Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΠιθανή αύξηση 23% 'βάζει φωτιά' στα ελληνικά ξενοδοχεία
Τουρισμός και οικονομία

Πιθανή αύξηση 23% 'βάζει φωτιά' στα ελληνικά ξενοδοχεία

Εν αναμονή των αποφάσεων που θα παρθούν για το ΦΠΑ, αντιδράσεις από τις ξενοδοχειακές ενώσεις προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα η δήλωση του υπουργού επικρατείας κ. Αλ. Φλαμπουράρη περί αύξησης του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής στα τουριστικά καταλύματα της χώρας από το 6,5% στο 23%.

Ο πρόεδρος Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος χαρακτήρισε “άτακτη υποχώρηση κατά κράτος” αν όχι “φόνο εκ προ μελέτης για τον τουρισμό” δηλώσεις όπως αυτή του υπουργού επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη στο τηλεοπτικό κανάλι “Mega” και των γενικότερων καταστροφικών σεναρίων περί αύξησης του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής στα τουριστικά καταλύματα της χώρας από το 6,5% στο 23%.

“Σε μια χρονική συγκυρία που ο τουρισμός στη χώρα μας δείχνει να ανθίσταται σθεναρά στην γενικότερη διολίσθηση της οικονομίας, η κυβέρνηση και οι υπουργοί της αντί να λαμβάνουν μέτρα στρατηγικού σχεδιασμού και θεσμικής περιχαράκωσης του τουρισμού, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή του στα πλαίσια μιας αειφόρου πολιτικής, υιοθετούν άκριτα σενάρια με αντιαναπτυξιακό προσανατολισμό και φοροεισπρακτική λογική, τα οποία σε περίπτωση εφαρμογής τους θα έχουν ως αποτέλεσμα την κατακρήμνιση και του τελευταίου δυναμικού πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας, του τουρισμού και παράλληλα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Όλες οι έγκριτες μελέτες καταδεικνύουν κατά καιρούς, με τον πιο σαφή τρόπο, ότι μια πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής από το 6,5% στο 13%, πόσο μάλλον δε στο 23%, θα επέφερε ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία με πολύ χαμηλότερα έσοδα και καταστροφικές συνέπειες στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, πλήττοντας κατά κύριο λόγο τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα εκείνες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της χώρας με μικρή τουριστική απήχηση και με υψηλό βαθμό εξάρτησης από την εγχώριο αγορά. Ο τουριστικός τομέας στο σύνολό του, από την πρώτη στιγμή τάχθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης στη δύσκολή περίοδο των διαπραγματεύσεων κάνοντας άμεσα αποδεκτή μια άνοδο του συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή κοντά στο 10%, και την παράλληλη διατήρηση του συντελεστή εστίασης στο 13%, όρια τα οποία μπορούν να θεωρηθούν αποδεκτά για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Κάθε άλλο δυσμενέστερο σενάριο θα έχει ω αποτέλεσμα τη στροφή της ροής εκατομμυρίων επισκεπτών, εκ μέρους των tour operators, σε προορισμούς λιγότερο ακριβούς και περισσότερο προσοδοφόρους για αυτούς και την καταδίκη της χώρας μας σε τουριστική απομόνωση.  Επιδίωξη της κυβέρνησης στην παρούσα δύσκολή συγκυρία θα έπρεπε να είναι η βελτίωση και η ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και όχι η κατάργησή του. Αυτό πάνω απ’όλα απαιτεί αναπτυξιακές πολιτικές, έστω και με επώδυνο χαρακτήρα και όχι προσφυγή σε μια σειρά ακόμα οικονομικών μέτρων που θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα στις μικρομεσαίες ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, στην εθνική μας οικονομία και στην κοινωνική συνοχή”.

Από τη μεριά του, ο κ. Δημήτρης Ε. Πολλάλης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας τονίζει ότι τα σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ διαμονής στα ξενοδοχεία, από το 6,5% στο 13/% και ενδεχομένως στο 23%, που ακούστηκαν από τον υπουργό Επικρατείας είναι “καταστροφικά και συγκεχυμένα”.

“Σύσσωμος ο τουριστικός κόσμος, για ακόμη μια φορά, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους δηλώσεις και τακτικές επιφέρουν ανεπανόρθωτη ζημιά στον Ελληνικό Τουρισμό, πλήττοντας έτσι καίρια την ανταγωνιστικότητά του, ενώ παράλληλα συντηρείται ένα πρωτόγνωρο κλίμα αβεβαιότητας και επιχειρηματικής ανασφάλειας”, λέει ο κ. Πολλάλης. “Το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων, από την πρώτη στιγμή, δήλωσε ότι θα στηρίξει το διαπραγματευτικό έργο της Κυβέρνησης, κάνοντας αποδεκτή μια αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή πέριξ του 10%, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει ο συντελεστής της εστίασης στα ίδια επίπεδα. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι ο τουρισμός αποτελεί το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν που διαθέτει η πατρίδα μας, που με καθορισμένους στόχους και ενέργειες κάλλιστα μπορεί να λειτουργήσει ως το μέσον για την έξοδο από την κρίση. Μια πιθανή αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στον τουρισμό, θα έχει ως επακόλουθο την αύξηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, την αισθητή υποχώρηση του ΑΕΠ της χώρας, τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, τη μείωση της απασχόλησης καθώς επίσης και την αύξηση της φοροδιαφυγής. Τη μεγαλύτερη οικονομική βλάβη θα την υποστούν οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες μοιραία θα οδηγηθούν σε κλείσιμο. Στο πλαίσιο της οικοδόμησης μια νέας σχέσης οικονομικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης με τις διεθνείς τουριστικές αγορές, ο τουριστικός κλάδος απευθύνει κραυγή αγωνίας προς την Κυβέρνηση και εκφράζει ρητά και κατηγορηματικά την πλήρη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, τόσο στη διαμονή όσο και στην εστίαση”.

Και η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας εξέφρασε, διά του προέδρου της κ. Άγγελου Καλλία, την αντίδραση της. “O υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης δήλωσε σήμερα στο ‘Mega’ ότι ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία κλείδωσε στο 23% και… ανακάλεσε στο 13% λίγα λεπτά αργότερα! Είναι πλέον άσκοπο να προσπαθούμε να τονίσουμε τι χάνει η χώρα μας από την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στον κλάδο του τουρισμού στο 13%, πόσο μάλλον στο 23% που ανακοίνωσε το πρωί ο κ. Φλαμπουράρης. Άλλωστε όλο αυτό το διάστημα έχουν  αποσταλεί άπειρα υπομνήματα, για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα κλείσουν και τη στροφή των Tour Operators σε φθηνότερες αγορές, τα χαμένα έσοδα του κράτους κ.ά.

Έχουμε κουραστεί να προσπαθούμε να σας πείσουμε, εσάς, κύριοι και κυρίες της κάθε κυβέρνησης για τα οφέλη του τουρισμού. Και είναι ανώφελο διότι αν δεν μπορείτε να διακρίνετε  τις θετικές συνέπειες αυτού μόνοι σας, μάλλον δεν είστε ικανοί για την θέση που έχετε οριστεί. Ίσως όμως να μην είμαστε ικανοί ούτε εμείς που σας ψηφίζουμε. Είναι δυνατόν να καταστρέφετε το μόνο πλέον εξαγώγιμο προϊόν της χώρας; Εκτός βέβαια και αν πιστεύετε ότι θα μας σώσουν οι άνθρωποι με τις κελεμπίες, οι οποίοι θα κατακλείσουν τα επόμενα χρόνια τα νησιά μας, όπως ισχυρίζεται υπουργός της Κυβέρνησης σας. Είμαστε πρόθυμοι να σας ‘βάλουμε πλάτες’, αλλά μάλλον εσείς θέλετε να μας ‘καβαλήσετε’. Έλεος πια. Και αν θεωρείτε ότι θα μετακυλήσει το κόστος στους πελάτες μας, να σας υπενθυμίσουμε, διότι και αυτό το ξεχνάτε, ότι έχουμε και τουρίστες από την Ελλάδα. Τουρίστες που διαφυλάσσουν τα έσοδα τους από τις ‘κόκκινες γραμμές’ σας, αλλά δεν τους διευκρινίζετε  ότι θα τους τα ‘πάρετε αλλιώς’, αν τολμήσουν και πάνε διακοπές!

Εάν τελικά ο κ. Φλαμπουράρης λειτουργεί ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα τον διαπραγματεύσεων με σκοπό να προετοιμάσει τον κλάδο του τουρισμού για την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, τότε οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι

  • Θα αναγκαστούμε να απολύσουμε το προσωπικό μας,
  • Θα αναγκαστούμε να μην πληρώσουμε τους φόρους για να ζήσουμε τις οικογένειες μας
  • Θα αναγκαστούμε να μην πληρώσουμε ούτε τις υποχρεώσεις μας σε τρίτους, (προμηθευτές, Τράπεζες, ΙΚΑ κ.ά)
  • Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας

Σας ευχαριστούμε που για πρώτη φορά κυβέρνηση της αριστεράς είναι τόσο ‘δίπλα’ στους εργαζόμενους μας, αλλά και σε εμάς, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου”.

Παρέμβαση-έκκληση έκανε και ο αντιπροέδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Κώστας Λεβέντης, ζητώντας να μην καταστραφεί “ο τελευταίος πυλώνας εσόδων, ανάπτυξης και υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας”.

“Όλοι οι εργαζόμενοι και οι επιχειρούντες στον κλάδο του τουρισμού κάνουμε μια έκκληση προς την διαπραγματευτική ομάδα και κατ επέκταση στην κυβέρνηση: Μην καταστραφεί ο τελευταίος πυλώνας εσόδων, ανάπτυξης και υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας”, επισημαίνει ο κ. Λεβέντης. “Ακούμε και ακούσαμε ξανά σήμερα καταστροφικά σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ διαμονής από το 6,5% σε 23%. Όλοι οι επιχειρηματίες του κλάδου οι ξενοδόχοι, οι επιχειρηματίες ενοικιάσεων δωματίων, τα τουριστικά γραφεία, κρούουμε για ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Τέτοιο ενδεχόμενο αποδεδειγμένα θα καταστρέψει τον Ελληνικό τουρισμό. Αποδείξαμε για άλλη μια φορά, ότι η υπευθυνότητα του κλάδου είναι διαρκής και υποστηρικτική  στην κυβέρνηση στο δύσκολο έργο που επιχειρεί.

Από την πρώτη στιγμή των διαπραγματεύσεων, το σύνολο των εκπροσώπων των  τουριστικών επιχειρήσεων ,δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τη Κυβέρνηση κάνοντας αποδεκτή μια αύξηση του ΦΠΑ διαμονής έως τα ανώτερα όρια του ανταγωνισμού μας, δηλαδή πέριξ του 10%, με την προϋπόθεση και ο συντελεστής της εστίασης να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.

Ούτε στα χειρότερα σενάρια δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η διαπραγματευτική ομάδα θα διαπραγματευθεί και θα αποδεχθεί την μεταβολή του συντελεστή στο  23%  για αύξηση στα ξενοδοχεία. Είναι βέβαιο ότι προορισμός Ελλάδα θα γίνει όχι μόνο μη ανταγωνιστικός αλλά και ακριβός προορισμός για τους Tour Operators.

Τα κανάλια των Τουριστικών Οργανισμών θα κατευθύνουν τη ροή εκατομμυρίων τουριστών σε άλλους προορισμούς που θα είναι πιο φτηνοί και άρα θα αποδίδουν μεγαλύτερο κέρδος στους ίδιους.

Αντιλαμβανόμεσθε όλοι μας και θέλω να πιστευω ότι η διαπραγματευτική ομάδα και ο πρωθυπουργός δεν θα επιτρέψει να οδηγήσει χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις να κλείσουν, άλλες τόσες θα να υπολειτουργούν, και  δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να χαθούν. Είναι σίγουρο ότι το Κράτος τελικά θα χάσει έσοδα διότι ο ΦΠΑ από τις αλλοπρόσαλλες αυξωμειώσεις οι οποίες εχουν λογική θεωρίας και όχι πράξης ότι θα μπούν εσοδα στα ταμεία. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΦΠΑ προστίθεται επί του καθαρού εσόδου,το οποίο αν δεν υπάρχει μύρια δεινά στην πραγματική οικονομία επέρχονται και όχι μόνο ελαττωμένοι φόροι… Και, τέλος, μην ξεχνάτε ότι ο τουρισμός αποτελεί το μόνο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας το οποίο υπάγεται σε ΦΠΑ λόγω του ότι καταναλώνεται εντός της χώρας.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η απόφαση του επισκέπτη επηρεάζεται αναμφίβολα από το αυξημένο κόστος.

Με τις έως τώρα συζητούμενες αυξήσεις (αύξηση ΦΠΑ διαμονής, κατάργηση μειωμένων συντελεστών στα νησιά και αύξηση ΦΠΑ μεταφορών) ο τομέας του τουρισμού φέρει στη πλάτη του επιπλέον βάρος άνω των 600 εκατομμυρίων Ευρώ και βαρύτατο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητά του. Αν αυξηθεί στο 23% θα αποτελέσει τελειωτικό χτύπημα για το σύνολο του τουρισμού αλλά και ραγδαία μείωση του ΑΕΠ της χώρας. Κάνουμε όλοι λοιπόν μια έκκληση: Μην καταστραφεί ο τελευταίος πυλώνας εσόδων, ανάπτυξης και υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας”.

Τέλος, ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου χαιρετίζει και ευχαριστεί τον ECTAA (The European Travel Agents’ and Tour Operators’ Association) για την ανακοίνωση του σχετικά με τον ΦΠΑ στον τουρισμό.

Τα μέλη του ΣΔΞΡ τον τελευταίο μήνα με συνεχείς διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με τους Tour Operators αλλά και τους τοπικούς τους αντιπροσώπους, συμφώνησαν να πάρουν σαφή θέση ώστε να σταματήσει η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και να μην αυξηθεί σημαντικά ο ΦΠΑ στον τουρισμό. Αυτό θα ήταν καταστροφικό όπως αναλύεται με επιχειρήματα και σε προηγούμενη επιστολή μας, αλλά και σε αντίστοιχες ανακοινώσεις εθνικών και διεθνών οικονομικών φορέων για το σοβαρό αυτό ζήτημα”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, την οποία υπογραφει ο πρόεδρος του κ. Γιώργος Ματσίγκος και ο γραμματέας κ. Βαγγέλης Μουστακάκης.

“Ήδη ο τουρισμός της Ρόδου απ’ότι φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία του αεροδρόμιου στις αφίξεις μέχρι 31 Μαΐου ήταν μειωμένος κατά 3,38%, ενώ για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου όπως ανακοινώθηκε χθες οι αφίξεις παρουσίασαν μείωση περίπου 15%. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι εάν συνεχισθεί η αβεβαιότητα, τότε θα έχουμε διψήφια μείωση στις αφίξεις, αλλά και αντίστοιχα διπλάσια μείωση στην αγοραστική δύναμη των πελατών, αφού τα ξενοδοχεία συνεχίζουν να δουλεύουν με προσφορές. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η συνεχιζόμενη ανασφάλεια προκαλεί μόνο αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία και ειδικά στο πλέον δυναμικό της κομμάτι που είναι ο τουρισμός”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024