Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟι Ελληνες πρώτοι σε πνιγμούς λουομένων στην Ευρώπη
Από την αρχή της τουριστικής περιόδου πνίγηκαν 171 άτομα

Οι Ελληνες πρώτοι σε πνιγμούς λουομένων στην Ευρώπη

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία από τις σχετικές καταγραφές του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, φέτος, από την αρχή της τουριστικής περιόδου, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία από τις σχετικές καταγραφές του ΥΕΝ, πνίγηκαν […]

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία από τις σχετικές καταγραφές του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, φέτος, από την αρχή της τουριστικής περιόδου, σύμφωνα με<...> ανεπίσημα στοιχεία από τις σχετικές καταγραφές του ΥΕΝ, πνίγηκαν 171 άτομα. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ηλικιωμένους και άντρες. Οι 134 ήταν Έλληνες, 30 αλλοδαποί, ενώ δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία 7 ατόμων. Οι 109 είναι άντρες και 60 γυναίκες, ενώ πάνω από τα μισά θύματα (70) είναι άνω των 60 ετών.

“Έχουμε τα πρωτεία στην Ευρώπη όσον αφορά πνιγμούς σε θάλασσα. Παρά το γεγονός ότι έχουμε τεράστια ακτογραμμή, φαίνεται ότι δεν ξέρουμε να κολυμπάμε ούτε έχουμε καλή σχέση με τη θάλασσα. Πολλές φορές υπερεκτιμάμε τον εαυτό μας ή κολυμπάμε φαγωμένοι”, σχολιάζει στην “Καθημερινή” ο κ. Σπύρος Μητριτσάκης, εκπαιδευτής στη σχολή ναυαγοσωστών Life Guard Hellas. Το περυσινό καλοκαίρι πνίγηκαν 314 άτομα, 342 το 2007, 284 το 2006 και 275 το 2005. Όπως σχολιάζουν ναυαγοσώστες, η παρουσία τους στις παραλίες, παρότι προβλέπεται από τον νόμο, δεν είναι κανόνας. Αντίθετα, καταγγέλλουν ότι οι δήμοι, που είναι επιφορτισμένοι με την πρόσληψη και την πληρωμή των ναυαγοσωστών, δεν το κάνουν ή προσπαθούν την τελευταία στιγμή να καλύψουν τις κενές θέσεις.

“Οι σχετικοί έλεγχοι από το Λιμενικό είναι πολλές φορές πλημμελείς, αλλά δεν έχουν και ιδιαίτερο νόημα, αφού το ίδιο το νομικό πλαίσιο είναι πολύ χαλαρό. Προβλέπονται πρόστιμα τα οποία είναι μικρότερα από τα χρήματα που θα πλήρωναν οι δήμοι για την επάνδρωση των ναυαγοσωστικών πύργων. Οπότε οι περισσότεροι δήμοι δεν νοιάζονται για το αν θα πάρουν κάποιο πρόβλημα”, λέει ο κ. Μητριτσάκης. “Φυσικά, δεν υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται κάθε χρόνο, αλλά και την τεράστια ζημιά που έχει η προβολή αυτών των περιστατικών στο εξωτερικό. Εχει αποδειχθεί ότι σε παραλίες όπου τοποθετήθηκε ναυαγοσώστης, οι πνιγμοί μειώθηκαν τουλάχιστον στο ήμισυ. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις με 10-12 πνιγμούς ετησίως, που μηδενίστηκαν μετά την τοποθέτηση εκπαιδευμένων ναυαγοσωστών”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024