Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίOTOAA: Στόχος η ανάδειξη της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού πόλεως

OTOAA: Στόχος η ανάδειξη της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού πόλεως

Ο Οργανισμός Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τον Ε.Ο.Τ., προωθούν μια σειρά δράσεων για την καθιέρωση της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού πόλεως. Αυτή η μορφή τουρισμού αναπτύσσεται διαρκώς…

Ο Οργανισμός Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τον Ε.Ο.Τ., προωθούν<...>μια σειρά δράσεων για την καθιέρωση της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού πόλεως. Αυτή η μορφή τουρισμού αναπτύσσεται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο και σύμφωνα με σχετικές μελέτες αναμένεται να αναδειχθεί σε σημαντικό τομέα της τουριστικής βιομηχανίας. Η Αθήνα συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαρτίζουν ένα ολοκληρωμένο city break προορισμό και μπορεί να επιτύχει την ανάπτυξή της στην συγκεκριμένη αγορά μέσα από εξειδικευμένες ενέργειες προώθησης, έτσι ώστε να πετύχουμε από κοινού τους μακροπρόθεσμους στόχους του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι είναι η ενίσχυση της τουριστικής ροής και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του ο ΟΤΟΑΑ.

Η Αθήνα υποψήφια για την διοργάνωση της City Break Expo 2007

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάδειξη της Αθήνας σε city break προορισμό, ο Οργανισμός Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης υπέβαλε φάκελο υποψηφιότητας για τη διοργάνωση της εκθέσεως City Break Expo και του ετήσιου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Τουριστικών Οργανισμών Πόλεων (European Cities Tourism – ECT) στην Αθήνα, τον Ιούνιο του 2007. Η υποψηφιότητα της Αθήνας έτυχε θερμής υποστήριξης από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, και την υπουργό κα Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, καθώς και από το σύνολο των κλαδικών φορέων του Ελληνικού τουρισμού.

Στα πλαίσια της περαιτέρω ενίσχυσης της υποψηφιότητας της Αθήνας, η υπουργός κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κύριος Θόδωρος Μπεχράκης, απέστειλαν επίσημες επιστολές υποστήριξης. Ο Πρόεδρος του ΕΟΤ, κος Δημήτρης Λαμπαδάριος, συνόδευσε την αποστολή διεκδίκησης στο Ελσίνκι της Φινλανδίας όπου διεξήχθη η φετινή έκθεση και πραγματοποίησε σημαντικές επαφές με τους εκπροσώπους της διοικητικής αρχής του ECT και της διοργανώτριας εταιρίας Reed Travel Exhibitions, στους οποίους μετέφερε την επίσημη πρόθεση της ελληνικής πολιτείας για την στήριξη της διοργάνωσης σε όλα τα επίπεδα.

Σε συνέχεια της διαδικασίας αξιολόγησης και επιλογής της πόλης που θα φιλοξενήσει την επόμενη έκθεση, η διοργανώτρια εταιρεία και οι απεσταλμένοι του ECT θα πραγματοποιήσουν 3ήμερη επιθεώρηση των προτεινόμενων εκθεσιακών χώρων και ξενοδοχειακών υποδομών από τις 11 έως τις 13 Ιουλίου 2006.

Η παρουσία της Αθήνας στην φετινή έκθεση City Break Expo 2006 και στο Ετήσιο Συνέδριο European Cities Tourism, Ελσίνκι 12-17 Ιουνίου 06

Η City Break Expo αποτελεί την πρώτη εξειδικευμένη εκθεσιακή πρωτοβουλία στον τομέα των city breaks και καλύπτει ένα σημαντικό κενό που είχε δημιουργηθεί στην τουριστική αγορά. Σε συνδυασμό με το ετήσιο συνέδριο του ECT, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Η έκθεση διοργανώνεται από την διοικητική αρχή του εν λόγω οργανισμού (ECT) και την Reed Travel Exhibitions, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες διοργάνωσης τουριστικών εκθέσεων στον κόσμο. Το European Cities Tourism (ECT) απαρτίζεται από τουριστικούς οργανισμούς 150 πόλεων-μελών από 30 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και έχει ως βασικό στόχο την δικτύωση, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την συνεργασία για την προώθηση του αστικού τουρισμού.

Η δυναμική παρουσία του Οργανισμού Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών στην 1η City Break Expo 2006, που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι από τις 12 έως 14 Ιουνίου και η συμμετοχή του ως επίσημου μέλους, στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Τουριστικών Οργανισμών Πόλεων (European Cities Tourism – ECT) με τίτλο `Η Ευρώπη συναντά την Ασία` αποτελούν το σημείο εκκίνησης της νέας προσπάθειας για την ανάδειξη της Αθήνας σε δημοφιλή αστικό τουριστικό προορισμό.

Σημαντικές επαφές με παράγοντες της διεθνούς τουριστικής αγοράς

Στο πλαίσιο της παρουσίας της Αθήνας στην έκθεση, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους της διεθνούς τουριστικής αγοράς. Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού, προώθησαν με εμπεριστατωμένους φακέλους και παρουσιάσεις το νέο πρόσωπο της μεταολυμπιακής Αθήνας, με το αναβαθμισμένο αστικό περιβάλλον και το εμπλουτισμένο τουριστικό προϊόν καθώς και την δυνατότητα ανάδειξης της πόλης σε city break προορισμό.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες, αεροπορικές εταιρίες, διοργανωτές συνεδρίων και άλλους φορείς της τουριστικής αγοράς από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Έρευνα για την εικόνα της Αθήνας στους επισκέπτες της έκθεσης

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στους επισκέπτες – επαγγελματίες του τουρισμού της εκθέσεως για την εικόνα της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού προέκυψαν αξιόλογα στοιχεία που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την τοπική τουριστική αγορά. Συνοπτικά αναφέρονται τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά:

  1. 40% δεν έχουν επισκεφτεί την Αθήνα
  2. 85% όσων έχουν επισκεφτεί την Αθήνα, το πραγματοποίησαν πριν το 2004
  3. 56% την επισκέφθηκαν καλοκαίρι, ενώ 25% την άνοιξη
  4. 44% την επισκέφθηκαν για επιχειρηματικούς λόγους και 44% για αναψυχή
  5. μέσος όρος διαμονής: 4 ημέρες
  6. 100% θεωρούν ότι η Αθήνα διαθέτει ισχυρά μνημεία-σύμβολα
  7. 97% συμφωνεί ότι η Αθήνα είναι προορισμός πολιτιστικού τουρισμού
  8. 96% συμφωνεί ότι η Αθήνα είναι μοντέρνα πόλη με σύγχρονες υποδομές
  9. 41% έχουν συνεργαστεί με Έλληνες ταξιδιωτικούς πράκτορες (από αυτούς, 10 από τους 12 είχαν θετική εμπειρία και προτίθενται να συνεργαστούν ξανά)
  10. 56% θεωρούν ανταγωνιστικές τις τιμές των ξενοδοχείων, ενώ 10% τις θεωρεί αυξημένες
  11. 73% προτίθενται να προτείνουν την Αθήνα για city break, ενώ 37% για καλοκαιρινές διακοπές και 33% για ταξίδια κινήτρων

Σημειώνεται ότι το ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε σε 100 επαγγελματίες τουρισμού.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Οργανισμός Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών (ΟΤΟΑΑ) έχει συσταθεί από τον Δήμο Αθηναίων, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τον Σύνδεσμο των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος. Στόχος του ΟΤΟΑΑ είναι να λειτουργεί ως πλατφόρμα συνεργασίας όλων των παραγόντων της τουριστικής οικονομίας της Αθήνας και της Αττικής. Αποστολή του είναι να οδηγήσει στην ανάδειξη μιας νέας και σύγχρονης πρωτεύουσας ικανής να αποτελέσει δημοφιλή τουριστικό προορισμό σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024