Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΠαρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής στην EXPO 2010 της Σαγκάης
Ανάδειξη των ελκυστικών χαρακτηριστικών της Ελλάδος

Παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής στην EXPO 2010 της Σαγκάης

Την ελληνική συμμετοχή στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2010 που θα γίνει στη Σαγκάη της Κίνας, από την 1η Μαϊου 2010 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, παρουσίασαν χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Τ. Κατσέλη και η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κα Αντζελα Γκερέκου

Την ελληνική συμμετοχή στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2010 που θα γίνει στη Σαγκάη της Κίνας, από την 1η Μαϊου 2010 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, παρουσίασαν<...> χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Τ. Κατσέλη και η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κα Αντζελα Γκερέκου.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο ομιλητές ήταν οι Γενικοί Γραμματείς Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, και Τουρισμού, κ. Γιώργος Πουσαίος, η διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), κα Νάντια Ροντογιάννη, και ο αρχιτέκτονας και δημιουργός του Ελληνικού Περιπτέρου, κ. Αλέξανδρος Τομπάζης.

Η φετινή EXPO, με κεντρικό θέμα “Better City, Better Life” (Καλύτερη Πόλη, Καλύτερη Ζωή), εστιάζει στην εξέλιξη της αστικής ζωής στο σύγχρονο κόσμο, όπου πάνω από το 50% του πληθυσμού συγκεντρώνεται στις πόλεις. Στην έκθεση συμμετέχουν 192 κράτη και 50 διεθνείς οργανισμοί, που θα ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες για την αστική ανάπτυξη, διερευνώντας νέες προσεγγίσεις τρόπου ζωής και εργασίας.

Στην εισαγωγική ομιλία της, η κα Κατσέλη, τόνισε μεταξύ άλλων: “Επικεντρωθήκαμε σε στοχευμένες και συντονισμένες δράσεις, συνέργειες και συνεργασία ανάμεσα στα Υπουργεία, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη δυνατή παρουσία και προβολή της χώρας σε 70 εκατ. επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ακόμα και όταν χρειάστηκε να μειώσουμε τον προϋπολογισμό μας στο 60% του προϋπολογισθέντος από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Ο σχεδιασμός ήταν για 12 εκατ. ευρώ. Μειώσαμε το ποσό σε λιγότερο από επτά. Η Ελλάδα έχει προγραμματίσει δράσεις σε τρεις άξονες:

Α) Δράσεις οικονομικού χαρακτήρα με έμφαση στην προβολή επενδυτικών ευκαιριών και εξαγώγιμων προϊόντων και υπηρεσιών. Κύριο μέλημά μας, ιδιαίτερα για την Κίνα, αποτελεί η ανάπτυξη συνεργασιών στο εμπόριο, στον τομέα της τεχνολογίας και της πράσινης ενέργειας, καθώς και οι επενδύσεις που εστιάζονται σε τομείς κλειδιά, όπως η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, η βιοτεχνολογία, ICT, οι αστικές αναπλάσεις και τα μεγάλα έργα υποδομής.
Β) Στην ανάδειξη της ναυτιλίας μας ως μοχλό και επιστέγαση της δυναμικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Κίνας, την επέκταση σε δράσεις που γεφυρώνουν την επιχειρηματικότητα με την τεχνογνωσία, τις υποδομές με την καινοτομία, την Ασία με την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Γ) Σε δράσεις πολιτισμού και τουριστικής ανάπτυξης. Για την κυβέρνησή μας, τόσο ο πολιτισμός όσο και ο τουρισμός μπορούν να αξιοποιηθούν ως πόλοι ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων. Οι Πολιτιστικές μας δράσεις θα αναδειχθούν ιδιαίτερα κατά την εβδομάδα 13 έως 20 Ιουνίου, καθώς η 19η Ιουνίου 2010, έχει οριστεί ως η εθνική μας ημέρα, η Ημέρα της Ελλάδας”.

Ο γενικός γραμματέας Τουρισμού ανέφερε: “Η έκθεση EXPO2010 εξαιτίας του μεγέθους, της μεγάλης διάρκειας και της παγκόσμιας εμβέλειας αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για την προβολή της χώρας μας σε τουριστικό επίπεδο. Με βάση αυτή την ευκαιρία, καθώς η αγορά της κίνας λόγω της αναπτυξιακής της πορείας και των ιστορικών της χαρακτηριστικών δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδος, είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες στην κατεύθυνση της προσέλκυσης επισκεπτών στην χώρα μας. Οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει ο τομέας του Τουρισμού, η Γενική Γραμματεία Τουρισμού, και ο ΕΟΤ στόχο έχουν να αναδείξουν τα ελκυστικά χαρακτηριστικά της Ελλάδος και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των πολιτών της Κίνας για να επισκεφθούν την χώρα μας”.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Εβδομάδα Τουρισμού. Μια πολυθεματική δραστηριότητα που συνδυάζει εκθέσεις, πολιτισμό, συνέδριο, δραστηριότητες, προβολές και 3D τεχνολογία με στόχο να προσελκύσει τον επισκέπτη για να γνωρίσει την ελληνική φύση, τις παραδοσιακές δραστηριότητες, τον πολιτισμό μας και κυρίως να γνωρίσει το γενεσιουργό φώς και το γαλάζιο των νησιών μας. Επίσης να γνωρίσει την σύγχρονη πρωτεύουσα πόλη της Αθήνας και την ευρύτερη περιοχή με τις σημαντικές υποδομές. και τις τουριστικές δυνατότητες. Η εβδομάδα θα φιλοξενηθεί στην βιβλιοθήκη της Σαγκάης σε ένα χώρο 1000 τμ. από 27 Αυγούστου μέχρι 3 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι:

Α. `Αρχέγονες κινήσεις στην Ελληνική Παραδοσιακή Κεραμική`. Aξονας είναι η μακραίωνη και αδιάλειπτη ιστορία της κεραμικής στην Ελλάδα και στόχος ότι στη νεότερη παραδοσιακή κεραμική, οι φόρμες, οι τεχνικές, ακόμα και οι κινήσεις του αγγειοπλάστη παρέμειναν αναλλοίωτες για χιλιάδες χρόνια, αφού στις κινήσεις ενός παραδοσιακού αγγειοπλάστη αναγνωρίζονται οι κινήσεις ενός βυζαντινού η και αρχαίου μάστορα. Θα γίνεται επίδειξη κατασκευής ενός κρητικού πιθαριού όμοιου ως προς την τεχνική κατασκευής και το σχήμα με τα μινωικά πιθάρια, από έναν Θραψιανιώτη και επίδειξη κατασκευής ενός τσουκαλιού, μαγειρικού σκεύους αναλλοίωτου στη μορφή, τον τρόπο κατασκευής και τη χρήση για χιλιάδες χρόνια, από έναν παραδοσιακό αγγειοπλάστη. Ορισμένα από τα αγγεία που θα κατασκευαστούν μπορούν να είναι από θραψανιώτικο ή σιφνέικο πηλό, ώστε να αποτελούν αυθεντικά αντικείμενα τα οποία θα μπορούν να σφραγισθούν με τον τίτλο του Υπουργείου και την χρονολογία των εκδηλώσεων και να χαριστούν είτε σε Μουσεία Κεραμικής ή σε φορείς ως μοναδικά κομμάτια. Η εκδήλωση είναι σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής.

Β. Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού μέσα από παραδοσιακές ανθρώπινες δραστηριότητες. Η παρουσίαση αυτή δίνει μια εικόνα εναλλακτικών μορφών τουρισμού ενσωματωμένων στα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και στις παραδοσιακές ανθρώπινες δραστηριότητες του κάθε τόπου. Στην έκθεση θα παρουσιασθούν επτά διαφορετικές ενότητες για καθένα από τα μουσεία, δηλαδή το Μουσείο Μετάξης (Σουφλί), Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (Δημητσάνα Αρκαδίας), Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Σπάρτη), Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας (Αγ. Παρασκευή Λέσβου), Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα (Βόλος), Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Πύργος Τήνου) και Μουσείο Περιβάλλοντος (Σκάλα Στυμφαλίας). Θα παρουσιαστεί επίσης ακόμη μία ενότητα για τα μουσεία των οποίων έχουν εκπονηθεί οι μελέτες και προγραμματίζεται η κατασκευή τους, δηλαδή το Μουσείο Μαστίχας (Χίος), Μουσείο Αργυροτεχνίας (Ιωάννινα), Μουσείο Χαρτιού και Τυπογραφίας (Κέρκυρα). Η παρουσίαση των μουσείων θα γίνει μέσω banners, διαστάσεων περίπου 1×2μ., με φωτογραφίες και επεξηγηματικά κείμενα στην αγγλική και την κινέζικη γλώσσα που θα αποτελέσουν το πλαίσιο της έκθεσης. Οι υποενότητες θα υποστηρίζονται από οπτικοακουστικές προβολές, οι οποίες θα αναφέρονται το περιεχόμενο των μουσείων. Στην έκθεση ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προβολή αντικειμένων του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας στη Λέσβο και του υπό κατασκευή Μουσείου Μαστίχας στη Χίο καθώς και αντίστοιχων προϊόντων. Η εκδήλωση είναι σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς.

Γ. Διοργάνωση μιας έκθεσης για την Αρχαία Ιατρική, τον Ιπποκράτη και τα βότανα σε συνεργασία με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα στην Κω και το Επαρχείο της Κώ. Θα εκτίθενται αντίγραφα από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων με αναπαραστάσεις που αναφέρονται στην ιατρική και πιστά αντίγραφα του Ιπποκράτη, της Υγείας του Ασκληπιού και Διοσκουρίδη. Επίσης νομίσματα, παλαιά βιβλία, αρχαία χειρουργικά εργαλεία, αποξηραμένα βότανα και φωτογραφικό -ψηφιακό υλικό από το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ένα μονοήμερο συνέδριο με έλληνες και κινέζους ομιλητές για την Ελληνική και Κινέζικη παραδοσιακή ιατρική. Υπάρχει συνεργασία και έχει ήδη πραγματοποιηθεί ένα αντίστοιχο συνέδριο το 2009 στο Ζάππειο.

Δ. Από την Αρχαία Ολυμπία στην μεταολυμπιακή Αθήνα. Έκθεση, με όχημα την ιστορία των ολυμπιακών Αγώνων, από το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, έως το Παναθηναϊκό στάδιο της Αθήνας που φιλοξένησε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής το 1896 και από τους 28ους Αγώνες του 2004 έως το μεταολυμπιακό πρόσωπο της Αθήνας του 2010. Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιαστούν οι επιδράσεις της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στον αστικό πολιτισμό. Η έκθεση θα αποτελείται από τέσσερις ενότητες:
– Αρχαία Ολυμπία. Μέσω του εικονικού κινηματογράφου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να περιπλανηθεί στην Αρχαία Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας
– Αθήνα 1896 – Πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της Σύγχρονης Εποχής. Φωτογραφίες, μετάλλια και σπάνια αντικείμενα από το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης μας μεταφέρουν στους Αγώνες του 1896
– Αθήνα 2004 – Αγώνες της 28ης ΟλυμπιάδαςVideo, φωτογραφίες, μακέτες ολυμπιακών εγκαταστάσεων, συλλεκτικά αντικείμενα από τους Αγώνες, σκιαγραφούν μια πλήρη εικόνα από τους «πιο επιτυχημένους Ολυμπιακούς της σύγχρονης εποχής» σύμφωνα με τα σχόλια των διεθνών ΜΜΕ.
– Μεταολυμπιακή Αθήνα. Φωτογραφίες και video από την Αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, παρουσίαση του εκσυγχρονισμένου δικτύου μεταφορών και (νέο Αεροδρόμιο, Μετρό, Προαστιακός, Τραμ, Αττική Οδός), των τουριστικών και πολιτιστικών υποδομών (νέα ξενοδοχεία, ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, νέο μουσείο Ακρόπολης, ολοκλήρωση μέρους των αναστηλωτικών έργων Ακρόπολης, ανάπλαση παραλιακού μετώπου, αξιοποίηση κοντινών τουριστικών προορισμών Αργοσαρονικού). Η εκδήλωση είναι σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης

Ε. Η Πύλη εισόδου στην Ελλάδα. Ή είσοδος στην έκθεση θα γίνεται μέσω μιας πύλης όπου με την βοήθεια της 3D τεχνολογίας ο επισκέπτης θα αισθάνεται ότι βρίσκεται στην Ελλάδα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο πέλαγος ότι περιηγείται στα νησιά και περπατάει δίπλα στα ιστορικά μνημεία και τα γραφικά εκκλησάκια. Θα είναι πολύ έντονη η αίσθηση του φωτός και του γαλάζιου και θα υπάρχει μια διαδραστικότητα μεταξύ του επισκέπτη και του χώρου.

Ζ. Εκδήλωση που προβάλει την Ελλάδα ως γαμήλιο προορισμό. Διαμόρφωση μέρους του χώρου και με την αξιοποίηση 3D τεχνολογίας να δίνεται η δυνατότητα σε ζευγάρια να παντρεύονται και να φωτογραφίζονται σε τοπία που έχουν επιλέξει (Αιγαίο, ή το Ιόνιο) ώστε η φωτογραφία που θα έχουν να τους ενσωματώνει μέσα στην εικόνα σαν να είχαν φωτογραφηθεί εκεί. Ακόμη θα κληρώνονται κάποια ζευγάρια με βραβείο ταξίδι στο τόπο επιλογής τους.

Η. Παρουσίαση των γεωγραφικών συμπλεγμάτων της χώρας σε συνδυασμό με μύθους από την Ελληνική Μυθολογία. Κεντρική ιδέα η Θεογονία των Ολύμπιων θεοτήτων και ημίθεων, η διασύνδεση τους με τοποθεσίες. του Ιονίου, του Αιγαίου και της Ηπειρωτικής Ελλάδος Όταν οι θεοί προσφωνούνταν στην ποίηση, στις λατρευτικές τελετές ή τις προσευχές, η αναφορά γινόταν από το συνδυασμό του ονόματος τους και επίθετα, που προσδιόριζαν είτε διαφορετικές πτυχές του εαυτού τους (π.χ. Απόλλωνας Μουσηγέτης είναι ο Απόλλων ως ηγέτης των Μουσών)είτε συγκεκριμένη τοπική πτυχή του θεού.(π.χ. ο θεός Απόλλων αποκαλείτο και Δήλιος δηλ.γεννηθείς στην Δήλο ή η γέννηση του Δία στην Κρήτηκαι κυρίως η αρπαγή της Ευρώπης, Οι Κένταυροι στο Πήλιο) και ο Οδυσσέας στην Ιθάκη. Η όλη παρουσίαση θα είναι με 3D τεχνολογία.

Συνέδριο Expo Center. Διοργάνωση συνεδρίου σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης και θέμα Αειφόρος Τουρισμός και Αστική Αναζωογόνηση. Ο δρόμος για την Ανάπτυξη Το συνέδριο θα έχει δύο ενότητες μια πρωινή με θέματα συζήτησης «Οι Συνέργιες Πολιτισμού και Τουρισμού» και `Μνημεία και Πόλεις: η ένταξη του πολιτιστικού αποθέματος στον αστικό ιστό`. Η απογευματινή συνεδρίαση με θέματα `Τουρισμός μέσα από την βιώσιμη ανάπτυξη` και `Πόλεις και Λιμάνια: Τουριστικές Υποδομές και Δίκτυο Μεταφορών`. Το συνέδριο θα χαιρετίσει ο υπουργός ή υφυπουργός και θα συμμετέχουν στις ενότητες οι Γενικοί γραμματείς του Υπουργείου. Επίσης χαιρετισμό θα κάνει αντίστοιχου επιπέδου Κινέζος αξιωματούχος και θα υπάρχει ένας τουλάχιστον κινέζος ομιλητής στην πρωινή και στην απογευματινή συνεδρίαση. Το Προξενείο μας στην Σαγκάη έχει αναφέρει ότι θα βοηθήσει στην αναζήτηση των κινέζων ομιλητών. Επίσης είναι σημαντικό να έχουμε ένα προσκεκλημένο ομιλητή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού καθώς θα δοθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα στο συνέδριο και επομένως μεγαλύτερη συμμετοχή. Για την πραγματοποίηση του συνεδρίου θα πρέπει να απευθυνθούμε και στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, στο ΣΕΤΕ και στους άλλους εταίρους μας.

Τέλος, θα ολοκληρώσουμε τις δράσεις μας με την συμμετοχή μας σε συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως θέμα την `Αειφόρο Ανάπτυξη`. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου 2010 στον εκθεσιακό χώρο της Expo 2010″.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024