Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΟι Μεσογειακοί Αγώνες θα εξασφαλίσουν αναβάθμιση υποδομών και έντονη προβολή της Μαγνησίας
Πρόταση της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας στη Νομαρχία Μαγνησίας

Οι Μεσογειακοί Αγώνες θα εξασφαλίσουν αναβάθμιση υποδομών και έντονη προβολή της Μαγνησίας

Ανοιχτή επιστολή απέστειλε η Ενωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας προς το νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολο Παπατόλια, με αντικείμενο τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων στο νομό και τη δημιουργία “Μεσογειακών – Τουριστικών […]

Ανοιχτή επιστολή απέστειλε η Ενωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας προς το νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολο Παπατόλια, με αντικείμενο τη διεξαγωγή των<…> Μεσογειακών Αγώνων στο νομό και τη δημιουργία “Μεσογειακών – Τουριστικών Χωριών”. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, τη γενική γραμματέα Θεσσαλίας κα Πόπη Γερακούδη, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, σε βουλευτές Μαγνησίας, τον πρόεδρο ΔΕΜΑ κ. Amar Addadi, τον πρόεδρο OEMA κ. Γιώργο Κολέτσο, τους δημάρχους Βόλου και Νέας Ιωνίας, τον πρόεδρο του ΞΕΕ κ. Γιώργο Τσακίρη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Ηλία Τσαμπαρδούκα.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της επιστολής της Ένωσης:

“Κύριε Νομάρχη,

Κατόπιν χθεσινής δήλωσης σας, όπως δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλο της εφημερίδας `Ταχυδρόμος`, αναφέρετε την ετοιμότητα της νομαρχιακής αρχής να καταθέσετε την ερχόμενη εβδομάδα, μαζί με το Δήμο Βόλου και άλλους φορείς, συγκροτημένη εναλλακτική λύση για το Μεσογειακό Χωριό. Όπως αναφέρετε, η πρότασή σας θα αποτελεί προϊόν θεσμικής συνεργασίας, μελέτης σε βάθος και διερεύνησης όλων των παραμέτρων.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας λυπάται ειλικρινά που παρόλο που η πρόταση της τον Αύγουστο του 2010 ήταν στην κατεύθυνση της εναλλακτικής λύσης, η οποία μάλιστα πήρε μεγάλη δημοσιότητα, κανένας φορέας, και συγκεκριμένα ο φυσικός φορέας, δηλαδή η ΔΕΜΑ, δε ζήτησε να εξειδικεύσουμε την πρότασή μας και να δούμε το πόσο εφικτή είναι. Η πρόταση αυτή πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορεί να εφαρμοστεί αφού το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και το αντίστοιχο της Λάρισας, ξεπερνάνε τις απαιτούμενες κλίνες.

Το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας `Ταχυδρόμος` `δείχνει` ότι μια τέτοια εναλλακτική λύση είναι τα κρουαζιερόπλοια, τα οποία όμως δεν πρόκειται να ρίξουν άγκυρα στο λιμάνι του Βόλου, εάν δεν εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των λιμενικών εγκαταστάσεων, κάτι για το οποίο γνωρίζουμε ότι θέλει δουλειά και πρόσθετα έργα, όπως αναφέρετε κι εσείς στην εφημερίδα `Ταχυδρόμος`.

Επειδή η τουριστική `οικογένεια` της Μαγνησίας στηρίζει πέρα από τα ίδια κεφάλαια των μελών της μια σειρά άλλων επιχειρήσεων, δράσεων και όχι μόνο, είναι δηλαδή ο τουρισμός μια υπόθεση όλων, επειδή είμαστε ένας κλάδος που βιώνει έντονα τη σημερινή κρίση και συμμετέχει στο να την ξεπεράσουμε μειώνοντας αισθητά τους τζίρους μας και συμμετέχοντας στην όσο ποτέ άλλοτε αναγκαιότητα για ύπαρξη κύκλου εργασίας στην αγορά, θεωρούσαμε όταν κάναμε την πρόταση και θεωρούμε και σήμερα ότι η διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων στην περιοχή μας θα εξασφάλιζε αναβάθμιση υποδομών και έντονη προβολή της περιοχής μας από το γεγονός των Μεσογειακών Αγώνων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, και αναγκαζόμαστε να επανακαταθέσουμε την πρόταση μας δημόσια σήμερα, προκειμένου να αναλάβουν όλοι οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους. Μια πρόταση που σημειωτέον, την είχαμε ήδη υποβάλει στην ΟΕΜΑ στις 12 Αυγούστου 2010, η οποία αδιαφόρησε ως προς τη συμμετοχή μας ως φορέας για να επεξεργαστεί τη δυνατότητα ως εναλλακτική λύση.

Ως άνθρωποι του `επιχειρείν`, αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα με επιχειρηματικούς κανόνες και μη θέλοντας να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, το τελευταίο 5μηνο έχουμε αντιληφθεί τα προβλήματα που θα προκύψουν και πλέον είναι γνωστά σήμερα. Βιάστηκαν ορισμένοι να ασκήσουν κριτική προς την Ένωση τον Αύγουστο ότι η λύση είναι ανέφικτη. Σήμερα προκύπτει ότι η λύση προφανώς είναι εφικτή και παράκληση, σε καμία περίπτωση μην συμμετέχετε χωρίς προβληματισμό και επεξεργασία στο «φούσκωμα της τσέπης» των εφοπλιστών εις βάρος της τοπικής οικονομίας. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι απαράδεκτο και προκλητικό για την τοπική οικονομία και συγχρόνως κοινωνία να μην εξαντληθούν τα οποιαδήποτε σενάρια προσαρμογής των εναλλακτικών λύσεων από το τοπικό `επιχειρείν`.

Η εναλλακτική λύση για τη Μαγνησία και συγκεκριμένα για το Βόλο – Λάρισα, είναι ότι σε ακτίνα μόλις λίγων μέτρων έως χιλιομέτρων υπάρχουν φυσικές δομές και ξενοδοχειακές υποδομές οι οποίες εφόσον προσεγγίζονται με τη διαφορετικότητα που τους αξίζει (αρχιτεκτονικές κατασκευές, οικιστικές αναπτύξεις τουριστικών χωριών, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες κ.λπ.), θα μπορούσαμε να είχαμε την πρόταση που θα εξασφάλιζε διαμονή υψηλού επιπέδου, διατροφή με όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και τήρηση των κανόνων ασφαλείας-security των αθλητών.

Σε μια τέτοια οικονομική κρίση που διανύουν όλες οι μεσογειακές χώρες θα ήταν πιο εύκολα κατανοητό στους αποφασίζοντες να επιλέξουν τη διαφορετικότητα ούτως ώστε η διοργανώτρια πόλη και κατΆ επέκταση το κράτος, να εξοικονομήσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εκσυγχρονίζοντας και μετατρέποντας τις υπάρχουσες υποδομές με στόχο την υλοποίηση της αναγκαιότητας που προκύπτει από την κατασκευή των Μεσογειακών Χωριών. Η οικονομική κρίση δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα, πλήττει σχεδόν το σύνολο των μεσογειακών χωρών.

Ως Ενώσεις Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας και Ξενοδόχων Ν. Λάρισας έχουμε λάβει υπόψη μας το πρόβλημα με την κατασκευή των Μεσογειακών Χωριών, λόγω του προβλήματος που υπάρχει με τη χρηματοδότηση του ΟΕΚ. Έχουμε την πεποίθηση ότι η ιδιαιτερότητα τόσο του Βόλου, αλλά και της Λάρισας, μας δίνουν το δικαίωμα να τολμήσουμε αυτήν την πρωτοποριακή πρόταση, η οποία να τεθεί υπόψη των εμπλεκομένων στην επιτροπή και όχι μόνο, δηλαδή των αρμοδίων υπουργείων, νομαρχίας – νέας περιφερειακής διοίκησης και των άλλων φορέων, αφού η περιοχή τόσο της Λάρισας όσο και του Βόλου ιδιαίτερα αποτελεί από μόνη της συγκέντρωση μικρών καταλυμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν «Μεσογειακά – Τουριστικά Χωριά». Θα πρέπει επιτέλους κάποτε να τολμήσουμε όλοι μαζί για τη διαφορετικότητα στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια.

Η επιτυχημένη υλοποίηση της διοργάνωσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ενόργανης Γυμναστικής στο Βόλο το 2006, αποτέλεσε πρόκληση για τους ξενοδόχους, αλλά και για τον τουριστικό κλάδο του νομού, που κέρδισε το στοίχημα της άρτιας διαμονής και σίτισης αλλά και την εξασφάλιση μελλοντικών αντίστοιχων διοργανώσεων στο Βόλο.

Παρακαλείστε όπως λάβετε σοβαρά υπόψη, τόσο εσείς όσο και οι παραλήπτες της παρούσης επιστολής και όπως μας ενημερώσετε για τυχόν ενδιαφέρον της πρότασής μας, προκειμένου να γίνει μια συνάντηση και διεξοδικότερη συζήτηση επί του θέματος”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024