Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΠετραλιά: Η Ελλάδα και η Ρωσία οφείλουν τη θέση τους στον πολιτισμό τους
Συναυλία με τίτλο «Ρωσία – Ελλάδα»

Πετραλιά: Η Ελλάδα και η Ρωσία οφείλουν τη θέση τους στον πολιτισμό τους

Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Μόσχα για τη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΜΙΤΤ, το βράδυ της Πέμπτης προλόγισε μαζί με τον υπουργό Πολιτισμούτης Ρωσίας […]

Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Μόσχα για τη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΜΙΤΤ, το βράδυ της Πέμπτης προλόγισε μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού<...>της Ρωσίας κ. Alexander Sokolov τη συναυλία, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, στο νέο Διεθνές Μέγαρο Μουσικής της Μόσχας, με τίτλο «Ρωσία – Ελλάδα».

“Η συγκεκριμένη συναυλία δεν είναι απλά ένα κονσέρτο, αλλά ένα σημαντικό γεγονός σε μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες πρωτεύουσες του κόσμου” ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό της η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, εξηγώντας πως: “Τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη και του Δημήτρη Αράπη θα πλημμυρίσουν το Μέγαρο Μουσικής της Μόσχας. Θεωρώ συμβολικό τον τίτλο της συναυλίας «Ρωσία – Ελλάδα», που δείχνει πως τις ενώνει κάτι κοινό. Είναι δύο χώρες με δύο πολιτισμούς αλλά μία θρησκεία. Η δύναμη της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της. Και ο πολιτισμός της δεν έχει μόνο παρελθόν αλλά και μέλλον. Ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός είναι το σύμβολο της σύγχρονης Ελλάδας, η εικόνα που εκπέμπει σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα και η Ρωσία οφείλουν τη θέση τους στον πολιτισμό τους, στην πολιτιστική τους ακτινοβολία. Γιατί πολιτισμός χωρίς χώρα μπορεί να υπάρξει αλλά χώρα χωρίς πολιτισμό όχι”. Επίσης η υπουργός επισήμανε πως «οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον, και μάλιστα πολύ λαμπρό μέλλον».

Με τη σειρά του, ο υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας κ. Sokolov ανέφερε στην ομιλία του: «Έχω επισκεφθεί την Ελλάδα τρεις φορές και πάντα νιώθω την ίδια χαρά. Είναι πολύ σημαντικό που απόψε θα ακούσουμε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είναι πολύ γνωστός στη Ρωσία και θεωρείται πολύ σπουδαίος συνθέτης. Έχει μάλιστα βραβευτεί από τη χώρα μας με το Βραβείο Φιλίας. Σας ευχαριστούμε επίσης, που μας παρουσιάζεται αυτή την ωραία συλλογή εικαστικών έργων που αντιπροσωπεύουν τις σύγχρονες τάσεις της ζωγραφικής στην Ελλάδα».

Το πρόγραμμα περιλάμβανε έργα του Μίκη Θεοδωράκη, του Δημήτρη Αράπη και του Ρώσου Alexander Glazynov τα οποία εκτελέστηκαν από την Κρατική Ορχήστρα της Ρωσίας, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Valery Poliansky. Συγκεκριμένα ακουστήκαν κατά σειρά η οβερτούρα του Alexander Glazynov «Τρία θέματα από την Ελλάδα», η συμφωνία Νο 3 του Δημήτρη Αράπη «Μια ιστορία της θάλασσας» και η σουίτα μπαλέτου του Μίκη Θεοδωράκη «Καρναβάλι».

Εγκαίνια έκθεσης 16 Ελλήνων εικαστικών

Μετά το τέλος της συναυλίας, η υπουργός εγκαινίασε στο χώρο του Μεγάρου Μουσικής της Μόσχας έκθεση 16 Ελλήνων εικαστικών, οι οποίοι σηματοδοτούν βασικές πτυχές της σύγχρονης ζωγραφικής στην Ελλάδα, με τίτλο «Διαδρομές Ελληνικής Ζωγραφικής».
Πρόκειται για τους εικαστικούς: Σοφία Βάρη, Δημήτρη Γέρο, Κωστή Γεωργίου, Περικλή Γουλάκο, Χρίστο Καρά, Κλαύδιο, Θεόδωρο Μανωλίδη, Αλίνα Μάτσα, Δημήτρη Μυταρά, Ιόλη Ξυφαρά, Pavlos, Παύλο Σάμιο, Νίκο Στεφάνου, Κώστα Τσόκλη, Αλέκο Φασιανό και Γιώργο Χαδούλη.

Στην ομιλία της η κυρία Πετραλιά ανέφερε μεταξύ άλλων πως προτείνει να παρουσιαστεί και στην Ελλάδα μια αντίστοιχη έκθεση Ρώσων εικαστικών, στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia. Επίσης ανακοίνωσε πως φέτος η Ελλάδα βραβεύτηκε με τα πρώτα βραβεία για τα περίπτερα της και στις δύο εκθέσεις στις οποίες συμμετείχε στη Μόσχα, στην ΙΤΜ και στη ΜΙΤΤ.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024