Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜη απαραίτητη η ιατρική συνταγή για τη μεταφορά φαρμάκων στις πτήσεις εντός Ε.Ε.
Μανώλης Μαυρομμάτης

Μη απαραίτητη η ιατρική συνταγή για τη μεταφορά φαρμάκων στις πτήσεις εντός Ε.Ε.

“Τα συνταγογραφούμενα αλλά και φάρμακα που πωλούνται ελεύθερα μπορούν να μεταφέρονται στις χειραποσκευές χωρίς υποχρέωση του επιβάτη να έχει μαζί του την ιατρική συνταγή. Ωστόσο, το προσωπικό ασφαλείας μπορεί να διενεργεί ελέγχους αξιοπιστίας, κατά τους οποίους ενδέχεται να ζητηθεί από τον επιβάτη…

“Τα συνταγογραφούμενα αλλά και φάρμακα που πωλούνται ελεύθερα μπορούν να μεταφέρονται στις χειραποσκευές χωρίς υποχρέωση του επιβάτη να έχει μαζί του την ιατρική συνταγή. Ωστόσο, το προσωπικό ασφαλείας μπορεί να διενεργεί<...>ελέγχους αξιοπιστίας, κατά τους οποίους ενδέχεται να ζητηθεί από τον επιβάτη να αποδείξει ότι το φάρμακο προορίζεται γι’ αυτόν. Εναλλακτικά, το προσωπικό ασφαλείας μπορεί να ζητεί από τον επιβάτη να αποδείξει τη γνησιότητα του φαρμάκου στο πλαίσιο του ελέγχου αξιοπιστίας. Για τους ελέγχους αυτούς, η συνταγή αποτελεί χρήσιμο μέσο δικαιολόγησης της μεταφοράς υγρών φαρμάκων”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ., κ. Μανώλη Μαυρομμάτη, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα μεταφορών κ. Αντόνιο Ταγιάνι.

“Ρητή εξαίρεση για τα είδη που χρειάζονται για ιατρικούς σκοπούς ή για την κάλυψη ειδικών διατροφικών αναγκών και μεταφέρονται σε δοχεία χωρητικότητας άνω των 100 ml προβλέπει ο Κανονισμός 1546 του 2006, που επιβάλλει περιορισμούς στα υγρά και στα προϊόντα σπρέι και τζελ, τα οποία μεταφέρουν στις χειραποσκευές τους οι επιβάτες”, συμπληρώνει στην απάντησή του ο Επίτροπος.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που οι αρχές των ευρωπαϊκών αεροδρομίων έχουν κατασχέσει υγρά φάρμακα από ασθενείς που επρόκειτο να ταξιδέψουν, σημείωσε στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής και έθεσε στην Κομισιόν τις εξής ερωτήσεις: “Για ποιο λόγο οι αρχές ορισμένων αεροδρομίων παραβλέπουν την εξαίρεση αυτή και αφαιρούν από τους επιβάτες τα φάρμακα, θέτοντας έτσι την υγεία τους σε κίνδυνο; Έως ότου αποφανθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας σχετικά με την υποχρεωτική παρουσία ιατρικού προσωπικού (και κατά προέκταση ιατροφαρμακευτικού υλικού) στις πτήσεις και με το φόβο ότι οι αρμόδιες αρχές ενδεχομένως να κατασχέσουν απαραίτητα φάρμακα υγρής μορφής που έχουν στις χειραποσκευές τους ορισμένοι επιβάτες, πώς εξασφαλίζεται η προστασία ατόμων με αναπηρίες ή λοιπών ασθενών που επιθυμούν να ταξιδέψουν;”

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το ενδεχόμενο κατάσχεσης φαρμάκων που χρειάζονται οι επιβάτες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση των επιβατών που έχουν στην κατοχή τους φάρμακα σε υγρή μορφή και μορφή τζελ ή σπρέι σε όλα τα αεροδρόμια της Ε.Ε., παρείχε ενημέρωση στα κράτη μέλη στο πλαίσιο της Κοινοτικής Επιτροπής Ασφάλειας της Πολιτικής Αεροπορίας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024