Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΟμοβροντία αντιδράσεων από ξενοδοχειακές ενώσεις για αύξηση του ΦΠΑ
Τουρισμός και οικονομία

Ομοβροντία αντιδράσεων από ξενοδοχειακές ενώσεις για αύξηση του ΦΠΑ

Οι ξενοδοχειακές ενώσεις καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει κάθε συζήτηση για επικείμενες αυξήσεις ΦΠΑ και, πολύ περισσότερο, να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας, ανησυχίας και ασάφειας. Πάντως, ο κ. Γ. Βαρουφάκης δεσμεύθηκε στην υπουργό Τουρισμού κα Έλ. Κουντουρά ότι 'για την τρέχουσα τουριστική σεζόν δε θα υπάρξει καμία αλλαγή στο ΦΠΑ'.

Η Ένωση ξενοδόχων Μαγνησίας αναφέρει ότι από οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση του ΦΠΑ είναι κάτι παραπάνω από καταστροφική, καθώς οι επιπτώσεις από μια τέτοια κίνηση θεωρούνται πλήγμα στρατηγικού χαρακτήρα αρχής γενομένης από την αμέσως επόμενη τουριστική περίοδο, καθώς ήδη μετά την δημοσιοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησης προς τους εταίρους για την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό από το φθινόπωρο, ήδη όλα τα συμβόλαια του 2016 με ξένους tour operators είναι στον αέρα. “Δεν είναι δυνατόν, παρά τη θέληση να βοηθήσουν την ανάταξη των δημοσιονομικών της χώρας, για άλλη μια φορά οι ξενοδόχοι να απορροφήσουν το ΦΠΑ. Τη μεγαλύτερη βλάβη θα υποστούν οι μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που είναι έρμαια των ξένων τουριστικών πρακτόρων”, τονίζουν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας.

“Ενώ το βασικό μέλημα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση των παράνομων καταλυμάτων και η βοήθεια των νόμιμων καταλυμάτων με κάθε δυνατό τρόπο, με την κατάργηση του σήματος νομιμότητας από την κυβέρνηση, αφαιρείται η δυνατότητα ελέγχου των παρανομούντων και ουσιαστικά με την λήψη μέτρων αύξησης ΦΠΑ θα ενισχυθεί η παράνομη ενοικίαση καταλυμάτων. Θα πετύχουμε δηλαδή ακριβώς το αντίθετο.

Ο συνδυασμός της συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου, με την μείωση αφίξεων, θα επιφέρει και άλλες συντριπτικά δυσάρεστες συνέπειες, τη μείωση της απασχόλησης. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά, με συνέπεια να αυξηθεί η ανεργία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γιάννη Ρέτσο, την τελευταία διετία τα στοιχεία δείχνουν πώς κάθε 1 εκατ. επιπλέον επισκέπτες στη χώρα μας έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης κατά 50.000 εργαζομένους. Αυτό αντικρούει αρμόδια κυβερνητική πηγή που αναφέρει πως “ποτέ δεν υπάρχει αναλογική μείωση της απασχόλησης σε ενδεχόμενη μείωση της τουριστικής κίνησης. Κι αυτό ,καθώς υπάρχει ένα μέγεθος απασχόλησης το οποίο δεν μπορεί να μειωθεί, γιατί χωρίς αυτό δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις”. Κι εμείς απαντάμε: Είστε εκτός πραγματικότητας και εκτός αγοράς. Οι τοποθετήσεις των συνδικαλιστικών μας φορέων γίνεται μετά από επίσημες έρευνες πιστοποιημένων επιχειρήσεων σε συνεργασία με όλους τους τομείς της οικονομίας, που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στον τουρισμό. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει κάθε συζήτηση για επικείμενες αυξήσεις ΦΠΑ και πολύ περισσότερο να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας, ανησυχίας και ασάφειας. Απαιτούμε το αυτονόητο. Να επιχειρήσουμε ναι μεν σε ένα δύσκολο περιβάλλον χωρίς όμως να δεχόμαστε εμπόδια”.

Από την Κρήτη, ο πρόεδρος κ. Νικόλαος Χαλκιαδάκης και το ΔΣ της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, καθώς και η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων δηλώνουν ότι συμπαραστέκεται μεν ενεργά στην προσπάθεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της χώρας, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, αλλά “η επαπειλούμενη επιβολή δυσβάσταχτα υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή, – σχεδόν τριπλασιασμός, θα είναι καίριο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος με αποτέλεσμα μείωση των αφίξεων και συρρίκνωση της τουριστικής μας περιόδου, αλλά και σημαντικότατη μείωση της απασχόλησης και απώλεια θέσεων εργασίας. Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφερθεί ότι αυτό το τεράστιο υφεσιακό μέτρο ενισχύει τη φοροδιαφυγή και καταρρακώνει την νομιμότητα”.

Και οι Κρήτες ξενοδόχοι καταλήγουν: “Παράλληλα, είναι ήδη γνωστό σε όλους μας ότι υπάρχει τεράστια απώλεια εσόδων από την παραοικονομία στον τουρισμό, όπως παράνομες εκμισθώσεις σπιτιών, βιλών κ.λπ., με ένα τζίρο περίπου 2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κ.λπ.) θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό που προσδοκά η κυβέρνηση να κλείσει από την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Η αλληλεγγύη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης είναι δεδομένη από το σύνολο των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό, αλλά και ο τουρισμός ‘επιβάλλεται να βαδίσει στο δρόμο της νομιμότητας’ και όχι της παρανομίας και της φοροδιαφυγής”.

Η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας επισημαίνει ότι “μια τουριστική χώρα που σέβεται τη βαριά βιομηχανία της πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική. Η ικανοποίηση της απαίτησης του οιουδήποτε για αύξηση του ΦΠΑ είναι η χαριστική βολή που θέτει το τοπικό και εθνικό μας προϊόν εκτός ανταγωνισμού. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Κέρκυρας, όπως και όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας, έβαλαν πλάτη στην εθνική προσπάθεια για να διατηρηθεί η χώρα μας όρθια. Συμβάλλαμε στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας.

Καλούμε τον πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση της χώρας να μην γκρεμίσει με τόση ευκολία, ό,τι χτίστηκε με πολύ μεγάλη δυσκολία. Να μην τσακίσει τις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της κερκυραϊκής και εθνικής οικονομίας. Με το τεράστιο αυτό υφεσιακό μέτρο θα καταστραφεί ο τελευταίος όρθιος πυλώνας της τοπικής και εθνικής οικονομίας  και οι επιχειρήσεις της Κέρκυρας θα οδηγηθούν σε αφανισμό και ανθελληνισμό”.

Η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής σημειώνει ότι αρκετά ξενοδοχεία της περιοχής άνοιξαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το τελευταίο δεκαήμερο του Μαϊου, χάνοντας σχεδόν ένα μήνα από μια πραγματικά δύσκολη σεζόν. “Και ενώ από τη μια πλευρά, φορείς και ιδιώτες συμπράττουν σε μια κοινή προσπάθεια θετικής προβολής για την περιοχή μέσω του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, καλούνται από την άλλη να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη αύξηση στον Φ.Π.Α., που αν γίνει αναμένεται άκρως καταστροφική για τις επιχειρήσεις, εφόσον πλήττει καίρια την ανταγωνιστικότητά τους. Στον αντίποδα, οι ευρωπαϊκές χώρες με σταθερό συντελεστή Φ.Π.Α (σήμερα) και σαφώς χαμηλότερο από αυτόν που προβλέπεται να ισχύσει στην Ελλάδα, ενισχύουν την τουριστική τους επιχειρηματικότητα διεκδικώντας μερίδιο κρατήσεων από την αγορά της Ελλάδας και της Χαλκιδικής”.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης δεσμεύθηκε στην υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, όπως άλλωστε έχει κάνει και στη Βουλή, ότι “για την τρέχουσα τουριστική σεζόν δε θα υπάρξει καμία αλλαγή στο ΦΠΑ. Όποια αλλαγή προκύψει στο τουριστικό πακέτο στο μέλλον θα σχεδιαστεί ώστε η Ελλάδα να παραμείνει τουριστικά ανταγωνιστική”. Το Υπουργείο Τουρισμού δήλωσε ότι “οποιαδήποτε παραφιλολογία αναπτύσσεται σχετικά με το ΦΠΑ, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, πλήττει ευθέως τον τουρισμό“.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024
08/04/2024