Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΟλοκληρώθηκε το 2ο Φεστιβάλ Γιώτινγκ – Γιορτή Θαλάσσιου Τουρισμού
Θαλάσσιος τουρισμός

Ολοκληρώθηκε το 2ο Φεστιβάλ Γιώτινγκ – Γιορτή Θαλάσσιου Τουρισμού

Περισσότερα από 100 σκάφη όλων των τύπων – ιστιοπλοϊκά, καταμαράν, μηχανοκίνητα – μικρά και μεγάλα, ήταν ελλιμενισμένα και επισκέψιμα στη διάθεση όλων, με ελεύθερη πρόσβαση.

Οι 4ήμερες εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ Γιώτινγκ – Γιορτή Θαλάσσιου Τουρισμού από 11-14 Απριλίου, στη Μαρίνα Αλίμου όπου λειτουργούν πάνω από 100 περίπτερα και περισσότερα από 150 σκάφη όλων των ειδών και μεγεθών, ολοκληρώθηκαν με εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής και της πολιτειακής ηγεσίας, των επαγγελματικών φορέων, επιχειρήσεων του θαλάσσιου τουρισμού καθώς και πλήθος κοινού, όλων των ηλικιών

Το 2ο Φεστιβάλ Γιώτινγκ – Γιορτή Θαλάσσιου Τουρισμού οργανώνεται από τη Mact Media Group εκ μέρους του ΣΙΤΕΣΑΠ (Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος), με κύριο σκοπό να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους του λεκανοπεδίου (αλλά και σε ξένους επισκέπτες και επαγγελματίες) να γνωρίσουν από κοντά την μοναδικότητα της απόλαυσης των ελληνικών θαλασσών μέσα από ένα –κυρίως– μικρότερο ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο σκάφος, που μπορούν είτε οι ίδιοι να κυβερνήσουν (με κατάλληλες γνώσεις και εκπαίδευση) είτε να χαρούν με την βοήθεια και υποστήριξη από επαγγελματίες.

Περισσότερα από 100 σκάφη όλων των τύπων – ιστιοπλοϊκά, καταμαράν, μηχανοκίνητα – μικρά και μεγάλα, ήταν ελλιμενισμένα και επισκέψιμα στη διάθεση όλων, με ελεύθερη πρόσβαση. Επίσης, στο χώρο της μαρίνας λειτουργούσαν περισσότερα από 100 περίπτερα εκθετών, και επιχειρήσεων ιδιοκτησίας, ναύλωσης και συντήρησης σκαφών, και παροχής διαφόρων υπηρεσιών και εμπορίας προϊόντων χρήσιμων στις δραστηριότητες, αλλά δεν έλειπαν και περίπτερα συναφών θαλάσσιων δραστηριοτήτων, όπως κατάδυσης, windsurf και kitesurf, SUP, και άλλων θαλάσσιων αθλημάτων, και εξοπλισμού.

Κυρίως το θετικό αποτέλεσμα ήταν ότι έγιναν ευρέως γνωστές στο κοινό των επισκεπτών οι διάφορες πτυχές της δραστηριότητας του γιώτινγκ, ενημερώθηκαν πώς μπορούν και οι ίδιοι να απολαύσουν την χαρά στην θάλασσα ναυλώνοντας ένα σκάφος, με την υποστήριξη επαγγελματιών κυβερνητών, ακόμα και εάν δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και πως μπορούν χωρίς συγκεκριμένους περιορισμούς να καθορίσουν ένα δικό τους δρομολόγιο στις απαράμιλλες νησιωτικές και παράκτιες ομορφιές της Ελλάδας, με μια μορφή διακοπών που προσομοιάζει οικονομικά σε ένα καλό κατάλυμα.

Στην τελετή έναρξης των εγκαινίων τον αγιασμό τέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Γλίβας Πρωτοσύγκελλος ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Σμύρνης, και τίμησαν με την παρουσία τους η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, βουλευτές, εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων, επαγγελματίες και κοινό.

Παρούσα ήταν ακόμη η μπάντα του Λιμενικού Σώματος, αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο κ. Σταμάτη Ράπτη, που πλαισίωσαν τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτη Κουβέλη, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο αναπλ. υπουργός κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, οι γενικοί γραμματείς κ.κ. Διονύσης Τεμπονέρας και Χρήστος Λαμπρίδης, καθώς και η γενική γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού κα Γεωργία Καραστάθη, ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης και ο γενικός γραμματέας ΕΟΤ κ. Κωνσταντίνος Τσέγκας, καθώς και άλλοι επίσημοι, όπως ο πρέσβης του Κατάρ και ο πρέσβης της Ισπανίας, ο δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης και μέλη του ΔΣ, ο δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, πρόεδροι και μέλη των ΔΣ επιμελητηρίων, οργανισμών και φορέων, καθηγητές Πανεπιστημίων και άλλοι επίσημοι.

Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Κουβέλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο τεράστιο ενδιαφέρον για τον θαλάσσιο τουρισμό και το γιώτινγκ και συνεχάρη τους διοργανωτές για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ. Επίσης, αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες δράσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας για τη διευθέτηση και υποστήριξη θεμάτων του κλάδου, και επεσήμανε τις επιτυχίες στην πάταξη παράνομων ναυλώσεων.

Στην χαιρετιστήρια ομιλίας της η πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ κα Ελένη Βρυώνη, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους,   αναφέρθηκε στην επιλογή και σημαντικότητα για τον κλάδο της Μαρίνας Αλίμου, που αποτελεί, εδώ και αρκετά χρόνια την κύρια βάση και χώρο ελλιμενισμού περισσότερων των χιλίων 1.000 σκαφών επαγγελματικώς δραστηριοποιούμενων και είναι το κομβικό σημείο εκκίνησης και ολοκλήρωσης των περισσότερων ναυλώσεων, με ανάγκη να διατηρήσει τον επαγγελματικό της χαρακτήρα. Επίσης, επισήμανε ιδιαίτερα ότι σκοπός του φεστιβάλ είναι να γνωρίσουν οι Έλληνες και να επιλέξουν και αυτήν την μορφή διακοπών.

Καλωσορίζοντας τους επισήμους και επαγγελματίες ο κ. Γιώργος Καραχρήστος, γενικός διευθυντής της Mact Media Group, επεσήμανε ότι το φεστιβάλ γιώτινγκ είναι μια γιορτή που πρέπει να καθιερωθεί και να αποκτήσει παγκόσμια διάσταση και φήμη. Είπε ακόμη ότι κάθε χρονιά θα είναι ακόμη καλύτερη, με σημαντικά συνέδρια, συναντήσεις επαγγελματιών και εκδηλώσεις.

O προέδρος του ΕΟΤ στο χαιρετισμό του επιβεβαίωσε τις ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές αυξημένης τουριστικής ζήτησης ως αποτέλεσμα και των προσπαθειών του Υπουργείου και του ΕΟΤ, και επικεντρώθηκε στην μεγάλη σημασία και τον σημαντικό ρόλο που έχει ο κλάδος του γιώτινγκ στην προσπάθεια αυτή.

Πριν την τελετή εγκαινίων πραγματοποιήθηκε η ειδική ημερίδα “Οι νομοθετικές εξελίξεις για το επαγγελματικό τουριστικό σκάφος και τον θαλάσσιο τουρισμό”, στην οποία συμμετείχαν η κα Καραστάθη και ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας, με επικεφαλής τη γενική διευθύντρια κα Έφη Λιανού και παρουσία των διευθυντικών στελεχών κ.κ. Σοφίας Γιαλούτση και Ελένης Κουφοσωτήρη.

Την Παρασκευή και το Σάββατο διοργανώθηκαν τα συνέδρια “Οι εξελίξεις στον θαλάσσιο τουρισμό και το γιώτινγκ διεθνώς και στην Ανατολική Μεσόγειο” και “Η ανάπτυξη και προβολή τουριστικών περιοχών και οι υποδομές για τον θαλάσσιο τουρισμό”, στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 20 ομιλητές.

Την Κυριακή 14 Απριλίου, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η προσέλευση ομάδας Ελλήνων και αλλοδαπών ναυλομεσιτών που συμμετέχουν στη διοργάνωση του Charter Meetup Greece 2019 της International Charter Expo – ICE, που έγινε στην Αθήνα τις μέρες αυτές και συμφωνήθηκε το 2020 να πραγματοποιηθεί στο χώρο της εκθεσης του 3ου Yachting Festival.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις από εκθέτες στα περίπτερα και τα σκάφη τους. Στη διάρκεια της μέρας πραγματοποιήθηκε και παρουσίαση των βιβλίων “Οδύσσεια – Το Κοσμικό Ταξίδι της Ψυχής” και “Από τον Οδυσσέα του Ομήρου στον Οδυσσέα Ελύτη” από τις Εκδόσεις Κάκτος. Πραγματοποιήθηκαν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από χορευτικά συγκροτήματα από το Πλωμάρι της Λέσβου και ποντιακών χορών από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Ένωσης Κρητών Κερατσινίου Δραπετσώνας “Το Αρκάδι”. Στη συνέχεια ακολούθησε μίνι συνέδριο από την εταιρεία Phoenix Register of Shipping SA, με θέμα “Σκάφη αναψυχής: Νομοθεσία, Επιθεωρήσεις και Τεχνικές Συμβουλές”.

Στο τέλος των εκδηλώσεων της τελευταίας ημέρας έγινε η επίσημη απονομή βραβείων της 4ης “Πλεύσης Αγάπης”. Στα πλαίσια της εκδήλωσης τιμήθηκαν με έπαθλα και επαίνους όλοι όσοι συνεισέφεραν στην προσπάθεια αυτή με χορηγίες και δωρεές. Στην απονομή παρευρέθηκε και η πρόεδρος της “Φλόγας”, κα Μαρία Τρυφωνίδη, παρουσιάζοντας το έργο του συλλόγου.

Η Τελετή Λήξης πραγματοποιήθηκε από 60μελές χορευτικό συγκρότημα από την Εύβοια, που πρόφερε ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Άλλα μουσικά συγκροτήματα που συμμετείχαν είναι ο Λαογραφικός Όμιλος Ψαχνών “ευ ζην”, ο Χορευτικός Σύλλογος Καθενών “τα Έρια” και ο Σύνδεσμος των εν Ευβοία Πελοποννησίων “Θεόδωρος Κολοκοτρώνης”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024