Ευρώπης. Οι υποδομές της πόλης δεν υστερούν σε τίποτα με αυτές των λοιπών ευρωπαϊκών πόλεων – προορισμών. Εκ των πραγμάτων ο τουρισμός είναι μονόδρομος για την εκμετάλλευση των τεράστιων αυτών επενδύσεων ενώ μόνη αναπτυξιακή διέξοδος για την Αττική είναι η εκμετάλλευση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο Συνεδριακός, πολιτισμικός, city-breaks, εκθεσιακός, αθλητικός κ.λπ. Κατά την ΕΞΑ, απαιτείται η διαμόρφωση μιας πολιτικής και στρατηγικής για την προώθηση αυτών των μορφών τουρισμού, τόσο στον τόπο παραγωγής (Αττική) με την μορφή οργάνωσης του προϊόντος όσο και στις χώρες προέλευσης των πελατών με την μορφή προώθησης, δημοσίων σχέσεων κ.λπ. Η συμβολή του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ είναι αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση. Απομένει η τουριστική οργάνωση της πόλης και προπαντός η ανάπτυξη τουριστικής συνείδησης από όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να γίνει κατανοητό ότι η ανάδειξη της Αττικής ως Τουριστικού προορισμού δεν είναι υπόθεση μόνο των ξενοδόχων ή των τουριστικών πρακτόρων ή των αεροπορικών εταιρειών αλλά απαιτείται η συνέργια όλων και προπαντός του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, όλων των βαθμών.

Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει η νέα ηγεσία του Τουρισμού. Αναφέρθηκε επίσης, στη δέσμευση για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου στην Αττική, καθώς και στην ίδρυση Εθνικού Γραφείου Συνεδρίων και Εκθέσεων.

Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του ελληνικού τουρισμού επισημαίνοντας ότι σιγά-σιγά αναστρέφεται το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην διεθνή τουριστική σκηνή.

Ενδεικτικό, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι το γεγονός ότι τρεις στους τέσσερις τουρίστες δηλώνουν ότι επιθυμούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα. Αν και αυτό φυσικά δεν αποτελεί στοιχείο που θα αποτυπωθεί και στατιστικά στις αφίξεις, ωστόσο όπως είπε, δείχνει την δυναμική που έχει αναπτυχθεί για την Ελλάδα μετά την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο υπουργός πάντως επεσήμανε τον κίνδυνο που ελλοχεύει για διάψευση των προσδοκιών των επισκεπτών από την εικόνα της μεταολυμπιακής Ελλάδας. Στόχευση της πολιτικής του νέου υπουργείου, επανέλαβε, είναι το νοικοκύρεμα του τουριστικού κλάδου αλλά και μια “ποιοτική επανάσταση” προκειμένου το ελληνικό τουριστικό προϊόν να παραμείνει ανταγωνιστικό.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που σταδιακά αλλάζουν το πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι αναβαθμίζονται τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, την μέχρι τώρα παρουσία των οποίων χαρακτήρισε “ντροπή”, εστιάζοντας την κριτική του όχι στο ανθρώπινο δυναμικό αλλά στις υποδομές τους. Επιπλέον, ο υπουργός επανέλαβε ότι ο ΕΟΤ ανοίγει τρία γραφεία στην Κίνα, δεύτερο στην Ιαπωνία, καθώς και γραφεία στην Ινδία, την Κορέα και γενικότερα τις νέες αγορές. Ο υπουργός χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «τελείωσαν οι εκδρομές των δημοσίων υπαλλήλων στο εξωτερικό… θα είμαστε παντού δυναμικά κι ήδη ετοιμάζουμε το Βερολίνο (ITB)» και συμπλήρωσε με έμφαση ότι «δεν θα μιλάμε πολύ αλλά θα κάνουμε πολλά, ουσιαστικά και χρήσιμα.

Όσον αφορά την διαφημιστική καμπάνια της χώρας η οποία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου όπως είχε εξαγγείλει στο παρελθόν ο υπουργός, ξεκινάει τελικά σε δέκα ημέρες, ενώ κορύφωσή της αναμένεται να υπάρξει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Στο αίτημα των ξενοδόχων για λύση στο θέμα του συνεδριακού κέντρου της Αθήνας, ο υπουργός τόνισε ότι το γήπεδο του Τάε κβο ντο στο Φάληρο θα μετατραπεί σε συνεδριακό χώρο, ο οποίος θα λειτουργήσει τον Μάρτιο. Παράλληλα προανήγγειλε τη δημιουργία ενός κεντρικού φορέα συνεδρίων, σε συνεργασία με την Helexpo, για να προωθεί τον συνεδριακό τουρισμό με τον οποίο θα ευθυγραμμιστούν και το υπάρχον ACVB της Αθήνας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ) Γιάννης Τσακίρης χαιρέτισε το σχέδιο αναπτυξιακού νόμου, αφού όπως είπε, υιοθετεί πολλά από τα πάγια αιτήματα των ξενοδόχων, αναφέροντας όμως ότι δίνει απλά μόνο μια ελπίδα δεδομένου ότι έχουν ήδη αναβαθμιστεί τα ξενοδοχεία της Αττικής, ενώ -στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό- καυτηρίασε την εικόνα των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό αναφέροντας ότι είναι χαμηλού επιπέδου οι υπηρεσίες που προσφέρουν και τα κονδύλια που δαπανώνται για τη λειτουργία τους πρέπει να επανεξετασθούν.

Για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος η ΕΞΑ ζητά την ανάληψη σειράς δράσεων που περιλαμβάνουν την πλειονότητα των υπουργείων, ενώ ειδικά για το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως ζήτησε την καλύτερη αστυνόμευση του κέντρου και των τουριστικών περιοχών, την στελέχωση της τουριστικής αστυνομίας, την αστυνόμευση των αρχαιολογικών χώρων, την απομάκρυνση οίκων ανοχής πέριξ των ξενοδοχείων κ.α.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024