Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΜνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΤΑΝ και Ο.Ε. Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΤΑΝ και Ο.Ε. Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics

Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος υπέγραψε χτες, Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου, μνημόνιο συνεργασίας με την Οργανωτική Επιτροπή Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics. «Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου…

Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος υπέγραψε χτες, Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου, μνημόνιο συνεργασίας με την Οργανωτική Επιτροπή Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics. «Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας<...>μεταξύ του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και της Οργανωτικής Επιτροπής Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα το 2011, αποτελεί για μας μια αυτονόητη πράξη ευθύνης σχολίασε σε δηλώσεις του κατά την τελετή υπογραφής ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

“Η Ελλάδα” συνέχισε “καλείται, για μια ακόμη μια φορά, να ανταποκριθεί με επιτυχία σε μια διεθνή διοργάνωση υψηλών απαιτήσεων και ακτινοβολίας. Είμαι βέβαιος πως θα δείξουμε το καλύτερο πρόσωπό μας, όπως κάναμε στους Ολυμπιακούς και στους Παραολυμπιακούς το 2004. Με την ευκαιρία, θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου για την εξαιρετική δουλειά και την αφοσίωσή της στους σκοπούς των Special Olympics.

Περίπου 80 χιλιάδες αθλητές, προπονητές, κριτές, εθελοντές, μέλη οικογενειών και δημοσιογράφοι θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα από τις 25 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου του 2011 και όλα τα Διεθνή Μέσα θα στρέψουν την προσοχή τους στη χώρα μας. Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο ΕΟΤ θα είναι αρωγοί και παραστάτες στην προσπάθεια της οργανωτικής επιτροπής. Μία οργανωτική επιτροπή που, κατά κύριο λόγο, βασίζεται στον εθελοντισμό. Βασίζεται στην εθελοντική συμμετοχή χιλιάδων συμπολιτών μας που πιστεύουν στο όραμα μίας ανοιχτής, ελεύθερης και συμμετοχικής κοινωνίας. Μίας κοινωνίας η οποία αγκαλιάζει όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την διαφορετικότητα που έχουν μεταξύ τους.

ΓιΆ αυτό, η προβολή των Αγώνων μέσω της καμπάνιας του ΕΟΤ, η πραγματοποίηση εκδηλώσεων, η δημιουργία και διανομή έντυπου υλικού μέσα από τις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις, η παροχή φιλοξενίας σε επίσημους προσκεκλημένους εκπροσώπους των Special Olympics, είναι μόνο κάποιες από τις πρωτοβουλίες μας για την περαιτέρω προβολή και ανάδειξη των Special Olympics 2011. Όπως γνωρίζετε, η στήριξη αθλητικών και άλλων διοργανώσεων διεθνούς ακτινοβολίας αποτελούν στρατηγική επιλογή στη νέα τουριστική πολιτική που έχουμε υιοθετήσει στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. `Αρα, είναι λογικό να στηρίζουμε τους Special Olympics όπως είναι λογικό να στηρίζουμε το εθελοντικό κίνημα σε όλη την Ελλάδα, γιατί πιστεύουμε ότι ο εθελοντισμός είναι το κύτταρο για τη συμμετοχική κοινωνία του αύριο την οποία, εξαρχής, πολιτικά και ιδεολογικά, πιστεύουμε.

Όμως, με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου μου δίνεται η ευκαιρία να τονίσω και κάτι ακόμη, περισσότερο σημαντικό: Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, στην ανθρώπινη προσπάθεια για το καλύτερο, η επιμονή στο στόχο, η μέριμνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτελούν δείκτη του κοινωνικού πολιτισμού μας. Η κοινή προσπάθεια Πολιτείας και Πολιτών για τη δημιουργία μιας κοινωνίας με ευαισθησία είναι υποχρέωση όλων μας. Αν και γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, οφείλουμε να δώσουμε λύσεις ώστε η χώρα μας να φθάσει, και σε αυτόν τον τομέα, στο ίδιο επίπεδο με τις προηγμένες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως γνωρίζετε, η θέση μας στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης είναι σαφής: Ο τουρισμός είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και πάνω σε αυτό θα εργαστούμε ακόμη περισσότερο. Και μάλιστα, θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι ακόμα: Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης προσφέρει συμβολικά στα παιδιά ένα Σαββατοκύριακο γιατί μας έδωσαν τη χαρά να μας επισκεφθούν και με ωραία χαμόγελα, με ωραία πρόσωπα, με πρόσωπα γεμάτα θέληση, πείσμα, επιμονή και προσήλωση στο στόχο, δίνεται η δυνατότητα σε όλους μας να εμπνευστούμε και να πάρουμε κουράγιο για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. `Αρα, είναι κάτι που το αξίζουν γιατί το κέρδισαν με το σπαθί τους».

Από την πλευρά της η κα Δεσποτοπούλου, αφού ευχαρίστηκε θερμά τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, σε δηλώσεις της ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: “Η συγκυρία δεν μας βοηθά πολύ, η διεθνής οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά αν ο καθένας από εμάς βάλει το λιθαράκι του, θα έχουμε κάνει σημαντικά βήματα ούτως ώστε σε κανά δυο χρόνια που η παγκόσμια τάξη θα έχει επανέλθει εκεί που πρέπει και θα είμαστε έτοιμοι πλέον για το 2011 να οργανώσουμε αυτό το τόσο ωραίο, το τόσο μεγάλο και το τόσο αληθινό, όπως λέει και ο Ολυμπιακός μας Ύμνος.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι πολλά. Είναι μια μοναδική χώρα, μιλήσατε για το κλίμα εσείς, προχθές στις δηλώσεις σας, που είναι εξαιρετικό και έχει πολλές έννοιες το κλίμα στο οποίο αναφερθήκατε. Δεν υπάρχει τίποτε σαν τα νησιά μας στον κόσμο, αλλά πρέπει να δείξουμε κι άλλο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: να αναδείξουμε την ευαισθησία των Ελλήνων πολιτών, στα πέρατα της οικουμένης.

Πολλές φορές οι Διεθνείς Οργανισμοί μάς αδικούν και πολλές Επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν γράφουν και τα πλέον ευνοϊκά σχόλια για την πατρίδα μας. Εγώ αυτό δεν το δέχομαι, γιατί οι Έλληνες είναι πολύ ευαίσθητοι, οι Έλληνες είναι πολύ φιλότιμοι και όταν τους εμπνεύσεις, όπως εμπνεύστηκαν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κάνουν θαύματα. Αυτό θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί, να εμπνεύσουμε τους Έλληνες, άλλη μια φορά, για να φιλοξενήσουμε τα 10.000 παιδιά που θα έρθουν από όλο τον κόσμο και πέντε μέρες πριν τους Αγώνες τα 10.000 αυτά παιδιά από 182 χώρες που θα βρίσκονται εδώ, θα φιλοξενηθούν επί πενθήμερο σε 102 ελληνικές πόλεις, ούτως ώστε να μάθουν και τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και η τοπική ελληνική κοινωνία να καταλάβει τις ιδιαιτερότητες των παιδιών, αλλά και τις ικανότητές τους και τις δυνατότητές τους”.

“Πράγματι” υπογράμμισε έπειτα ο κ. Σπηλιωτόπουλος, “υπάρχει μια παρατεταμένη σε διεθνές επίπεδο οικονομική ύφεση, πράγματι σε αρκετές χώρες υπάρχουν τα στοιχεία μιας οικονομικής στασιμότητας και φυσικά, και σε εμάς, από τη στιγμή που η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωζώνης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν η οικονομία στην Ευρώπη δεν πηγαίνει καλά, εμείς δεν πρέπει να βλέπουμε και κάτι άλλο. Πίσω από τους δείκτες, από τους λογαριασμούς, από τους αριθμούς, υπάρχουν άνθρωποι. Aλλωστε η οικονομία δεν είναι κάτι στάσιμο. Η οικονομία εκ των πραγμάτων δεν ευημερεί όταν ευημερούν οι δείκτες, η οικονομία είναι το μέσο για την ευημερία των κοινωνιών.
Οι κοινωνίες ευημερούν όταν, εκ των πραγμάτων, εκτός όλων των άλλων, έχουν και πρότυπα. Τα πρότυπα είναι υπέρτερα των όποιων δεικτών. `Αρα το να ενισχύσουμε την προσπάθεια που κάνετε για να μπορέσουμε να εκπέμψουμε το πρότυπο μιας κοινωνίας ανοιχτής, μιας κοινωνίας πολυπολιτισμικής, μιας κοινωνίας που ενισχύει τη διαφορετικότητα, τότε αυτό όχι μόνο είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας, αλλά είναι η υποχρέωση που έχουμε προκειμένου να δίδουμε όλες τις συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης του πολιτισμικού δείκτη των κοινωνιών, που για μας είναι σημαντικότερος δείκτης από τους απλούς οικονομικούς δείκτες.

`Αρα, τουλάχιστον, σε ό,τι μας αφορά, πρέπει την κρίση να την αντιμετωπίζουμε. Και με τις στρατηγικές μας, τουλάχιστον σε τουριστικό επίπεδο, την έχουμε αντιμετωπίσει και δείχνουμε ότι ο ελληνικός τουρισμός αντέχει. Από την άλλη όμως είμαστε υποχρεωμένοι να αγκαλιάζουμε αυτές τις προσπάθειες, να βοηθούμε, γιατί μέσα από τη βοήθεια που δίδουμε σε εσάς, στην ουσία βοηθούμε τον εαυτό μας. Βοηθούμε τη χώρα μας, δείχνουμε ότι η χώρα μας έχει υψηλό δείκτη πολιτικού πολιτισμού, δείχνουμε ότι η χώρα μας είναι ανοιχτή, είναι φιλόξενη, είναι γοητευτική, είναι ελκυστική, αξίζει να την επισκέπτονται εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο και αξίζει, και με αφορμή τους Special Olympics, να δείξουμε ότι είναι η χώρα εκείνη η οποία όταν φεύγεις, λες: «Ναι, θα ξαναγυρίσω και πάλι στην Ελλάδα. Ναι, αξίζει που βρέθηκα εκεί».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024