Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠ. Γερουλάνος: Να μεταφέρουμε στους επισκέπτες μας την πεποίθησή μας ότι… η Αθήνα το χει
Ομιλία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στη Γενική Συνέλευση της ΕΞΑ-Α

Π. Γερουλάνος: Να μεταφέρουμε στους επισκέπτες μας την πεποίθησή μας ότι… η Αθήνα το χει

Τη θέση ότι για να έχεις ξενοδοχείο στην Αθήνα δεν είναι απλά επένδυση, είναι άποψη στα όρια της λογικής διατύπωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, στα πλαίσια της ομιλία του κατά την 41η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΞΑ-Α. Και αυτό, διότι, όπως υποστήριξε ο υπουργός, για πολλά χρόνια η…

Τη θέση ότι για να έχεις ξενοδοχείο στην Αθήνα δεν είναι απλά επένδυση, είναι άποψη στα όρια της λογικής διατύπωσε ο υπουργός Πολιτισμού και<...> Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, στα πλαίσια της ομιλία του κατά την 41η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΞΑ-Α. Και αυτό, διότι, όπως υποστήριξε ο υπουργός, για πολλά χρόνια η Αθήνα δεν αναπτύχθηκε ως προορισμός. Βασίστηκε σε ένα αξιοθέατο και ανέπτυξε λίγες δράσεις γύρω από αυτό. Διότι κάθε κυβερνητικός σχεδιασμός για τον τουρισμό επικεντρώθηκε στα νησιά. Η πόλη για πολλά χρόνια παρέμενε, ένα αναπόφευκτο stop over του μονοπωλίου της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Και τρίτον, διότι η ίδια η πόλη αναπτύχθηκε σε ένα πλαίσιο που ξεπερνά τη λογική.

“Η Αθήνα που υποδέχτηκε τους αγώνες καμία σχέση δεν έχει με την Αθήνα που τους προετοίμασε. Η Αθήνα που υποδέχθηκε τους Αγώνες ήταν μια πόλη όπως εμείς την οραματιζόμαστε: ευχάριστη, καθαρή, γεμάτη ζωή και ευκαιρίες, γεμάτη ενδιαφέροντα δρώμενα και πολιτιστικά αγαθά. Ήταν μια Αθήνα που σε κάνει περήφανο, που σου δημιουργεί ερεθίσματα, και που σε εμπνέει να ανακαλύψεις τις κάθε λογής εμπειρίες που κρύβονται στις γειτονιές της. Και παρά τις προβλέψεις, η καλύτερη χρονιά του αθηναϊκού τουρισμού δεν ήταν το 2004. Το 2005 και το 2006 ήταν καλύτερες. Και υπάρχει μια εξήγηση για αυτό. Οι τουρίστες δεν ήρθαν για τους αγώνες, αλλά για όλα όσα έμαθαν από τους φίλους τους, τα περιοδικά και τις τηλεοράσεις τους, για το τι είναι η Αθήνα και τι μπορεί να προσφέρει. Οι αγώνες είχαν τελειώσει αλλά η φήμη της πόλης είχε συνεπάρει εκατοντάδες χιλιάδες ξένους που ζουν με τον πόθο να επισκεφτούν μια πόλη σύμβολο για κάθε τι που γέννησε και μια πόλη γεμάτη ζωή με κάθε τι που σήμερα δημιουργεί. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και όλα τα έργα που προηγήθηκαν έχτισαν για την Αθήνα την πολύτιμη ταυτότητα μιας πόλης προορισμού. Μιας πόλης όπου συμβαίνουν πράγματα που αξίζει να ζήσεις. Δύο χρόνια μετά ελάχιστα έχουν απομείνει από αυτή την επένδυση.

Οι άνθρωποι που τη διαχειρίστηκαν: Ούτε κατάλαβαν την αξία της, ούτε κατάλαβαν πόσο δύσκολο ήταν να χτιστεί, ούτε κατάλαβαν το απαραίτητο έργο που έπρεπε να γίνει για να διατηρηθεί και να δυναμώσει. Κρίμα. Διότι τώρα καλούμαστε να κάνουμε ένα έργο πολύ πιο δύσκολο από το δικό τους μόνο και μόνο για να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε.

Σήμερα καλούμαστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών: την υποβάθμιση της πόλης, τα ναρκωτικά και την πορνεία, το μικρό και μεγάλο έγκλημα, την σταδιακή καταπάτηση κανόνων που θεωρούνται προφανείς για μια πολιτισμένη ζωή. Είναι τεράστιο το έργο που έχουμε μπροστά μας αλλά είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι πριν από δύο μόλις μέρες αποκτήσαμε δύο πολύ ισχυρούς συμμάχους: έναν περιφερειάρχη και ένα δήμαρχο που έχουν ανοιχτό μυαλό, τεντωμένα αυτιά, και βαθιά αίσθηση του έργου που τους εμπιστευτήκαμε. Επιτρέψτε μου από αυτό το βήμα να συγχαρώ από το βάθος της καρδιάς μου τον Γιάννη Σγουρό και τον Γιώργο Καμίνη. Μας γεμίζουν ελπίδα ότι τώρα πια θα γυρίσει και ο ήλιος σε τούτη εδώ την πόλη. Εκτός από την ουσιαστική σημασία της η εκλογής τους ελπίζω να συμβολίζει και το τέλος μιας χρονιάς που η πόλη μας… πως να το πω; τα είδε όλα.

Από τη βάρβαρη πυρκαγιά στη Marfin μέχρι την τέφρα του ηφαιστείου. Και από τις διαμαρτυρίες κατά της άρσης του καμποτάζ μέχρι την απαράδεκτη κατάληψη της Ακρόπολης για μικροκομματικά οφέλη. Είναι προφανές ότι η δουλειά μπροστά μας για να ανατρέψουμε το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι δύσκολη, όσο είναι και προφανές ότι οι ευκαιρίες που έχουμε για να το αλλάξουμε είναι απεριόριστες”.

Οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού
Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες που το Υπουργείο, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει αναλάβει και προωθεί, ο κ. Γερουλάνος, τόνισε:

“Πρώτα θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι έχω δώσει διορία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για να έρθετε σε συμφωνία με τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Αρωγός στην προσπάθεια επίτευξης τέτοιας συμφωνίας είναι από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Αν δεν υπάρξει η συμφωνία αυτή δεσμεύομαι να νομοθετήσω, έτσι ώστε να κλείσει το ανοιχτό θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Θα προστατέψω με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των δημιουργών, αλλά συγχρόνως, θα δώσω τέλος στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα που προκαλεί σε επιχειρηματίες σαν και εσάς. Την ίδια ώρα μέσα από το ΕΣΠΑ του Πολιτισμού και μέσα σε από ένα πρόγραμμα του υπουργείου αναβαθμίζουμε τα μνημεία μας με γνώμονα όχι μόνο την πολιτιστική τους αξία. αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους επισκέπτες τους. Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ επενδύσαμε πολλά χρήματα στα μνημεία μας για να τα διατηρήσουμε δώσαμε λίγα χρήματα για να αναβαθμίσουμε την επισκεψιμότητά τους. Έχουμε ξεκινήσει ήδη ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των μνημείων με απλά πράγματα όπως παρκινγκ και τουαλέτες αλλά και σήμανση σε τρεις γλώσσες και ηλεκτρονικούς ξεναγούς. Επίσης, μεταφέρουμε τεχνογνωσία από το ιδιαίτερα επιτυχημένο ΕΣΠΑ του Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ του Τουρισμού για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες απορρόφησης των κονδυλίων του.

Καλό παράδειγμα συνεργιών είναι η δουλειά που γίνεται για το μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο της Αθήνας. Ο διαγωνισμός που προκηρύσσουμε για το Tae Kwon Do θα έχει δύο φάσεις, και αφορά στη μετασκευή, συντήρηση, λειτουργία και εκμετάλλευση των χώρων και εγκαταστάσεων. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού θα προκηρυχθεί εντός των προσεχών δέκα ημερών και η δεύτερη φάση προγραμματίζεται να προκηρυχθεί έως τον Ιούνιο του 2011, με απώτερο στόχο να έχουμε ανάδοχο του έργου την άνοιξη του 2012. Είναι προφανές ότι δεν είναι κάτι που θα αλλάξει την τουριστική κίνηση άμεσα αλλά σκεφτείτε πως θα μοιάζει η παραλιακή ζώνη της Αθήνας σε μερικά χρόνια με το Tae Kwon Do συνεδριακό κέντρο, την νέα Όπερα και την νέα Βιβλιοθήκη, τη δημιουργία του πάρκου για την αναβάθμιση της περιοχής. Είναι ένα όραμα που έμεινε πίσω αλλά που όταν γίνει πραγματικότητα θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε την πόλη μας”.

Το πρόγραμμα Athens Every Eeek
“Θα ήθελα όμως να επικεντρωθώ σε ένα πρόγραμμα που έχει στόχο την αναβάθμιση της Αθήνας ως προορισμό. Ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει την ταυτότητα της πόλης, που συνδέει τον πλούτο των μνημείων του χθες με τον πλούτο της ζωής που εμείς χαιρόμαστε σήμερα”. είπε ο υπουργός. “Όλα ξεκίνησαν από μια απλή παραδοχή την οποία πολλοί μέσα σε αυτό το δωμάτιο συμμερίζονται: Την παραδοχή ότι αυτά που συμβαίνουν σε αυτήν την πόλη μπορούν να σε συναρπάσουν. Και ότι αν οι επισκέπτες μας ήξεραν όλα αυτά που εμείς αγαπάμε στην Αθήνα θα αγαπούσαν αυτήν την πόλη όσο την αγαπούμε εμείς.

Όλα ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν. Όταν, μαζί με τον ΣΕΓΑΣ, πήραμε την προφανή `επαναστατική` απόφαση να επενδύσουμε στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Ένα ακόμη παράδειγμα της Επανάστασης του Αυτονόητου στην οποία αναφέρεται συχνά ο Πρωθυπουργός. Η Αθήνα θα γιόρταζε τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα αλλά ο Μαραθώνιος της Αθήνας παρέμενε εντελώς άγνωστος στο ευρύ διεθνές κοινό. Όλες οι μεγάλες πόλεις όπως η Βοστόνη, η Νέα Υόρκη, το Τόκυο επενδύουν στους Μαραθωνίους τους, αλλά στην πόλη που γεννήθηκε ο αγώνας παρέμενε μια ενοχλητική Κυριακή όπου κλείνει το κέντρο στα αυτοκίνητα. Το τι ακούσαμε όταν είπαμε ότι εδώ θα αποδεικνύαμε τις τεράστιες συνέργειες του Πολιτισμού, του Τουρισμού και του Αθλητισμού δε λέγεται. Ας είναι. Πριν από μερικά Σαββατοκύριακα η πόλη ζωντάνεψε με μια διοργάνωση που γέμισε όλους μας χαμόγελα. Τόσο για την άψογη διοργάνωσή από τον ΣΕΓΑΣ, και ευχαριστώ τον κ. Σεβαστή και τον κ. Παναγόπουλο για αυτό, όσο και για τη ζωή που έδωσε σε μια ηλιόλουστη Κυριακή, και για τις δράσεις που εκτυλίχθηκαν γύρω από τον αγώνα.

Εκατοντάδες άνθρωποι που παρακολουθούν διεθνή πολιτιστικά δρώμενα είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές στιγμές τόσο στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως με τον Μαραθώνιο Μαραθωνίων που κατάφερε να μαζέψει ανθρώπους του πολιτισμού από όλη την υφήλιο, όσο στην έκθεση για τον Μαραθώνιο στο Ζάππειο, αλλά ακόμη και στη Λυρική Σκηνή. Εκείνο το Σαββατοκύριακο, παντού κάτι ποιοτικό και ευχάριστο συνέβαινε στην πόλη. Και θέλουμε να το επαναλάβουμε και να χτίσουμε πάνω σε αυτή την εμπειρία. Αυτό που όλοι εδώ πρέπει να χάρηκαν εκείνο το Σαββατοκύριακο είναι η πληρότητα στα δωμάτια των αθηναϊκών ξενοδοχείων. Σε μια πολύ δύσκολη χρονιά τα ξενοδοχεία της Αθήνας έζησαν αυτό που θα μπορούσαν να είναι τις περισσότερες εβδομάδες του χρόνου. Με μια σχετικά μικρή επένδυση και ένα πρόγραμμα προβολής της διαδρομής στους ανά τον κόσμο Μαραθώνιους καταφέραμε να γεμίσουμε τα ξενοδοχεία της Αθήνας με ανθρώπους που χαιρόντουσαν ό,τι είχαμε να τους προσφέρουμε.

Κάθε εβδομάδα κάτι συμβαίνει στην Αθήνα. Κάτι που μπορεί να δώσει μια δικαιολογία να έρθει κάποιος να μας επισκεφτεί. Δεν υπήρξε ούτε ένας στον οποίον να μιλούσαμε που να μην έχει μια ιδέα, που να μην ήθελε να συμμετέχει και να συμβάλει. Και έτσι γεννήθηκε το Athens Every Week. Ένα πρόγραμμα που μπορεί να προβάλει με λίγη φαντασία, λίγο κόπο και λίγα χρήματα όλα αυτά που κάνουν την Αθήνα μια πόλη ιδιαίτερη, μια πόλη ζωντανή. Ένα πρόγραμμα που απαντά το ερώτημα που μας έθεσαν ξένοι ξανά και ξανά στα διάφορα ταξίδια μας: `Που χαθήκατε;` Και δίπλα σε αυτά τα δρώμενα–κράχτες άρχισαν να συνδέονται μια σειρά από άλλες εμπειρίες που μόνες τους δεν θα έφερναν επισκέπτες αλλά που μπορούν να εμπλουτίσουν την εμπειρία του επισκέπτη.

Τι πετυχαίνει το πρόγραμμα;
1. Πρώτον δημιουργεί ένα νέο ενδιαφέρον για την Αθήνα και τα δρώμενά της δίνοντας μας την ευκαιρία να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο. Ταξινομεί κάθε τι που συμβαίνει στην πόλη ώστε δράσεις και εκδηλώσεις με συναφή θεματολογία να συμπίπτουν χρονικά και να πολλαπλασιάζουν την ελκυστικότητά τους.

2. Δεύτερον δημιουργεί μια ενιαία πλατφόρμα προβολής για όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις που συμβαίνουν στη πόλη, διευκολύνοντας τους επισκέπτες να βρουν αυτό που θέλουν από νωρίς, και να προγραμματίσουν τη περίοδο αλλά και το διάστημα της παραμονής τους στη Αθήνα.

3. Τρίτον δημιουργεί συνέργειες επικοινωνίας μέσα από μία πολύ μεγάλη γκάμα μέσων, ώστε να φτάνει σε κάθε επισκέπτη της πόλης, σε κάθε ενδιαφερόμενο σχετικά με την ‘θεματική’ της εβδομάδας, στον κάθε δυνητικό ταξιδευτή. Με ελάχιστα χρήματα, σε ελάχιστο χρόνο μπορούμε να εστιάσουμε το μήνυμά μας στο κοινό που μπορεί να έχει ενδιαφέρον σε μια εκδήλωση.

4. Τέταρτον, μας βοηθά να σχεδιάσουμε και να επικεντρώσουμε τους πόρους ανάπτυξης αυτών των δράσεων αντί να δίνουμε μικροποσά σε κάθε δραστηριότητα χωρίς ανταποδοτικά και για τον τουρισμό οφέλη.

5. Πέμπτον, δημιουργεί τις συνθήκες να αξιολογήσουμε και να αναβαθμίσουμε (ή και να σταματήσουμε να επιχορηγούμε) συγκεκριμένα δρώμενα που μέχρι σήμερα είχαν περιορισμένη εμβέλεια.

6. Έκτον μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε πτυχές της παράδοσής μας και του πολιτισμού μας που θα μπορούσαν να έχουν διεθνές κοινό αλλά που σήμερα όμως είναι άγνωστα.

7. Μας δίνεται η ευκαιρία να αναδείξουμε δευτερεύουσες δράσεις που δεν μπορούν να τραβήξουν επισκέπτες αλλά που μπορούν να κάνουν την εμπειρία ενός επισκέπτη πολύ πιο πλούσια.

8. Μας δίνει την ευκαιρία να συντονίσουμε όλα τα όπλα μας όπως το visitgreece.gr το οποίο γίνεται ο βασικός μοχλός συντονισμού της προσπάθειάς μας, τον ΕΟΤ, την ΕΡΤ (κυρίως το δορυφορικό της πρόγραμμα), και βεβαίως όλα τα κοινωνικά μέσα όπως το youtube, το facebook, το flickr, αλλά και τα δικά σας μέσα προβολής.

9. Δίνει την ευκαιρία σε φορείς να οργανώσουν παράλληλες δράσεις που ενισχύουν τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να κεφαλαιοποιήσουν αυτό που εμείς προβάλουμε. Με λίγα λόγια, κινητοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης να χτίσουν ελεύθερα μέσα σε ένα διακριτό πλαίσιο.

10. Πιο σημαντικό ίσως για όλους μας μέσα και έξω από αυτό το δωμάτιο, το πρόγραμμα έχει την ευκαιρία να αναβαθμίσει την ποιότητα της δικής μας ζωής, δίνοντας μας ευκαιρίες και λόγους για να είμαστε περήφανοι για την πόλη στην οποία ζούμε.

Τις δυνατότητες του Athens Every Week αναγνώρισαν άμεσα εκείνοι από εσάς που το άκουσαν, οι αερογραμμές που φέρνουν κόσμο στην Αθήνα, η τοπική κοινωνία αλλά και όλοι μας οι φορείς που ψάχνουν απεγνωσμένα που να εστιάσουν την προσοχή των δράσεών τους. Μαζί δουλεύουμε και θα δουλέψουμε ώστε αυτό το πρόγραμμα να υπηρετήσει τις δικές σας ανάγκες. Ώστε να γίνει πλατφόρμα που όλοι μας θα συνεργαστούμε για να φέρουμε επισκέπτες στην πόλη. Είναι προφανές ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να βγούμε από την κατάσταση που σήμερα αντιμετωπίζουμε και είναι προφανές ότι δεν θα ξεκινήσουν όλα στρωτά από την πρώτη μέρα.

Αλλά είναι σίγουρο ότι βάζοντας έναν κοινό στόχο, ενεργοποιώντας όλες μας τις δυνάμεις και στοχεύοντας το μήνυμά μας μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τις δυνατότητες και τα οφέλη για όλους μας. Ακόμη και αν αποτύχουμε να εκπληρώσουμε όλες μας τις επιθυμίες θα καταφέρουμε να κάνουμε γνωστά πολλά από τα δρώμενα που σήμερα είναι άγνωστα. Αν όμως πετύχουμε τους στόχους μας θα δώσουμε σε κάθε τι που κάνουμε και σε κάθε εβδομάδα του χρόνου την αίγλη που ζήσαμε τις προάλλες στο Μαραθώνιο.

Σας καλώ σήμερα να αγκαλιάσετε το Athens Every Week και να το κάνετε δικό σας. Να το στηρίξετε και να αφήσετε να σας στηρίξει. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε αν καταφέρουμε το πολύ απλό και συνάμα πολύ δύσκολο: να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να μεταφέρουμε στους επισκέπτες μας την αγάπη μας για την πόλη που λατρεύουμε.

Να τους μεταφέρουμε την πεποίθησή μας ότι `η Αθήνα το`χει`. Είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχουμε”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024