Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟι ξεναγοί ζητούν στήριξη από την Πολιτεία και για τους πρώτους μήνες του 2021
Ξεναγήσεις

Οι ξεναγοί ζητούν στήριξη από την Πολιτεία και για τους πρώτους μήνες του 2021

Παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2020, περαιτέρω παράταση για Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο του 2021 και αναδρομική αποζημίωση για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2020, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών.

Οι ξεναγοί της Ελλάδας έλαβαν πρόσφατα την αποζημίωση ειδικού σκοπού μόνο για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Την άνοιξη είχαν λάβει επίσης 800 ευρώ, για τον μισό Μάρτιο και τον Απρίλιο. Οι συγκυρίες όμως είναι τέτοιες, που μέσω της Ομοσπονδίας τους, ζητούν την άμεση παράταση της επιδότησης αυτής, για τους επόμενους χειμερινούς μήνες και μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών εξηγεί τις αιτίες:

Το επάγγελμα του ξεναγού μπήκε σε αναστολή το 2020, για τους εξής λόγους:

  • Καθολικός αποκλεισμός από περιηγητικές δραστηριότητες εξ αιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας από Μάρτιο έως και όλο τον Ιούνιο, αλλά και από τις αρχές Νοεμβρίου έως τώρα.
  • Κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο, και μετά, λόγω αριθμητικού περιορισμού ατόμων, εξαιτίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ήταν πρακτικά αδύνατη η εργασία με γκρουπ. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία παραμένουν κλειστά από το Νοέμβριο.
  • Κλειστά τα σχολεία που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από Μάρτιο μέχρι την λήξη της σχολικής χρονιάς.
  • Αποκλεισμός εξόδου από άλλες χώρες, ή/και αποκλεισμός εισόδου στη χώρα μας πολιτών από χώρες που είναι “τροφοδότες ξεναγήσεων’, π.χ. της αμερικανικής ηπείρου, των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κ.ά. Δηλαδή εκείνων που συνειδητά διανύουν χιλιόμετρα για να θαυμάσουν  την Ελλάδα.
  • Τα παραπάνω επετράπησαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, η κυκλοφορία όμως των εν δυνάμει ξεναγούμενων ήταν ελάχιστη. Λόγοι: φόβος συγχρωτισμού, ασυμβατότητα μεταξύ υγειονομικών πρωτοκόλλων μεταξύ αριθμού επιβαινόντων σε λεωφορεία και αριθμού ξεναγούμενων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, κλείσιμο μέρους των αρχαιολογικών χώρων, δραματική μείωση γενικότερου τουριστικού ρεύματος, συμπεριλαμβανομένων και των κρουαζιερόπλοιων, οι επιβάτες των οποίων δε συμβάλλουν μεν στην οικονομία της διαμονής, αλλά τα μέγιστα σε αυτήν της περιήγησης. Το αποτέλεσμα ήταν να μην εργαστούν πολλοί ξεναγοί. Δεδομένης δε τη φύσης της ημερομίσθιας, εξαρτημένης εργασίας, η ανυπαρξία εργασίας ούτε αμείβεται, ούτε καταγράφεται, ούτε γίνεται αντιληπτή από την Πολιτεία. Πολύ περισσότερο μάλιστα η αδυναμία εργασίας του ξεναγού, λόγω π.χ. ατόμων ευπαθών ομάδων στην οικογένειά τους.
  • Είναι σε όλους γνωστό ότι ο τουρισμός αναμενόταν να είναι ανθηρότατος το 2020 και όλοι είχαν επενδύσει σε αυτό. (Ακόμα και το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη είχαν προγραμματιστεί εκδρομές τουριστών από την Ευρώπη που αποσκοπούσαν σε περιηγήσεις στην Ελλάδα και όχι σε θάλασσα – ξεκούραση). Αποτέλεσμα: πολλοί ξεναγοί να βρίσκονται εκτεθειμένοι με χρέη, δάνεια, φορολογικές υποχρεώσεις κ.λπ.
  • Οι ξεναγοί της Ελλάδος το έτος 2020 πραγματοποίησαν από καθόλου έως ελαχιστότατες ξεναγήσεις.

“Το έτος 2020 λοιπόν, οι ξεναγοί αποζημιώθηκαν από την Πολιτεία, μια φορά την άνοιξη, αλλά χωρίς ένσημα, και πρόσφατα με την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη η οποία επιτρέπει στον ξεναγό να έχει την απαραίτητη ασφαλιστική ικανότητα για το έτος 2021 δηλαδή. Ευτυχώς και ευχαριστούμε την Πολιτεία που κατανόησε τόσο την χρηματική ένδεια, όσο και την ανάγκη προϋποθέσεων υγειονομικής περίθαλψης των ξεναγών”, αναφέρει η Ομοσπονδία. “Ζητάμε να παραταθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον υπόλοιπο χειμώνα, διότι:

  • Τα 800+534+534 ευρώ το χρόνο δεν πλησιάζουν ούτε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ενός χρόνου, μονοπρόσωπου νοικοκυριού! Γι αυτό σας ζητούμε και αναδρομική οικονομική στήριξη.
  • Οι δύο μήνες επιπλέον αποζημίωσης το 2020, Νοέμβριος και Δεκέμβριος, θα μας δώσουν τα λίγα παραπάνω πολύτιμα ένσημα, που αποτελούν τη μοναδική προϋπόθεση επιδότησης ανεργίας για δύο μήνες (τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2022), ή για όποιους άλλους λόγους (επιδότησης, κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος) κ.λπ.

Ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με την συνέχιση της πανδημίας: θα επαναληφθεί η εικόνα του 2020; Κι αν βελτιωθεί, σε τι ποσοστό; Θα είναι ικανό να καλύψει τις φετινές απώλειες; Για αυτό σας ζητάμε συνέχιση στήριξης και για τους πρώτους μήνες του 2021. Ίσως γνωρίζετε ότι, η ξενάγηση είναι πολύπλευρη και απαιτητική εργασία. Είναι όμως και μεράκι, τέχνη, δημιουργία. Και επειδή την αγαπάμε, συνεχίζουμε και μεταδίδουμε αυτό που λέγεται Ελλάδα, σε όποιον έρχεται να μας τιμήσει με την παρουσία του”.

Εν κατακλείδι, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών ζητά:
1. Την παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2020, όπως την αποζημίωση ειδικού σκοπού που έχει ήδη καταβληθεί στους ξεναγούς για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.
2. Την περαιτέρω παράταση Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο του 2021 (ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον 100 ένσημα το 2021)
3. Αναδρομική αποζημίωση για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2020, ώστε να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα διαβίωσης.

“Ζητάμε, δηλαδή από την Πολιτεία, να συνδράμει με τα παραπάνω τον κλάδο μας, ώστε οι ξεναγοί να συνεχίσουμε το έργο μας και να συμβάλουμε και εμείς στην επαναφορά του ελληνικού τουρισμού και της εεθνικής οικονομίας”.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/06/2023
01/06/2023
31/05/2023
30/05/2023
29/05/2023
26/05/2023