Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΟμοσπονδία 'ΚΥΚΛΟΣ': Άδικη η περικοπή σύνταξης σε συνταξιούχους, που παράλληλα είναι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων'
Τουριστικά καταλύματα

Ομοσπονδία 'ΚΥΚΛΟΣ': Άδικη η περικοπή σύνταξης σε συνταξιούχους, που παράλληλα είναι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων'

Σύμφωνα με το νόμο, από 1/3/2022, κάποιος συνταξιούχος που έχει δύο δωμάτια και τα νοικιάζει Ιούλιο και Αύγουστο με 40-50 ευρώ τη μέρα, θα χάσει το 30% της μηνιαίας σύνταξής του και τους 12 μήνες του έτους, αν συνεχίσει να έχει την εποχιακή επιχείρηση ενοικιαζομένων δωματίων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων “ΚΥΚΛΟΣ” πριν από δυόμιση μήνες, είχε αποστείλει επιστολή σε τέσσερις υπουργούς (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Τουρισμού), για το ζήτημα της περικοπής σύνταξης σε συνταξιούχους, που παράλληλα είναι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων με νόμιμη άδεια λειτουργίας.

“Ουδείς δυστυχώς ασχολήθηκε με το σημαντικό πρόβλημα χιλιάδων μικροσυνταξιούχων και ουδείς μας απάντησε”, λένε σήμερα. “Ο κ. Στέλιος Πολυκράτης -ισόβια επίτιμο και πολύ δραστήριο μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας ‘ΚΥΚΛΟΣ’- ασχολήθηκε με επιμονή με το θέμα, απευθύνθηκε σε όλους τους αρμόδιους και τελικά ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιος αντιλήφθηκε το μέγεθος της αδικίας, μελέτησε το πρόβλημα και κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή την οποία συνυπέγραψαν αρκετοί ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένουμε τις απαντήσεις των υπουργών στη Βουλή”.

Ακολουθεί η επιστολή της Ομοσπονδίας:
 
“Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σας ενημερώνουμε –αν δεν το γνωρίζετε- ότι πολλές μέσες (αλλά και φτωχές) ελληνικές οικογένειες που επί χρόνια διατηρούν ενοικιαζόμενα δωμάτια για ενίσχυση του συνήθως πενιχρού εισοδήματος τους που έχουν από σύνταξη, ΔΥΣΤΥΧΩΣ θα κλείσουν σε λίγες μέρες για πάντα τα λίγα αυτά δωμάτια, αφού κινδυνεύουν να χάσουν το 30% της σύνταξης τους, σύμφωνα με το Ν.4670/20, αρ.27 και το Ν.4690/20, αρ.78.

Σύμφωνα με το νόμο, από 1/3/2022, κάποιος συνταξιούχος που έχει δύο δωμάτια και τα νοικιάζει Ιούλιο και Αύγουστο με 40-50 ευρώ τη μέρα, θα χάσει το 30% της μηνιαίας σύνταξής του και τους 12 μήνες του έτους, αν συνεχίσει να έχει την εποχιακή επιχείρηση ενοικιαζομένων δωματίων!

Σας ακούγεται λογικό και δίκαιο αυτό; Οι συνταξιούχοι που είχαν την εποχιακή αυτή δραστηριότητα και οικονομική βοήθεια τα προηγούμενα χρόνια και από φέτος τη χάνουν … το βρίσκουν άδικο.

Παρακαλούμε δώστε αναβολή της εφαρμογής του νόμου, μέχρι τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες να βρουν μια διαδικασία που να διασφαλίζει ότι η μείωση στη σύνταξη του ιδιοκτήτη ενοικιαζομένων δωματίων, θα γίνεται μόνο κατά τους μήνες που λειτουργούν τα δωμάτια αυτά (μόνο τότε έχουν κάποια έσοδα) και να μην του περικόπτεται η σύνταξη και τους άλλους 10 μήνες!

Είμαστε στη διάθεση των αρμόδιων Υπουργείων και υπηρεσιών για διαβούλευση τρόπων επίλυσης του προβλήματος”.

Η Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Νίκος Συρμαλένιος και συνυπέγραψαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ

Αθήνα, 5 Μαΐου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
1. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
2. Τουρισμού

ΘΕΜΑ: “Άδικη περικοπή σύνταξης σε συνταξιούχους, που παράλληλα είναι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων με νόμιμη άδεια λειτουργίας”.

Αρκετοί συνταξιούχοι που παράλληλα είναι και ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων που έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας και διαχειρίζονται οι περισσότεροι μικρό αριθμό δωματίων, που δημιούργησαν με αγώνα ζωής, κινδυνεύουν να υποστούν μείωση της σύνταξής τους, εφόσον συνεχίσουν να διατηρούν αυτή την μικρή επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον δεν εντάσσονται σε ειδικές εξαιρέσεις.

Με βάση το Ν.4387/16 όσοι ήταν ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων πριν την δημοσίευση του νόμου (12/5/16) είχαν δικαίωμα να διατηρήσουν τη δραστηριότητα τους χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους. Αυτό είχε ορθώς προβλεφτεί διότι υπήρχε μία αρκετά μεγάλη κατηγορία συνταξιούχων, που για

διαφόρους λόγους, κυρίως οικογενειακούς-κληρονομικούς (όπως π.χ. έλλειψη απογόνων, τέκνα που ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, ανήλικα εγγόνια) δεν μπορούσαν να μεταβιβάσουν την μικρή οικογενειακή επιχείρηση προκειμένου να μην την κλείσουν και χαθεί το μικρό αλλά σημαντικό για αυτούς εισόδημα.

Όμως με το νόμο 4670/20 αυτή η διάταξη έπαψε να ισχύει με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται οριζόντια και στη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων η περικοπή της σύνταξής τους κατά 30%. Η μείωση της σύνταξης τους, εκτός από άδικη είναι και αντιπαραγωγική.

Στην διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΕΦΚΑ), με αριθμό 35/17-8-2020 αναφέρεται ότι η διακοπή της σύνταξης θα πρέπει να γίνεται τους μήνες, κατά τους οποίους προφανώς η επιχείρηση θα έχει εισπράξεις. Στην πράξη αυτό όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί, εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές έχουν εποχιακή λειτουργία και σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει τους μήνες που δεν υπάρχουν εισπράξεις από πελάτες-τουρίστες, η επιχείρηση φορολογικά να κλείνει και να ενεργοποιείται εκ νέου δύο ή και περισσότερες φορές των χρόνο. Αυτό είναι λογιστικά σχεδόν αδύνατον, αλλά και διοικητικά-οικονομικά προβληματικό, εφόσον τα έξοδα θα είναι δυσβάσταχτα ακόμα και σε περίπτωση που κάποιος προβεί σε διακοπή οικονομικής δραστηριότητας και επανέναρξη.

Να τονιστεί επίσης ότι στην περίπτωση, που ιδιώτης συνταξιούχος αναλάβει εργασία σε οποιαδήποτε εταιρεία, λαμβάνει έγγραφο για τους μήνες που εργάστηκε, το καταθέτει στο ταμείο του και για τους μήνες αυτούς περικόπτεται κατά 30% η σύνταξή του. Στην περίπτωση όμως των συνταξιούχων που διατηρούν ενοικιαζόμενα δωμάτια με νόμιμη άδεια λειτουργίας, δεν μπορεί να προσδιοριστεί διάρκεια λειτουργίας, οπότε για μια δίμηνη ή τρίμηνη εποχιακή λειτουργία περικόπτεται η σύνταξη για 12 μήνες!

Είναι απαραίτητο επομένως να δοθεί μια λύση σε αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων, εκτός αν υπάρχει στόχευση να οδηγηθούν όλοι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις π.χ τύπου airbnb, οπότε και δεν θα έχουν καμία συνέπεια. Η κατηγορία των μικρών αυτών καταλυμάτων υπηρετείται από συνειδητοποιημένους επαγγελματίες του τουρισμού και φιλοξενούν κυρίως επισκέπτες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Και, επίσης, οι περισσότεροι, πέραν του ότι τηρούν όλους τους κανόνες που απαιτεί η νομοθεσία, σε καμία περίπτωση δεν έχουν προβεί στην αφομοίωση της επιχείρησής τους από την βραχυχρόνια μίσθωση μέσω των διεθνών πλατφορμών. Δυστυχώς όμως και όπως διαφαίνεται μελλοντικά, στην περίπτωση που όλοι ενταχθούν σε αυτήν την παράλληλη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, πέραν των άλλων προβλημάτων, θα χαθούν επιπλέον και όλα τα στοιχεία εκείνα που  προσελκύουν τους τουρίστες, όπως η αυθεντική φιλοξενία, η προσωπική παρουσία, η καθημερινή φροντίδα και η συλλογική προσπάθεια που αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα μας στην διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να σταματήσει την άδικη αυτή μεταχείριση απέναντι στους συνταξιούχους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, που υφίστανται σημαντική απώλεια εισοδήματος λόγω της ολιγόμηνης εποχιακής τους δραστηριότητας;
2. Προτίθεται να λύσει το θέμα νομοθετικά ώστε να συμπεριληφθεί αυτή η ειδική κατηγορία συνταξιούχων στις εξαιρέσεις, όπως άλλωστε προέβλεπε και ο προηγούμενος νόμος;”

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/06/2023
01/06/2023
31/05/2023
30/05/2023
29/05/2023
26/05/2023