Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠ. Γερουλάνος: Η δουλειά που κάνουμε εδώ έχει βάθος χρόνου
Απάντηση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού σε επίκαιρη επερώτηση για την τουριστική πολιτική

Π. Γερουλάνος: Η δουλειά που κάνουμε εδώ έχει βάθος χρόνου

Σε απάντησή σε επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα την τουριστική πολιτική, στη Βουλή, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος τόνισε ότι η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος, αλλά έχει και μια μοναδική ευκαιρία να καταγραφεί…

Σε απάντησή σε επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα την τουριστική πολιτική, στη Βουλή, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος<...> τόνισε ότι η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος, αλλά έχει και μια μοναδική ευκαιρία να καταγραφεί μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων στον παγκόσμιο χώρο του τουρισμού, αρκεί να αλλάξουμε νοοτροπία για να δουλέψουμε μαζί, κυρίως χαράσσοντας και μένοντας συνεπείς σε μία μακροχρόνια στρατηγική για τον τουρισμό.

“Τα τελευταία δέκα χρόνια στον κόσμο του τουρισμού αυτά που έγιναν ήταν εντυπωσιακά. Είδαμε να αναπτύσσονται χιονοδρομικά κέντρα και γκολφ μέσα στην έρημο, είδαμε τεχνολογικές εξελίξεις που σου επιτρέπουν να περιηγηθείς σε ένα μουσείο, χωρίς να βγεις από το σπίτι σου και είδαμε πολίτες από φτωχές και κλειστές κοινωνίες να συμμετέχουν ενεργά στην παγκόσμια αγορά. Κανείς δε θα περίμενε πριν από δέκα χρόνια ότι σήμερα θα ονομάζαμε την Κίνα και τις Ινδίες ως `αγορές του μέλλοντος`”, σημείωσε. “Αν, όμως, τα προηγούμενα δέκα χρόνια ήταν εντυπωσιακά, τα επόμενα θα είναι συναρπαστικά. Τίποτα δε θα παραμείνει ίδιο. Νέοι και τεράστιοι πληθυσμοί θα ενταχθούν δυναμικά στην αγορά, παλιοί ταξιδιώτες θα αναζητούν συνέχεια νέα προϊόντα, ο παγκόσμιος τζίρος των διεθνών αγορών θα πολλαπλασιαστεί και θα δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας γύρω από το χώρο του τουρισμού, σε υπηρεσίες που δεν έχουμε ακόμα καν φανταστεί. Όπως και τα προηγούμενα δέκα χρόνια τα πράγματα άλλαξαν σημαντικά, έτσι και τα επόμενα δέκα χρόνια θα αλλάξουν καθοριστικά την οικονομία του τουρισμού. Το πρώτο ερώτημα το οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε είναι εάν μπορεί η Ελλάδα να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις και εάν ναι, πώς.

Η απάντηση σΆαυτό το ερώτημα είναι ότι όχι μόνο μπορεί η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος, αλλά έχει και μια μοναδική ευκαιρία να καταγραφεί μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων στον παγκόσμιο χώρο του τουρισμού, αρκεί να αλλάξουμε νοοτροπία για να δουλέψουμε μαζί, κυρίως χαράσσοντας και μένοντας συνεπείς σε μία μακροχρόνια στρατηγική για τον τουρισμό”.

Ο υπουργός καυτηρίασε το γεγονός ότι, “ως κόμμα που απαξιώσατε το όραμα των Ολυμπιακών Αγώνων και χάσατε τη μεγάλη ευκαιρία που σας δόθηκε, ως κόμμα που καταχρεώσατε τον τουρισμό και δεν έχετε απολύτως τίποτα να δείξετε για τα χρήματα τα οποία ξοδέψατε, ως κόμμα που δεν κάνατε το παραμικρό για να αναβαθμίσετε τις υποδομές στο χώρο του τουρισμού –για όσους καίγονται για το μετά να σας θυμίσω ότι προκηρύξατε ένα μόνο έργο σε πέντε χρόνια!- και ως κόμμα που αψηφήσατε τα σημάδια των καιρών και δεν πήρατε τα μέτρα που χρειαζόντουσαν για να θωρακίσετε τον ελληνικό τουρισμό, δεν μου κάνει καμία απολύτως εντύπωση ότι δεν έχετε καμία δυνατότητα να καταλάβετε αυτά τα οποία γίνονται αυτή τη στιγμή. Δεν αρκεί να εκφράζετε αγωνία”.

Και συνέχισε: “Τα επόμενα δέκα χρόνια, εάν η Ελλάδα θέλει να παίξει ρόλο, χρειάζεται στόχους, σχέδια και πάνω απΆόλα μεθοδικότητα. Ούτε τις δύσκολες, ούτε τις εύκολες χρονιές πρέπει να παρεκκλίνουμε από τους στόχους που θα βάλουμε. Εσείς έχετε εκφράσει πολλές φορές –και το λέω για να δείξω ότι υπάρχει κάποια συνέχεια, τουλάχιστον στους βασικούς στόχους- ότι θέλουμε επισκέψεις στην Ελλάδα όλο το χρόνο, απΆόλον τον κόσμο και σε όλη τη χώρα. Αυτό το θέλουμε, διότι μόνο έτσι μπορούμε να αναπτύξουμε σημαντικά τον πλούτο μας, μόνο έτσι μπορούμε να αμβλύνουμε τους κινδύνους εξάρτησης από συγκεκριμένες αγορές –πράγμα το οποίο μας κόστισε πάρα πολύ την τελευταία χρονιά, η μεγάλη εξάρτηση που είχατε αφήσει στη Γαλλία και τη Γερμανία- και μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε ότι κάθε περιοχή της Ελλάδας θα αναπτυχθεί ισόρροπα. Προφανώς, κανένα τέτοιο όραμα δεν μπορεί να γίνει πράξη από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να συμφωνήσουμε να βάλουμε τις βάσεις.

Εάν θέλουμε τέτοιο τουρισμό, δεν αρκεί να βλέπουμε τον τουρισμό, όπως τον έχετε εκφράσει στην ερώτησή σας. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε πέντε πολύ συγκεκριμένα πράγματα:
– Πρώτον, ισχυρή και διακριτή ταυτότητα τουριστικής ανάπτυξης, τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Κανείς δεν μίλησε σήμερα για ταυτότητα. Μου έκανε εντύπωση αυτό.
– Δεύτερον, πρόσβαση σε μέσα που θα αναδείξουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα κοινά που μας ενδιαφέρουν.
– Τρίτον, προσβασιμότητα της χώρας μας και των επιμέρους προορισμών σε περιοχές όλου του κόσμου.
– Τέταρτον, επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον που θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις των επισκεπτών που θα επιλέξουν να έρθουν στη χώρα μας.
– Και πέμπτον, κανονιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει ότι όλα αυτά που λέμε συμβαδίζουν με την εμπειρία που έχει ο επισκέπτης στην Ελλάδα”.

Και ο κ. Γερουλάνος κατέληξε: “Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι η δουλειά που κάνουμε εδώ έχει βάθος χρόνου και θα αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό για πάντα. Είναι δουλειά, για να φέρουμε τον ελληνικό τουρισμό στην κατάσταση που θα μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα στις κοσμογονικές αλλαγές που γίνονται στον τουρισμό και όχι μόνο να μπορεί να ανταποκρίνεται στην όποια συγκυρία. Βέβαια, είμαστε σε ετοιμότητα να πάρουμε κάθε μέτρο που χρειάζεται για να βοηθήσουμε τα πράγματα άμεσα, αλλά δεν είναι από εκεί που θα μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Αυτό θα το πετύχουμε με συστηματική, στρατηγική δουλειά και εκεί σας προτείνω να συνεργαστούμε μαζί, διότι μόνο έτσι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στον τουρισμό”.

Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση του Π. Γερουλάνου, καθώς και τη δευτερολογία και την τριτολογία, εδώ.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024