Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜοχλός ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα η τουριστική οικονομία

Μοχλός ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα η τουριστική οικονομία

Την ισχυρή βάση, πάνω στην οποία σχεδιάζεται και υλοποιείται η κυβερνητική πολιτική για τον τουρισμό, αποτελεί το τεράστιο κεφάλαιο της ολυμπιακής εμπειρίας, όπως τόνισε χτες ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, ύστερα από την επίσκεψη, που πραγματοποίησε στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι “η απόφαση για τη σύσταση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης…

Την ισχυρή βάση, πάνω στην οποία σχεδιάζεται και υλοποιείται η κυβερνητική πολιτική για τον τουρισμό, αποτελεί το τεράστιο κεφάλαιο<...>της ολυμπιακής εμπειρίας, όπως τόνισε χτες ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, ύστερα από την επίσκεψη, που πραγματοποίησε στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι “η απόφαση για τη σύσταση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης αντανακλά την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην τουριστική οικονομία, ως μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα”.

Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ακόμη ότι, από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, τα μεγάλα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα είναι ανοιχτοί στο κοινό από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7:30 το βράδυ καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα. “Είναι σημαντικό ότι ήδη είναι έτοιμος ένας ευέλικτος μηχανισμός για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ζητήματος επισκεψιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία”, σημείωσε.

“Στόχος είναι” ανέφερε ο Πρωθυπουργός “ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος, πολύμορφος και ανταγωνιστικός τουριστικός κλάδος, με σεβασμό στον πολιτισμό, με σεβασμό στις παραδόσεις και το περιβάλλον”. Ενώ, όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε “είμαστε αισιόδοξοι γιατί διαθέτουμε όλες τις προϋποθέσεις. Μοναδικούς προορισμούς, έμπειρο και φιλόξενο ανθρώπινο δυναμικό και πάνω απ΄ όλα τη βούληση να προχωρήσουμε μπροστά”, πρόσθεσε.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, συζητήθηκε η πορεία των δράσεων, που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για την τόνωση της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα, ενόψει μάλιστα και της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου, καθώς βέβαια και για την ουσιαστική και μακρόπνοη αναβάθμιση του τομέα.

“Το καλοκαίρι που μας πέρασε, με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, παρουσιάσαμε σε ολόκληρο τον κόσμο το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας. Μιας χώρας πανέμορφης, με μοναδικό πολιτισμό και ιστορία, μιας χώρας με ανθρώπους φιλόξενους και δημιουργικούς. Μιας χώρας που μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις υψηλής ποιότητας τουρισμό, 12 μήνες το χρόνο. Το τεράστιο κεφάλαιο της ολυμπιακής εμπειρίας είναι η βάση, η ισχυρή βάση πάνω στην οποία σχεδιάζουμε και υλοποιούμε την πολιτική μας για τον τουρισμό”, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

Επίσης, επεσήμανε ότι στους 14 μήνες της νέας διακυβέρνησης έχουν γίνει πολλά. “Βεβαίως, μένουν πολλά ακόμη να γίνουν για να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει”, συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στις κινήσεις που έχουν γίνει, ο κ. Καραμανλής απαρίθμησε τις εξής:


  • Κατ` αρχάς, με νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, συστήθηκε το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ενώ ολοκληρώθηκαν οι Οργανισμοί και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Υπουργείου, του ΕΟΤ και του ΟΤΕΚ.
  • Ανασυγκροτήθηκε η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης, με στόχο τη διασφάλιση ενιαίας τουριστικής πολιτικής της χώρας για την αξιοποίηση της τουριστικής περιουσίας του κράτους.
  • Αναθεωρήθηκε το πλαίσιο που διέπει τις τουριστικές επιχειρήσεις, για την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με τα κίνητρα του νέου αναπτυξιακού νόμου για την τουριστική επιχειρηματικότητα, την απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση των δικαιολογητικών αδειοδότησης, ενώ σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθείται ο εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός για τον τουρισμό.
  • Παράλληλα, απεμπλέκονται και προχωρούν μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.
  • Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με την κατάθεση δύο νομοσχεδίων για τον ιαματικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό και την επεξεργασία σχεδίου νόμου για τον τουρισμό υγείας.
  • Αυξήθηκαν τα κονδύλια που διατίθενται για τον κοινωνικό τουρισμό κατά περίπου 50% και μεταφέρθηκε η όλη διαδικασία στα ΚΕΠ.
  • Από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου τα μεγάλα Μουσεία και οι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι ανοιχτοί στο κοινό από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7:30 το βράδυ καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα. Είναι σημαντικό ότι ήδη είναι έτοιμος ένας ευέλικτος μηχανισμός για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ζητήματος επισκεψιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία.


Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην προβολή του τουριστικού προϊόντος στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά:
  • Ξεκίνησε, για πρώτη φορά πολύ έγκαιρα, η διεθνής διαφημιστική εκστρατεία της Ελλάδας με έναν προϋπολογισμό σχεδόν δεκαπλάσιο των προηγουμένων ετών.
  • Προχώρησε η ειδική διαφημιστική εκστρατεία για τον εσωτερικό τουρισμό.
  • Και ακόμα, αναβαθμίζουμε τα γραφεία τουρισμού στο εξωτερικό, με την προκήρυξη, στις επόμενες μέρες, του διαγωνισμού για την πρόσληψη νέων καταρτισμένων στελεχών. Στα 23 αναβαθμισμένα γραφεία που ήδη λειτουργούν σε ολόκληρο τον κόσμο προστίθενται άλλα 49. Στη διεθνή τουριστική Έκθεση της Κίνας, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα, θα εγκαινιαστεί από κοινού από τα αρμόδια Υπουργεία Ελλάδας και Κίνας το γραφείο του Πεκίνου.


“Οι δράσεις μας αυτές, ήδη παράγουν αποτελέσματα. Σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία η Ελλάδα πέτυχε τη σταθεροποίηση της τουριστικής κίνησης και αναμένουμε άνοδο, κυρίως για τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα εγγράφεται πλέον ως τουριστικός προορισμός σε νέες, μεγάλες αγορές της υφηλίου”, κατέληξε ο κ. Καραμανλής.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024