Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠετραλιά: Ο ελληνικός τουρισμός θα κερδίσει αν γίνει προσβάσιμος
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Πετραλιά: Ο ελληνικός τουρισμός θα κερδίσει αν γίνει προσβάσιμος

“Παρότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα – και ήταν καθοριστική και η συνεισφορά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων – δεν σημαίνει πως έχουμε επιτύχει όλους τους στόχους μας. Πρέπει και μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα. Τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κα Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, μιλώντας για την προσβασιμότητα τουριστικών προορισμών…

“Παρότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα – και ήταν καθοριστική και η συνεισφορά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων – δεν σημαίνει πως έχουμε επιτύχει όλους τους στόχους μας. Πρέπει και μπορούν να γίνουν ακόμη<...>περισσότερα. Τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κα Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, μιλώντας για την προσβασιμότητα τουριστικών προορισμών στη χτεσινή ημερίδα του Υπουργείου με θέμα “Προσβάσιμος Τουρισμός”.

Χαρακτηριστικά ανέφερε “Η πολιτεία δεσμεύεται να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις, οι οποίες όμως πρέπει να εφαρμόζονται από όλους. Συγκεκριμένα το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έχει συστήσει ειδική επιτροπή μελέτης για τα ζητήματα των ΑΜΕΑ, ενώ συγχρόνως έχει προχωρήσει: Σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, με έργα βελτιωτικών υποδομών ή οικονομικής στήριξης για τη διευκόλυνση όλων των συνανθρώπων μας, που διεκδικούν και δικαιούνται απρόσκοπτη μετακίνηση, απρόσκοπτη μετάβαση σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Δεν υπάρχει πια προγραμματισμός τουριστικών έργων, που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των ΑΜΕΑ. Ο ΕΟΤ έχει ενσωματώσει τις προδιαγραφές των έργων του όλες τις συναφείς πρόνοιες, ενώ και τα ξενοδοχειακά καταλύματα υποχρεώνονται από το νόμο να εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας και διαμονής σε όλους τους χώρους τους .
Στο πλαίσιο του προγράμματος Τουρισμός για Όλους προβλέπεται κάθε χρόνο δελτίο στο πρόγραμμα οκταήμερων διακοπών σε όλα τα άτομα με αναπηρία πάνω από 67% και τα προστατευόμενα μέλη τους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ αντίστοιχη μέριμνα υπάρχει και για την τρίτη ηλικία.

Το νέο πόρταλ του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης θα παρέχει ειδική πληροφόρηση για τις δυνατότητες και τις υπηρεσίες που προσφέρονται σε σχέση με τον προσβάσιμο τουρισμό.

Και φυσικά βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, με όλες τους φορείς και με όλους τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο για να επιλυθούν τα προβλήματα, να ξεπεραστούν οι αδυναμίες, και να επιτευχθεί η πραγματική σύγκλιση της χώρας μας και σε αυτόν τον τομέα με τα προηγμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης τόσο στις σχολές Τουριστικών επαγγελμάτων του ΟΤΕΚ, όσο και στο προσωπικό ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων.

Δίνονται συγκεκριμένα κίνητρα στους επιχειρηματίες του τουρισμού για να επενδύσουν στην προσβασιμότητα. Παράλληλα εξετάζεται σε όσα ξενοδοχεία πληρούν όλες τις σύγχρονες προϋποθέσεις για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία να χορηγείται ένα ειδικό σήμα, που θα βεβαιώνει την σχετική υποδομή που διαθέτουν”.

“Οι επιχειρηματίες του τουρισμού” επεσήμανε η κα Πετραλιά “πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η προσβασιμότητα εκτός από κοινωνική επιταγή, έχει και ισχυρή οικονομική βαρύτητα. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι με κινητικά προβλήματα και ηλικιωμένοι επιθυμούν να ταξιδέψουν, να ψυχαγωγηθούν, να γνωρίσουν νέους τόπους. Η κατηγορία αυτή του πληθυσμού αποτελεί μια καταγεγραμμένη τάση στο τουριστικό γίγνεσθαι. Ο ελληνικός τουρισμός θα κερδίσει αν γίνει προσβάσιμος από όλες τις κατηγορίες πολιτών”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024