Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΝέα θεσμικά εργαλεία για την τόνωση της τουριστικής βιομηχανίας

Νέα θεσμικά εργαλεία για την τόνωση της τουριστικής βιομηχανίας

Νέα θεσμικά εργαλεία για την τόνωση της τουριστικής βιομηχανίας ενεργοποιεί η νέα ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού. Ειδικότερα, την σύσταση κώδικα δεοντολογίας και συμπεριφοράς, την θεσμοθέτηση του συνηγόρου του τουρίστα και…

Νέα θεσμικά εργαλεία για την τόνωση της τουριστικής βιομηχανίας ενεργοποιεί η νέα ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού<...>. Ειδικότερα, την σύσταση κώδικα δεοντολογίας και συμπεριφοράς, την θεσμοθέτηση του συνηγόρου του τουρίστα και την ίδρυση κέντρων πληροφοριών σε έξι γλώσσες σε όλη την Ελλάδα ανακοίνωσε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημερώνοντας χθες την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, σχετικά με τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και την μετά Ολυμπιακών Αγώνων περίοδο.

Ο κ. Αβραμόπουλος στην αρχική του ομιλία, επεσήμανε ότι επτά χρόνια μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έχει καταρτιστεί ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αξιοποίηση τους και δεν έχει γίνει σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τους Αγώνες.

Δεν συνδέθηκε – πρόσθεσε – σε καμία περίπτωση η Ολυμπιάδα με την διαφημιστική καμπάνια της χώρας και ότι αυτή η διαφημιστική ολιγωρία χρεώνεται με υψηλό μερίδιο ευθύνης για την τουριστική κακοδαιμονία των τελευταίων ετών. Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε μεταξύ άλλων ότι “στόχος της νέας τουριστικής πολιτικής και του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι η συμβολή του τουρισμού να ανέλθει στο 34% του ΑΕΠ”.

Επιδιώκουμε επίσης την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό με την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τις δημόσιες υπηρεσίες” συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ακόμα όπως είπε σύντομα θα υπάρξει πρόγραμμα για τους έλληνες τουρίστες με σύνθημα “ανακαλύψτε τη πατρίδα μας” για να αντιμετωπιστεί έτσι η μειωμένη τουριστική κίνηση που υπάρχει κυρίως στη περιφέρεια.

Έξι προτεραιότητες – δράσεις

Πρώτη προτεραιότητα τόνισε ο Υπουργός ήταν η συμπερίληψη του τουρισμού στο νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα προκειμένου να αποτελέσει μία από τις αναπτυξιακές Ευρωπαϊκές πολιτικές. Ο κ. Αβραμόπουλος παρουσίασε και τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής του Υπουργείου για τον Τουρισμό μεταξύ των οποίων είναι τα εξής:

  • Στην επόμενη δεκαετία στόχος της νέας τουριστικής πολιτικής και του νέου αναπτυξιακού νόμου η συμβολή του Τουρισμού να ανέλθει στο 34% του Α.Ε.Π.
  • Ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό με την απλοποίηση συναλλαγών των επιχειρήσεων με τις δημόσιες υπηρεσίες και ενίσχυση στρατηγικών συμμαχικών και ειδικών μορφών τουρισμού.
  • Μετονομασία της Ανωνύμου Εταιρίας “Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.” σε “Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Α.Ε.”, με σκοπό την Ορθολογική Εκμετάλλευση της Περιουσίας του ΕΟΤ για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον και προς όφελος του δημοσίου.
  • Αξιοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου και του ΚΠΣ ώστε να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στο τουριστικό κλάδο.
  • Ειδική έκτακτη διαφημιστική εκστρατεία με στόχο την διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με το ολυμπιακό προϊόν Διευκρίνιση της ποικιλίας του τουριστικού προϊόντος (Ελλάδα των τεσσάρων εποχών).
  • Aνοιγμα σε νέες δυναμικές αγορές (Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία κ.λ.π.

Επιπρόσθετα ο κ. Αβραμόπουλος κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας τα εξής: “Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία χώρα που διεξάγει ολυμπιακούς αγώνες να αντιμετωπίζει κρίση αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα που φάνηκε με το θέμα των τιμών των ξενοδοχείων” επεσήμανε ο υπουργός Τουρισμού επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.

“Επτά χρόνια μετά την ανάληψη των ολυμπιακών αγώνων τα στοιχεία είναι απογοητευτικά αφού δεν έχει καταρτιστεί ολοκληρωμένο στρατηγικό, επιχειρησιακό σχέδιο για την αξιοποίησή τους και δεν έχει γίνει σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τους αγώνες”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απάντηση Τσοχατζόπουλου

Στις αιχμές αυτές του κ Αβραμόπουλου αντέδρασε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Aκης Τσοχατζόπουλος. “Το 2002 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ ΕΟΤ και Αθήνα 2004 για μια κοινή προσπάθεια αναβάθμισης και προβολής του τουρισμού. Τότε τον κ. Αβραμόπουλο, που ήταν δήμαρχος Αθηναίων, επισκέφθηκε ο ΕΟΤ για μία συμφωνία όσον αφορά ένα νέο διαφημιστικό πρόγραμμα το οποίο και πραγματοποιήθηκε. Επίσης στο πρόγραμμα τουρισμού προβλέψαμε σειρά διαφημιστικών παρεμβάσεων για το 2003 και το 2004. Μάλιστα από το Μάιο αναλαμβάνει ο “Αθήνα 2004″ για να το προωθήσει ενόψει ολυμπιακών αγώνων. Επομένως είναι μια πραγματικότητα η συνεργασία μεταξύ ΕΟΤ και Αθήνα 2004 και οι εκτιμήσεις του υπουργού είναι υποκειμενικές”, επεσήμανε ο κ Τσοχατζόπουλος.

Στο σημείο αυτό ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης έδωσε έμφαση στις ανεξέλεγκτες τιμές -όπως είπε- των ξενοδοχείων, κυρίως στην Αττική, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων και επιτέθηκε στη κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: “Οι τιμές είναι τρομακτικά αυξημένες, έχουν ξεφύγει και φθάνουν στα 200%, 300% και 400% παρά το γεγονός, όπως εκτιμάται, ότι υπάρχει μειωμένη κάλυψη. Πρέπει να λάβετε μέτρα, να ελέγξετε την κατάσταση. Απαντήστε μας κατά πόσον έχετε υπογράψει τις νέες τιμές στα ξενοδοχεία με αυξήσεις 55% έως 60% και αν πραγματοποιούνται οι έλεγχοι που είναι απαραίτητοι να γίνονται αυτή την περίοδο. Η ΝΔ έχει ψύχωση και πιστεύει ότι η αγορά λειτουργεί μόνη της, ότι θα γίνει ανταγωνιστική και ότι δεν πρέπει να γίνονται έλεγχοι. Αυτό είναι μια ψευδαίσθηση. Επιτέλους χρησιμοποιείστε τους θεσμούς ελέγχου που δημιουργήσαμε”.

“Επί 10 χρόνια, που ήσασταν κυβέρνηση δεν διενεργήθηκε κανένας έλεγχος στις τιμές των ξενοδοχείων… Τίποτα δεν έγινε από αυτά που έπρεπε να γίνουν. Η Ελλάδα έχασε το τρένο τουρισμού και έφθασε να υποσκελίζεται ακόμα και από χώρες του ανατολικού μπλοκ που μέχρι χθες δεν είχαν ούτε υποδομές… Σήμερα το τοπίο επιβεβαιώνει την τουριστική ανυπαρξία παρά τις όποιες καλές προθέσεις μπορεί να υπήρξαν. Δεν υπήρξε πολιτική τουρισμού”, ήταν η απάντηση του κ Αβραμόπουλου.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024