Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜπαντουβάς: Φέτος έχουν οξυνθεί τα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού

Μπαντουβάς: Φέτος έχουν οξυνθεί τα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού

Πικρές αλήθειες για τον ελληνικό τουρισμό εξέφρασε ο Κώστας Κ. Μπαντουβάς, Βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης και τουριστικός πράκτορας σε άρθρο του που δημοσίευσε στην κρητική εφημερίδα `Μεσόγειος`. Ο κ. Μπαντουβάς μίλησε […]

Πικρές αλήθειες για τον ελληνικό τουρισμό εξέφρασε ο Κώστας Κ. Μπαντουβάς, Βουλευτής Ηρακλείου<...> Κρήτης και τουριστικός πράκτορας σε άρθρο του που δημοσίευσε στην κρητική εφημερίδα `Μεσόγειος`.

Ο κ. Μπαντουβάς μίλησε για την ολιγωρία των κυβερνήσεων και την απουσία της πολιτικής ηγεσίας του τουρισμού που άφησε τον σημαντικότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας στην τύχη του να μαραζώσει και να φτάσει στην κατάσταση που είναι σήμερα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μπαντουβάς γράφει στο άρθρο του τα εξής: “Όπως όλοι γνωρίζουμε, φέτος έχουν οξυνθεί ιδιαιτέρως τα προβλήματα του Τουρισμού και έχουν κάνει να ανησυχούν σοβαρά όλους όσους ασχολούνται στον τουριστικό τομέα.

Οι προσωπικές μου εμπειρίες, τα 32 χρόνια αγώνων και προσφοράς μου στον Τουρισμό της Κρήτης, αλλά και η σημερινή παρουσία μου στο Εθνικό Κοινοβούλιο και στην ενεργό πολιτική που μου δίδει την ευκαιρία να παρακολουθώ στενότερα τις σχετικές με τα θέματα αυτά εξελίξεις, μου δημιουργούν την υποχρέωση να εκφράσω τις απόψεις μου γύρω από τη βαθιά κρίση που μαστίζει σήμερα τη λεγόμενη “τουριστική βιομηχανία”, που ουσιαστικά είναι πλέον η μόνη αξιόλογη βιομηχανία που έχει απομείνει στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας, δεν είχαν αξιολογήσει σωστά τη σπουδαιότητα του παραγωγικού αυτού τομέα. Το κράτος απουσίαζε επιδεικτικά απ` όλα σχεδόν τα τουριστικά τεκταινόμενα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα ο Τουρισμός της Ελλάδος.

Με οδύνη παρακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια τη συνεχή υποβάθμιση του ΕΟΤ, που έχει υποστείλει τη σημαία του πρωτοπόρου, του καθοδηγητή και του οδηγού στο τουριστικό γίγνεσθαι της χώρας μας. Ο ΕΟΤ μεταβλήθηκε σε ένα αδιάφορο γραφειοκρατικό οργανισμό, άσχετο με την πραγματική αποστολή του. Η ιδιωτική πρωτοβουλία απέμεινε να ενεργεί κατά την κρίση της, χωρίς συντονισμό και χωρίς τις αναγκαίες κατευθυντήριες γραμμές. Έτσι, οδηγηθήκαμε σε μια άναρχη τουριστική ανάπτυξη.

Συγκεντρώσαμε όλες τις τουριστικές δραστηριότητες σε μια στενή λωρίδα γης παράλληλη με τη θάλασσα και εγκαταλείψαμε στην τύχη της την ενδοχώρα με όλη την τεράστια αρχαία, βυζαντινή και ελληνορθόδοξη κληρονομιά της. Αφήσαμε υποβαθμισμένες, υποτυπώδεις και στάσιμες τις υποδομές και τις υπηρεσίες στην τουριστική Ελλάδα, της Κρήτης μη εξαιρουμένης. Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς πώς λειτουργεί σήμερα το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, το πρώτο σε αφίξεις τσάρτερ και το δεύτερο σε αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών στην Ελλάδα, που δεν έχει καμία σχέση με αεροδρόμια διεθνών προδιαγραφών. Αρκεί να καταγράψει κανείς τις συνεχείς διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω του άλυτου μέχρι σήμερα ενεργειακού προβλήματος, τα ελλειμματικά προγράμματα αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων, τα σκοτωμένα ζώα στις εθνικές οδούς.

Στην Κρήτη, από την Γεωργιούπολη μέχρι το Σίσι, υπάρχουν σήμερα μόνο τρεις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, ενώ διαπιστώνεται τεράστια έλλειψη περιβαλλοντολογικού σχεδιασμού και περιβαλλοντολογικής συνείδησης.

Οι κεντρικές οδικές αρτηρίες της Κρήτης βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, ενώ οι δρόμοι της ενδοχώρας σε πολλά σημεία είναι απαράδεκτοι.

Δεν περιορίζονται όμως ως εδώ τα προβλήματα. Σ` όσα προαναφέρθηκαν πρέπει να προσθέσουμε την ανεπίτρεπτη εκμετάλλευση των τουριστών, λόγω της ανυπαρξίας ουσιαστικών ελέγχων. Η Τουριστική Αστυνομία έχει αποδυναμωθεί ενώ θα μπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο χώρος.

Όλα αυτά τα χρόνια που το κράτος μας αδιαφορούσε για τον Τουρισμό, τη χρυσοτόκο όρνιθα που μας έστειλε ο θεός, στις άλλες μεσογειακές χώρες (Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία) αναπτύσσεται και βελτιώνεται συνεχώς και με γρήγορους ρυθμούς η τουριστική βιομηχανία. Μεθοδικά και σταθερά εμπεδώνεται η τουριστική συνείδηση στους λαούς των χωρών αυτών που εκπαιδεύονται και καθοδηγούνται σωστά για να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής στάθμης, ώστε να προσελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες. Όσο καιρό εμείς είμαστε σε λήθαργο, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, στην Τουρκία, δημιουργείται το μεγαλύτερο κέντρο Τουρισμού της Ανατολικής Μεσογείου. Με μεθοδικότητα, με σωστή οργάνωση, με άψογη προσφορά υπηρεσιών σε όλους τους τομείς.

Έτσι, φθάσαμε σήμερα στο σημείο η χώρα μας να περιμένει να επιζήσει τουριστικά από τα υπολείμματα των χωρών αυτών και μάλιστα με τιμές κάτω του κόστους, με ειδικές προσφορές για κρατήσεις τελευταίας στιγμής (Special offers for Last Minute bookings) και με τις γνωστές συνέπειες, τόσο στην επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων, όσο και στην εισροή ξένων κεφαλαίων.

Πολλές φορές οι Κρητικοί με έχουν ακούσει να λέω πως ο Τουρισμός είναι μια γαλακτοφόρα αγελάδα που παίρνεις το γάλα ενώ της δίνεις χόρτο και τρώει.
Που σημαίνει ότι για να έχουμε Τουρισμό πρέπει να προσφέρουμε τις ανάλογες υπηρεσίες, διαφορετικά κάποτε θα στερέψει η πηγή παραγωγής τουριστικής πελατείας.

Σίγουρα η απόφαση του σημερινού Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, να επανιδρύσει το Υπουργείο Τουρισμό, βρίσκει τους πάντες σύμφωνους. Και η τοποθέτηση ως υπουργού Τουρισμού του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, γεννά την ελπίδα θα ξαναβρεί ο Τουρισμός μας τον παλαιό καλό δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Σήμερα ο κόσμος του Τουρισμού περιμένει πολλά, όπως:

  • Aμεση προσαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας στις σύγχρονες και τις μελλοντικές απαιτήσεις.
  • Ενίσχυση του Υπουργείου Τουρισμού με αποφασιστικές αρμοδιότητες σε όλους τους τομείς ώστε να καταστεί ευέλικτο και αποτελεσματικό.
  • Aμεση αστεροποίηση των ξενοδοχείων με παράλληλη κατάργηση των κατηγοριών.
  • Αποκέντρωση υπηρεσιών με επανατοποθέτηση του ΕΟΤ σε σωστές, δυναμικές και αντιγραφειοκρατικές βάσεις.
  • Προγράμματα πολυετούς και ορθού προγραμματισμού.
  • Aμεση σύνταξη χωροταξικών μελετών και εφαρμογή πολεοδομικών σχεδίων σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.
  • Συμπλήρωση των αναγκαίων υποδομών.
  • Αναβάθμιση όλων των τουριστικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η ανάκαμψη της τουριστικής μας βιομηχανίας, είναι ένα εθνικό θέμα και έτσι πρέπει να το δούμε όλοι. Πρέπει όμως να παλέψουμε σκληρά για να την πετύχουμε.

Θέλω να πιστεύω πως όλοι θα συνδράμουν στην κοινή προσπάθεια που απαιτείται για την ανάκαμψη της τουριστικής μας βιομηχανίας. Ακόμα και η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση, που είναι υπεύθυνη του τουριστικού μαρασμού της χώρας μας”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024