Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων
Τουρισμός και απασχόληση

Μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων

Ανάμεσα στα, κρίσιμα για τον τουριστικό τομέα, θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περιλαμβάνονται η οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (μη μισθολογικό κόστος) και η παροχή έκπτωσης στις ασφαλιστικές εισφορές των συνεπών επιχειρήσεων.

Την Τρίτη, 27 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΣΕΤΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν προτεινόμενα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, την αποκλιμάκωση της φορολόγησης της εργασίας, την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και τη μείωση της ανεργίας.

Ανάμεσα στα, κρίσιμα για τον τουριστικό τομέα, θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου περιλαμβάνονται:

  • Η οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (μη μισθολογικό κόστος)
  • Η παροχή έκπτωσης στις ασφαλιστικές εισφορές των συνεπών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αυτών που παρέμειναν συνεπείς κατά τη διάρκεια της κρίσης, με τελικό στόχο την αύξηση της ροής εσόδων του ΕΦΚΑ
  • Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, με τη σχετική αυστηροποίηση του πλαισίου
  • Κίνητρα για την ενίσχυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις των κλάδων της οικονομίας στους οποίους υπάρχει σε ισχύ κλαδική ΣΣΕ, και πρόβλεψη, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, της δυνατότητας απόκλισης από όρους της ΣΣΕ σε περιοχές – επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένα προβλήματα ή παρουσιάζουν συγκεκριμένες, γεωγραφικές κυρίως, ιδιαιτερότητες
  • Η αντιμετώπιση των αντι-ασφαλιστικών και αντι-αναπτυξιακών χαρακτηριστικών του ασφαλιστικού συστήματος
  • Η τροποποίηση της διαδικασίας αναγγελίας υπερεργασίας, χορήγησης άδειας και αλλαγών στο ωράριο εργασίας, με ταυτόχρονη μείωση των δυσανάλογα υψηλών προστίμων που προκύπτουν από έκτακτες αλλαγές βαρδιών, ρεπό κ.λπ.
  • Η επαναρρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας του ΟΜΕΔ
  • Παροχή τεχνογνωσίας στον ΟΑΕΔ για προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης

Από πλευράς υπουργείου, στη συνάντηση συμμετείχαν ο κ. Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η κα Άννα Στρατινάκη, γενική γραμματέας Εργασίας, ενώ ο ΣΕΤΕ εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Γιάννη Ρέτσο, πρόεδρο, Γρηγόρη Τάσιο, Α’ αντιπρόεδρο, Ευτύχιο Βασιλάκη, αντιπρόεδρο, Γιώργο Βερνίκο, γενικό γραμματέα, Καλλίνικο Καλλίνικο, αναπλ. γενικό γραμματέα, καθώς και τους γενικούς διευθυντές ΣΕΤΕ και ΙΝΣΕΤΕ, κ.κ. Γιώργο Αμβράζη και Ηλία Κικίλια.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

30/05/2023
29/05/2023
26/05/2023
25/05/2023
24/05/2023
23/05/2023