Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟ αλιευτικός τουρισμός παραμένει ακόμη και σήμερα μία ανεξερεύνητη ευκαιρία για την Ελλάδα
Αλιευτικός τουρισμός

Ο αλιευτικός τουρισμός παραμένει ακόμη και σήμερα μία ανεξερεύνητη ευκαιρία για την Ελλάδα

Στόχος της ημερίδας ήταν, αφενός η ενημέρωση και κινητοποίηση των αλιέων αναφορικά με τα οφέλη που προσφέρει ο αλιευτικός τουρισμός, ως μέσο για την απόκτηση ενός συμπληρωματικού εισοδήματος και αφετέρου, η ανάδειξη της Ελλάδας ως διεθνή προορισμό για τον αλιευτικό τουρισμό.

Παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Τουρισμού, εκπροσώπων αλιευτικών φορέων από όλη τη χώρα και πλήθους συμμετεχόντων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Μαΐου 2022 στο Negroponte Resort στην Ερέτρια, η πρώτη ενημερωτική ημερίδα με θέμα “Ο Αλιευτικός Τουρισμός στην Ελλάδα”.

Ειδικότερα παρευρέθηκαν οι κ.κ.: Χριστιάνα Καλογήρου, γενική γραμματέας του Υπ.Α.Α.Τ, Φάνης Σπανός, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Ιωάννης Δημητρόπουλος, δήμαρχος Ερέτριας, Αθανάσιος Γερογιάκομος, αστυνομικός διευθυντής Εύβοιας, Κωνσταντίνος Φλουρής, κεντρικός λιμενάρχης Χαλκίδας, Ιωάννης Γεροντίτης, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου και Χαράλαμπος Μανιάτης, διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΝΕ.

Ως ομιλητές συμμετείχαν οι κ.κ.: εκπρόσωπος της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης ΕΠΑλΘ (Μονάδα Β1) Μαρία Μπερτάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αλιείας του Υπ.Α.Α.Τ. Μαρίνα Πέτρου, συντονίστρια Μονοταμειακού Προγράμματος ΤΑΠΤοΚ Καβάλας-Αναπτυξιακή Καβάλας ΑΕ – ΟΤΑ Ευαγγελία Λυμπεροπούλου, πρόεδρος FedHATTA, Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού Λύσανδρος Τσιλίδης, υπεύθυνος Αλιείας πεδίου της WWF Ελλάς Μιχάλης Μαργαρίτης.


Την ημερίδα συνδιοργάνωσε o υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου και η υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη.

Στόχος της ημερίδας ήταν, αφενός η ενημέρωση και κινητοποίηση των αλιέων αναφορικά με τα οφέλη που προσφέρει ο αλιευτικός τουρισμός, ως μέσο για την απόκτηση ενός συμπληρωματικού εισοδήματος και αφετέρου, η ανάδειξη της Ελλάδας ως διεθνή προορισμό για τον αλιευτικό τουρισμό, με σεβασμό πάντα στη βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύοντας την προώθηση της αλιείας με νέες και καινοτόμες
δραστηριότητες, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.

Ο κ. Κεδίκογλου, στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι “ο αλιευτικός τουρισμός έχει τη δυναμική να παρέχει επιπλέον ενασχόληση και συμπληρωματικό εισόδημα στον αλιέα. Κυρίως όμως, προδιαθέτει ευνοϊκά το ευρύ κοινό για τις αλιευτικές δραστηριότητες, συμβάλλει στην συνειδητοποίηση της περιβαλλοντικής αξίας των ευαίσθητων και προστατευόμενων οικοσυστημάτων, αναδεικνύοντας τις καλές υπηρεσίες που προσφέρουν οι αλιευτικές δραστηριότητες για τη διατήρηση και την προστασία τους”. Σημείωσε επίσης ότι “ανάμεσα σε πολλά που πρέπει να γίνουν, η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού είναι ένα επιβεβλημένο βήμα για να καταστήσουμε και πάλι την αλιεία μας βιώσιμη” και συμπλήρωσε ότι “ο αλιευτικός τουρισμός μπορεί και πρέπει να καταστεί ένα δυναμικό εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης , συνδυάζοντας με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφόρα ανάπτυξη – δυο από τους κορυφαίους πυλώνες της παράδοσης και οικονομίας μας: Την αλιεία με τον τουρισμό!”.

Η κα Ζαχαράκη, στην τοποθέτησή της τόνισε ότι “κρίνοντας τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την πανδημία και παρατηρώντας τις νέες τάσεις των ταξιδιωτών, διαπιστώνουμε ότι ο ταξιδιώτης αναζητά ολοένα και περισσότερο τις διαφορετικές, μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες που μπορεί πραγματικά να δώσει η χώρα μας και μάλιστα με ιδιαίτερη ποικιλία. Έχουμε ξεκινήσει από το 2021 που ανέλαβα υφυπουργός ειδικών μορφών τουρισμού, πρωτοβουλίες σε πάνω από 14 διαφορετικές ειδικές μορφές τουρισμού, μεταξύ αυτών και ο αλιευτικός τουρισμός και ήδη βλέπουμε αποτελέσματα σε αυτές ενώ σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερες”.

Η κα Ζαχαράκη εξήγησε ότι “ο αλιευτικός τουρισμός αποτελεί μία ειδική μορφή τουρισμού στην οποία, ιδιαιτέρως η Ελλάδα, μπορεί να αξιώνει ρόλο πρωταγωνιστή σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει, τόσο για το εθνικό μας τουριστικό προϊόν και την ποιότητά του όσο κυρίως για την οικονομική ευημερία της ελληνικής περιφέρειας, είναι τεράστια. Παρ’όλα αυτά, παραμένει ακόμη και σήμερα μία ανεξερεύνητη ευκαιρία για τη χώρα μας. Με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πολύτιμο συνεργάτη και παράγοντα καταλυτικής σημασίας, έχουμε εκκινήσει μία συνολική προσπάθεια για την επιτυχημένη σύνδεση της ελληνικής παραγωγής με τον τουρισμό, προσπάθεια η οποία αποτελεί στοίχημα για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του τουρισμού μας”.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, κατεγράφησαν εμπειρίες επαγγελματιών αλιέων που δραστηριοποιούνται ήδη στον τομέα του αλιευτικού τουρισμού. Τέλος, οι δυο υφυπουργοί και οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν αδειοδοτημένα αλιευτικά σκάφη που ασκούν αλιευτικό τουρισμό.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/10/2023
29/09/2023
28/09/2023
27/09/2023
26/09/2023
25/09/2023