Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΜιχάλης Λιάπης: Προτεραιότητα του ΥΜΕ η ασφάλεια των πτήσεων

Μιχάλης Λιάπης: Προτεραιότητα του ΥΜΕ η ασφάλεια των πτήσεων

“Τόσο από το Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών, όσο και από τη διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας έχει τεθεί ως προτεραιότητα η ασφάλειατων πτήσεων, η οποία είναι φυσικό να απαιτεί ιδιαίτερα […]

“Τόσο από το Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών, όσο και από τη διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας έχει τεθεί ως προτεραιότητα η ασφάλεια<...>των πτήσεων, η οποία είναι φυσικό να απαιτεί ιδιαίτερα εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό, με διαρκή επιμόρφωση, και να υπακούει στους κανόνες που έχουν θεσπίσει οι Διεθνείς Οργανισμοί, όπως ο ICAO και η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της EASA”, ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών, κ. Μιχάλης Λιάπης, μιλώντας χτες, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2006, στο 10ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ).

“Ο τομέας των αερομεταφορών”, όπως επεσήμανε στην ομιλία του ο Υπουργός, “είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς μεταφορών, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ένας τομέας με ιδιαίτερη δυναμική που συμβάλλει σημαντικά, άμεσα και έμμεσα, στην οικονομική, τουριστική και κοινωνική ζωή της χώρας. Στην Ελλάδα οι αερομεταφορές με βάση την γεωγραφική θέση της χώρας μας αλλά και το έντονο ανάγλυφο της, διαδραματίζουν ένα ιδιαίτερο ρόλο. Ρόλο που έχει να κάνει με τον τουρισμό και την πρόσβαση στα 40 αεροδρόμια που προσελκύουν κάθε χρόνο άνω των 35 εκατομμυρίων επιβατών”. “Τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας, οι αερομεταφορές αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις με πρώτη αυτή της ασφάλειας της μετακίνησης προσώπων και εμπορευμάτων” υπογράμμισε ο κ. Λιάπης.

“Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, σε συνεργασία με τη Διοίκηση της ΥΠΑ, έχει αναλάβει κατά την τελευταία διετία 2004-2006, πρωτοβουλίες και δράσεις, που να καλύπτουν τις ανάγκες για μια σύγχρονη, ασφαλή και αποτελεσματική Πολιτική Αεροπορία”, σημείωσε ο Υπουργός. Ορισμένες από τις δράσεις που είχαν ως αποτέλεσμα, όπως ανέφερε ο κ. Λιάπης, ήταν οι ακόλουθες:


  • Την αναβάθμιση της ΥΠΑ από την FAA από κατηγορία 2 σε κατηγορία 1 από πλευράς ασφάλειας των πτήσεων, σε συνδυασμό με την καθιέρωση νέου νομοθετικού πλαισίου και την ενίσχυση του αντίστοιχου προσωπικού σύμφωνα με τις διεθνείς απαιτήσεις.

  • Τον επιτυχημένο έλεγχο για την ασφάλεια των υπηρεσιών της ΥΠΑ από τον ICAO και την EASA, σε συνδυασμό με την καθιέρωση νέου νομοθετικού πλαισίου.

  • Την εξασφάλιση της απρόσκοπτης καταβολής των πρόσθετων αποδοχών του προσωπικού για τα έτη 2004, 2005 και 2006 και επιπλέον τη χορήγηση αύξησης των πρόσθετων αποδοχών των πρωινών υπαλλήλων.
  • Την προώθηση των προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων διαφόρων κλάδων, με την επιτάχυνση όσων διαγωνισμών εκκρεμούσαν στο ΑΣΕΠ. Προωθείται επίσης η πρόσληψη 182 μονίμων, βάσει των διαπιστωμένων αναγκών του 2005 και τουλάχιστον άλλων 110, βάσει των αναγκών του 2006.

  • Την πρόσληψη 180 εποχικών υπαλλήλων το 2004, 200 εποχικών το 2005 και άλλων 200 το 2006.
  • Την προμήθεια και την επιτάχυνση των διαδικασιών προμήθειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, υλικών και βασικού εξοπλισμού για κάλυψη των αναγκών της ΥΠΑ (πυροσβεστικά οχήματα, αεροπλάνο κ.ά.).
  • Την εξασφάλιση κατόπιν σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, του επιδόματος ετοιμότητας και διαθεσιμότητας, για όλο το προσωπικό της ΥΠΑ καθώς και πόρων για την ανάπτυξη των υπηρεσιών και συστημάτων αεροναυτιλίας, μέσω της ίδιας ρύθμισης.

  • Την ολοκλήρωση, με βάση τη μελέτη του Eurocontrol, της Μηχανογραφικής-Λογιστικής Υποστήριξης της ΥΠΑ.

  • Την προώθηση μελετών και έργων υποδομής σε όλα τα αεροδρόμια.
  • Την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ΥΠΑ και ΓΕΑ για θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε αεροδρόμια που υπάρχει ταυτόχρονη παρουσία των δύο Φορέων.


Κλείνοντας ο Υπουργός επεσήμανε ότι “η πολιτική βούληση και τα μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ΥΠΑ, δεν είναι από μόνα τους αρκετά”, καθώς όπως πρόσθεσε “ο συνδυασμός των προαναφερθέντων με τη δική σας ευσυνείδητη προσπάθεια μπορούν μόνο να αποδώσουν καρπούς”. Αναφερόμενος στις προοπτικές που διαγράφονται για το εγγύς και μεσοπρόθεσμο μέλλον, ο κ. Λιάπης, τις χαρακτήρισε ακόμη πιο ελπιδοφόρες για την Υπηρεσία, τις αερομεταφορές και τη χώρα μας.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις πρόσφατες απεργίες εργαζομένων στα αεροδρόμια της χώρας, ο Υπουργός δήλωσε υπέρ του διαλόγου με τους εργαζομένους, αναφέροντας τα εξής: “Το θεωρώ ιερό καθήκον μου να κάνω έναν ανοιχτό διάλογο με τους εργαζομένους. Και βέβαια αναγνωρίζω το δικαίωμά τους να διεκδικούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, με κάθε τρόπο. Αυτό όμως που είναι αδιανόητο για μένα είναι, όταν οι εργαζόμενοι μιας τάξης όπως αυτή που αναφέρατε, ενώ τους έχουμε ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα, ύστερα από διάλογο με την ηγεσία της ΥΠΑ, και με και τις οδηγίες τους ΥΜΕ, όταν όλοι ομολογούν ότι για πρώτη φορά έχουν ικανοποιηθεί κλαδικά τους αιτήματα, αυτοί να κατέρχονται σε απεργία. Σε ένα τριήμερο μάλιστα που μετακινούνται ο πολίτες. Είναι απορίας άξιον για ποιόν λόγο το έκαναν. Και είναι απορίας άξιον, και προς έρευνα αν θέλετε, τι υποκρύπτεται πίσω από αυτήν την απεργία”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024