Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠ. Γερουλάνος: Στόχος η ανάδειξη της διαφορετικότητάς μας
Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού

Π. Γερουλάνος: Στόχος η ανάδειξη της διαφορετικότητάς μας

Η ένωση των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού έρχεται να υπηρετήσει ένα φιλόδοξο όραμα: Να αποδείξουμε σε μας τους ίδιους, και να αναδείξουμε σε όλο τον κόσμο, με την ποιότητα που μας αξίζει, το ποιοι πραγματικά είμαστε: την ταυτότητά μας. Να αναδείξουμε την διαφορετικότητά μας, τη μοναδικότητά μας σα λαός και σαν τόπος”

Η ένωση των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού έρχεται να υπηρετήσει ένα φιλόδοξο όραμα: Να αποδείξουμε σε μας τους ίδιους, και να<...> αναδείξουμε σε όλο τον κόσμο, με την ποιότητα που μας αξίζει, το ποιοι πραγματικά είμαστε: την ταυτότητά μας. Να αναδείξουμε την διαφορετικότητά μας, τη μοναδικότητά μας σα λαός και σαν τόπος”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, κατά την ομιλία του την περασμένη Κυριακή στη Βουλή, στα πλαίσια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη: “Από την ιστορική κληρονομιά μας και τις διαχρονικές μας αξίες, μέχρι το φυσικό μας πλούτο και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του οικιστικού μας περιβάλλοντος. Και από τη σύγχρονη δημιουργικότητα στις τέχνες και στην επιστήμη, μέχρι το πάθος μας για τον αθλητισμό και τις αξίες που πρεσβεύει. Ποιος μπορεί να αρνηθεί τη συγκίνηση που νοιώθουμε όταν βλέπουμε ο πολιτισμός μας να θαυμάζεται και να υιοθετείται από άλλους πολιτισμούς; Ποιος από εμάς δεν νιώθει ζεστασιά στην εικόνα ενός ελληνικού νησιού, ενός ελληνικού γραφικού χωριού; Ποιος δεν έχει βγει στους δρόμους να πανηγυρίσει με περηφάνια ένα αθλητικό γεγονός τυλιγμένος με μία ελληνική σημαία; Κανείς, και καμία. Για ένα πολύ απλό λόγο: Όλα αυτά μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά μας. Και μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά μας γιατί μας υπενθυμίζουν ποιοι είμαστε, τι έχουμε και τι μπορούμε να πετύχουμε.Είναι η ταυτότητά μας. Είναι αυτά που μας ενώνουν σε κάτι μοναδικά δικό μας, ως μέρος της ιστορίας μας, των χαρακτηριστικών που κληρονομήσαμε και του τρόπου ζωής που σήμερα μας εκφράζει.Είναι αυτά που μας ενώνουν κάτω από τις ίδιες αξίες και νοοτροπίες, ενώ ταυτόχρονα μας διαφοροποιούν από άλλους λαούς. Είναι αυτά που μπορούν να δώσουν στον κάθε ένα από εμάς αξία και δυνατότητες προόδου και ανάπτυξης. Και άρα δυνατότητες προόδου και ανάπτυξης στη χώρας μας. Και λέω “μπορούν να δώσουν” γιατί σήμερα, αυτό δεν συμβαίνει. Οι στιγμές περηφάνιας που μας χαρίζει η ταυτότητά μας παραμένουν στιγμές. Όσα μας κάνουν να νιώθουμε συγκίνηση χάνονται στην απάνθρωπη καθημερινότητά μας.

Δεν υπάρχει στόχος, διάθεση, σχεδιασμός ώστε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα να δημιουργήσουν τα θεμέλια της ευημερίας μας. Κι αυτό γιατί η συντηρητική νοοτροπία των τελευταίων ετών θέλει: Την εικόνα να επιβάλλεται πάνω στην ουσία.Τον θόρυβο να επιβάλλεται πάνω στην σκέψη. Την ύλη πάνω στην ποιότητα. Την γραφειοκρατία πάνω στη δημιουργία. Την συντεχνία και το ρουσφέτι να επιβάλλονται πάνω στην τέχνη και τον αθλητισμό .Την λογική του τσιμέντου πάνω στο περιβάλλον. Το χρήμα να επιβάλλεται πάνω στον άνθρωπο. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας ισοπεδώνονται.

Και σήμερα βρισκόμαστε στην αρχή μιας σκληρής μάχης. Μιας μάχης διατήρησης και ανάδειξης του χαρακτήρα και της ταυτότητάς μας. Μιας μάχης επιβίωσης του ειδικού απέναντι στο γενικό. Του ιδιαίτερου απέναντι στο ουδέτερο. Του όμορφου απέναντι στην αισθητική του μαζικού και των πολυεθνικών. Των αξιών απέναντι στην παντοκρατορία του χρήματος. Εμείς βλέπουμε αυτή τη μάχη ως μία μοναδική ευκαιρία να εμπνευστούμε από αυτά που έχουμε. Να δημιουργήσουμε αυτό που μας εκφράζει. Και να ακουστούμε ξανά σε όλο τον κόσμο. Γιατί έχουμε πολλά να πούμε! Και ξέρουμε ότι αυτά που έχουμε να πούμε έχουν αξία! Ένας είναι ο βασικός μας στόχος: η βελτίωση της ποιότητας ζωής σε κάθε γωνιά της χώρας. Πώς θέλουμε να το πετύχουμε αυτό; Με την ανάδειξη και αξιοποίηση όλων των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.

  • Ανάδειξη και αξιοποίηση της ιστορίας μας, των μουσείων, των μνημείων μας.
  • Ανάδειξη και αξιοποίηση της παράδοσής μας, από τους παραδοσιακούς οικισμούς μέχρι τα τοπικά μας έθιμα.
  • Ανάδειξη και αξιοποίηση της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης και διανόησης, δίνοντας αξία στον Έλληνα δημιουργό και διεθνοποιώντας το έργο του στον κινηματογράφο, το θέατρο, τη μουσική, τον χορό, τα εικαστικά, τη λογοτεχνία.
  • Ανάδειξη και αξιοποίηση της σύγχρονης κουλτούρας μας, από τον σύγχρονο τρόπο ζωής μέχρι τη μεσογειακή διατροφή.
  • Ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς που δημιουργούν συνέργιες όπως ο οικοτουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, και η προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών.
  • Ανάδειξη και αξιοποίηση πάντα με σεβασμό απέναντι σε αυτά που έχουμε και απέναντι στις γενιές των Ελλήνων που θα μας ακολουθήσουν.

Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα προβλέπει συγκεκριμένες τομές πάνω σε δύο άξονες: Πρώτον, την αναβάθμιση της ποιότητας σε κάθε τι που δημιουργούν οι Έλληνες, σε κάθε υπηρεσία που προσφέρουν, ώστε κάθε τι ελληνικό να φέρει τη σφραγίδα της ποιότητας και της αξίας.

Δεύτερον, τη διαφανή και αποτελεσματική διαχείριση, ώστε κάθε ευρώ του ελληνικού λαού να πηγαίνει εκεί που πρέπει και εκεί που πιάνει τόπο.

Ποιότητα: Η έννοια-κλειδί της στρατηγικής μας σε ορίζοντα τετραετίας είναι η ποιότητα.

Ποιότητα στο παραγόμενο προϊόν και υπηρεσία ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι. Αλλά και ποιότητα στην καθημερινότητα, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής κάθε πολίτη, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Για αυτό και θα στηρίξουμε ενέργειες που δίνουν αξία στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Πρώτον, την συνέχιση της προσπάθειας για να ολοκληρωθεί το όραμα της Μελίνας Μερκούρη και τόσων άλλων Ελλήνων και ξένων πολιτών, για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.
  • Την περαιτέρω ανάπτυξη των προγραμμάτων ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων.
  • Την ανάδειξη και προστασία του μοναδικού ελληνικού τοπίου με την επαναφορά του θεσμού της «Απόσυρσης κτηρίων».
  • Την ανάληψη `εμβληματικών` δράσεων και πρωτοβουλιών, όπως `Εικόνα της πόλης` για την θέσπιση κανόνων για τις κεραίες της τηλεόρασης, τις επιγραφές και τις διαφημίσεις.
  • Την εισαγωγή της αρχιτεκτονικής σε όλα τα δημόσια έργα.
  • Την υιοθεσία μνημείων από σχολεία, συλλόγους, δήμους ή άλλους φορείς.
  • Στο ίδιο πλαίσιο, αναπτύσσουμε συγκεκριμένες στρατηγικές προτάσεις για όλες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως για παράδειγμα ο Αγροτουρισµός, ο Συνεδριακός, ο Θρησκευτικός, ο Κινηματογραφικός τουρισμός ώστε να πετύχουμε τουριστική κίνηση 12 μήνες το χρόνο.

Θα στηρίξουμε την δημιουργικότητα, την ανάδειξη του ταλέντου σε όλους τους τομείς και τη διεύρυνση της ελευθερίας πρόσβασης για τον πολίτη.

Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφερθώ:

  • Στην άμεση ψήφιση νόμου πλαίσιο για τον κινηματογράφο.
  • Στο άνοιγμα των Μουσείων σε εκδηλώσεις νεανικής δημιουργίας.
  • Στην προώθηση και προβολή πιστοποιημένων προϊόντων, όπως αντίγραφα από μουσεία και διατροφικά προϊόντα, σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους γυναικείους συνεταιρισμούς.
  • Στην υλοποίηση προγραμμάτων σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα περιφερειακά ΑΕΙ για τη στήριξη των δημιουργών σε κάθε τοπική κοινωνία.
  • Στην ενίσχυση και διεύρυνση των Περιφερειακών Δικτύων των Τεχνών, όπως τα ΔΗΠΕΘΕ, οι κινηματογραφικές λέσχες, τα ωδεία, οι βιβλιοθήκες και τα εικαστικά εργαστήρια.
.
Ο κ. Γερουλάνος μίλησε και για αποτελεσματική και διαφανή διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού. “Ο χώρος του Πολιτισμού μαστίζεται από διοικητικά προβλήματα που εμποδίζουν την συγκροτημένη και συγχρονισμένη παρέμβασή μας.
– Οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι με καθεστώς stage ανέρχονται σχεδόν στο 50% του συνολικού προσωπικού των υπηρεσιών. Aνθρωποι με βαθιά γνώση της δουλειάς είναι σε ομηρία. Η στάση μας απέναντι τους, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την εργασία αλλά και ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε το ανθρώπινο δυναμικό στον πολιτισμό δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτές τις πρακτικές.
– Τα συστήματα μηχανογράφησης και ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης και του προσωπικού και του πολίτη είναι απαρχαιωμένα, όταν δεν είναι ανύπαρκτα. Αποτέλεσμα; Πολύτιμες για την πατρίδα και τον πολιτισμό μας εργατοώρες σπαταλούνται. Η διαφάνεια στη διαχείριση είναι τουλάχιστον προβληματική.

Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και στο χώρο του Τουρισμού. Γραφειοκρατία, αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, καταφανής έλλειψη συντονισμού, κακοδιαχείριση. Ζωτική είναι και η ανάγκη να υπάρξει επιτέλους πλήρης διαφάνεια και ορθολογική κατανομή στις επιχορηγήσεις στις αθλητικές ομοσπονδίες. Οι παρεμβάσεις μας για την αποτελεσματική και διαφανή διαχείριση των χρημάτων θα είναι άμεσες:

Πρώτον, ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού. Πλήρη δημοσιοποίηση κάθε απόφασης που συνεπάγεται δαπάνη από τα χρήματα του ελληνικού λαού. Σαφείς και δημοσιοποιημένους όρους και κανόνες στη χρηματοδότηση έργων, προγραμμάτων, δράσεων και φορέων. Μητρώων αιτούντων φυσικών και νομικών προσώπων για την ανάληψη δράσεων, σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας του υπουργείου.

Δεύτερον, κάλυψη οργανικών θέσεων με προσλήψεις αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ ώστε να δοθεί τέρμα στην κομματικοποίηση των προσλήψεων. Και τέλος, θεσμοθέτηση διαρκούς συνεργασίας της Πολιτείας με τις Ομοσπονδίες για τετραετή προγραμματισμό ανά ομοσπονδία, ώστε οι επιχορηγήσεις να είναι επαρκείς, ορθολογικές, διαφανείς και αντικειμενικές.

Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ο τουρισμός, η δημιουργία σε κάθε της μορφή, δεν μπορεί και δεν πρέπει να απορρέει από την εξουσία.Ο πολιτικός μας ρόλος είναι να δίνουμε κατεύθυνση Να θέτουμε προτεραιότητες Και να αναδεικνύουμε συνέργιες. Ο ρόλος μας είναι να απελευθερώνουμε και όχι να περιορίζουμε”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024